30 aug. 2015

Gina Dirawi & SVT åker till Israel

Gina Dirawi är en svensk-palestinsk bloggerska som blev känd genom sin aktivitet i sociala medier. Från detta gick hon vidare till public service, men där blev det problem.

Det började med att hon på sin blogg jämförde Israel med Hitler. Sedan rekommenderade hon en bok av antisemiten Lasse Wilhelmsson. Båda händelserna resulterade i mindre medieskandaler.

Inget av detta har påverkat public service förtroende för henne - trots klavertramp ledde hon Musikhjälpen i P3 och Melodifestivalen på SVT.

Gina Dirawi har nu av SVT uppdragits att göra ett program om israeliska armén.

Redan i beskrivningen av programmet berättar Gina Dirawi att Israel "mördat stora delar av hennes släkt". I programmet säger hon till de israeliska soldaterna att hennes släkt blivit "slaktad" av israeliska armén (21 min in).

1.30 in i programmet säger hon att hennes mor- och farföräldrar fördrevs från "Palestina". Hon säger även att det är israeliska arméns fel att hennes släkt växt upp i ghetton i Libanon (21 min in).

Trots detta är nu Gina Dirawi så storsint att hon kan tänka sig att åka och träffa kvinnliga israeliska soldater. Hon kommer fram till att dom är människor som hon själv, vilket tydligen är en överraskning för henne.

Att SVT låter en så ensidig bild förmedlas utan någon som helst nyansering är djupt problematiskt. Att det dessutom görs av en person som spridit antisemitisk propaganda är bara helt häpnadsväckande.

Avsnittet kan ses på SVT play här. Your tax dollars at work.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Knappast förvånande när det gäller det "oberoende" SVT. Det gäller ju för detta media att ha "rätt" inställning så vinklingen blir maximal i reportagen. //tompas11

Hans Odeberg sa...

Klart SVT backar henne. De vill väl inte framstå som ogina (förlåt).

markus sa...

Kanske har de en intern tävling på SVT vem som kan göra ett program med flest anmälningar till granskningsnämnden. Att skicka iväg en antisemit till Israel är ju en given vinnare

Anonym sa...

Om det är propalestinskt är det ok, skit samma vad. För SvT.
Psst, Jag skriver som anonym, vill inte att researchgruppen registrerar mig som Israelvän, ett grovt brott i mediasverige.

TheRealKalleAnka sa...

Så detta har skapat en av de tre falanger som gormar hysteriskt över Dirawi ska vara julvärd i år, där hon med ursprung i Palestina såklart inte har nån neutral bild av ockupationen i Palestina, och kritik mot Israel blir till Antisemetism, samt ett foto på en bok och hur nån helt annan författare förnekat förintelsen, Ana Gina är en ju en Antisemetism.

Fast även om jag anser att kritiken är lika fel som när svenskar skriker att hon är muslim och och muslimer skriker att hon genom att vända sig mot en annan religion än islam och då får hot därifrån.

Tjejen ska vara julvärd och jag hoppas hon klarar det bra trots dessa tre gruppers klagande.

Men du, Pophögern, ska absolut ha tack för blogginlägget jag menar inget illa mot det. Tvärtom va jag nyfiken på vad hon gjort och du klargjorde detta & det tackar jag för.

God Jul