30 aug. 2015

Asylmigrationens begränsning

Igår på twitter delade jag en länk från Per Gudmundson om Paul Collier, professor från Oxford. Hans text heter Beyond The Boat People: Europe’s Moral Duties To Refugees
The boat people are the result of a shameful policy in which the duty of rescue has become detached from an equally compelling moral rule: ‘thou shall not tempt’. Currently, the EU offers Syrians the prospect of heaven (life in Germany), but only if they first pay a crook and risk their lives. Only 2 percent succumb to this temptation, but inevitably in the process thousands drown. 
This policy is so irresponsible that it is morally closer to the recklessness of manslaughter than to the virtue of rescue. It showers fortune on the few, kills thousands, and ignores millions.
Från twittraren MrHerrtidning (som driver Herrtidningsbloggen) fick jag tips om Colliers bok Exodus som verkar mycket läsvärd.

Jag fick tips (från twittraren Godx) om en film om invandring av fattiga till USA som var pedagogisk och intressant. Det är journalisten Roy Beck som visar hur många fattiga som finns i världen och hur mycket USA kan påverka genom invandring.


Det är nämligen så att lite logiskt tänkande ger vid handen att alla flyktingar i världen, eller alla världens fattiga, inte kan komma till Sverige. Ju mer generös vår migrationspolitik blir, desto fler kommer ta risken att åka i båt över medelhavet.

Hanif Bali skrev också en serie intressanta tweets om invandring (början här).
Alltid ogillat ekonomiska eller allmännyttiga argument för flyktinginv. Varför inte bara stå för att det är en humanitär insats. Punkt. 
Då uppkommer iofs den obehagliga frågan, har vi den mest humanitära invandringen? Svaret är självklart nej. Extremt orättvist och inhumant. 
Att reglera vår begränsade möjlighet att hjälpa alla med att ge nycklarna till Sverige till smugglare och banditer är oerhört inhumant. 
Apropå "lagliga vägar", det finns redan, vi har byggt upp det sedan 50-talet, tusentals kontor i världen, FN:s kvotflyktingprogram. 
Men den får en bråkdel med resurser jämfört med asylsmugglingen. Av förra årets 43K flyktingar var endast 4% kvotflyktingar.
Man kan förespråka att alla ska öppna sina hjärtan hur mycket man vill, som Johanna Jönsson gör. Men ännu mer fruktsamt är att börja fundera på lösningar. Vi ser idag i Sverige hur effekterna blir av öppna hjärtan och stängda hjärnor.

En väg framåt bör vara att fokusera på kvotflyktingar och begränsa möjligheterna till asyl vid gränsen, som ofrånkomligt gynnar flyktingsmuggling. Exakt hur man gör det vet jag inte, men om vi hjälps åt och funderar bör det gå att få fram en human, generös och långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Mottar gärna tips i kommentarerna, mail eller via twitter.

UPPDATERING: Se denna text av norska migrationsverkets GD: Europa klarer ikke å prioritere reelle flyktninger

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan sammanfatta mina åsikter om invandring av dagens snitt med:

Det får vara hur jä-a många som helst OM det finns jobb och bostäder, dvs integrationen kan fungera. Inga fler utanförskapsområden utan de ska vara på nedgående. (och lägg av med tjafset om separata badtider och gå inte med på bygglovsansökan av ritningar som separerar ut kvinnor)

Hur detta ser ut i dag samt sannolikheten att det kan ändras är upp till var och en.

Nope. Romerna har visat (vilket ja visste redan tidigare då jag haft studerande kusiner boende i morsans husvagn, en husvagn från 50-talet) är att det går att bo i husvagnar året runt, även svenska vintrar. Fram för att hyra en stor stor åker i Skåne och köpa in, hyra, be om att låna, husvagnar till asylsökande. Ge bara TUT till de som kan identifiera sig. På nåder stanna för de som inte kan osv. PUT till de som lär sig svenska, kan skaffa jobb .... friggebodar och attefallshus kostar mindre än de där barackerna/modulhusen som föreslagits. Fram för bajamajor/utedass i massor. Gemensamma duschutrymmen ...

Mao, bygg skandinaviska flyktinläger a la Turkiet, Libanon, och Jordan som ju hyllas av vänstern för hur många de tar emot (inga TUT,PUT, arbetstillstånd)

Så får vi se hur många som söker sig hit och alltså VERKLIGEN är asylsökande.