18 apr. 2015

Nattvandrarstat och samhällskontrakt

Försvarsbeslutet är taget, och nedskärningarna i försvaret fortsätter. Försvarsbloggarna skriver på Sv: Förvärrat läge efter dagens försvarsbesked.

Jag är glad och stolt att FP har protesterat och inte gett sitt stöd till detta djupt problematiska beslut. Övriga politiker fortsätter oförtrutet att skära ned.

Samtidigt ökade kostnaderna för migration och integration med 20 miljarder från höstbudget till vårbudget. Detta skriver Sd-tidningen Samtiden om. De enda jag har hört kommentera detta är Sd, och journalister och övriga partister fortsätter att närmast håna Sd för att de tar upp ämnet.

Det säger mycket om det politiska läget i Sverige när partierna manglar nätterna igenom för att komma överens om en "ökning" om 10 miljarder. Men för integration och migration ökas budgeten med det dubbla utan en axelryckning.

Idag förenas höger och vänster i synen på staten som ett verktyg för att garantera positiva rättigheter till alla människor, världen över. Staten är ett evigt ymnighetshorn där alla människor kan dricka.

Decemberöverenskommelsen har blivit den tydligaste manifestationen av samhällsordningen av idag. Partierna bakom denna ordning står för den svenska migrationspolitiken, en oärlig form av fri migration och en uppluckring av samhällskontraktet.

Problemet med detta är att det inte fungerar. Det är en öppen fråga hur Sverige ska klara den utmaning som vi står inför, med en ständigt ökande migration och medföljande utanförskap.

Följden av samhällssynen blir en enorm stat som inte klarar de mest fundamentala uppgifterna. Per Gudmundson myntade begreppet Nattvandrarstaten. Det är vad vi ser idag.

Borgerligheten måste hitta tillbaka till grunderna. Staten kan inte göra särskilt mycket bra, därför måste man ha klart för sig vad staten ska prioritera.

Statens uppgift är att skydda sina medborgare och garantera deras rättigheter. Rättsväsende och militär är fundamenten i vårt samhälle.

Sverige ska vara öppet inför nya medborgare som arbetar. Man ska kunna bygga sina drömmar här. Men migrationsprocessen måste bli rättssäker, och vi måste veta vilka som blir medborgare här. Sverige som land kan inte ta emot mängder med människor som inte kan försörja sig.

Både borgerliga debattörer och partister måste hitta tillbaka till grunderna. Samhällskontraktet måste återupprättas för att vi ska komma ur denna zombiefiering av den politiska debatten.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul att du har börjat uppdatera bloggen lite oftare nu, även jag som befinner mig på vänsterkanten läser din blogg med behållning- Bra tankar är bra tankar oavsett från vilket håll de kommer!
/Alexander

Erik sa...

Alexander: Tack, väldigt kul att höra. Varma hälsningar Erik

Anonym sa...

Det är nattväktarstat du menar?

Erik sa...

Anonym: Nej, jag menar nattvandrarstat.

Anonym sa...

Hej, jag hittade nyss din rakt på sak skrivna blogg, tack för den! Inläggen från 23 feb till 18 april visar ju att du nu är nästan lika dysterkvistig som jag. För mig blev decemberhändelserna en ögonöppnande och aktiverande chock. Jag började läsa överallt på nätet och försökte få grepp om verkligheten just nu och om framtidsutsikterna.
Jag kan inte se någon annan vettig lösning än bildandet av ett nytt liberal/social/värde/konservativt parti, som t ex i migrationsfrågan har ungefär samma förslag som SD. Tillräckligt många tunga namn måste ställa upp, såna som är både kunniga och förtroendeingivande, helst även kända.
Juristen ilan Sadé har i sin blogg skrivit att han beslutat gå med i Borgerlig Framtid. Jag har studerat deras program och kan gott tänka mig att rösta på dem, men vet tyvärr ännu alldeles för lite om personerna bakom det nya partiet.

Erik sa...

Anonym: Det stämmer att jag varit rätt deppig, men jag är lite gladare nu! :-) Jag vet inte vad som är rätt väg framåt, det finns nog många vägar som är bra. Jag ska försöka bättra mig och bli lite mer positiv, tycker det är väldigt viktigt att vara optimist och ingjuta hopp.