7 aug. 2014

Kassem Hamadé - journalist eller aktivist?

Kassem Hamadé är Expressens utsände journalist i Gaza. Jag har tidigare skrivit om hur han i sina reportage antytt att Israel medvetet dödar barn.

Oftast låter Hamadé sina intervjupersoner framföra anklagelser. Som i dagens Expressen, där Israel anklagas för att "hämnas på civila".

Men på twitter skriver Hamadé som sig själv. Den 30:e juni menar han att Israel utför en "massaker" - ett ord som implicerar uppsåt och urskiljningslöst dödande.

Även den 2:a augusti menar han att Israel "massakrerar" palestinier:

Den 4e augusti tar han bladet från munnen helt:
Hamadé skriver alltså rakt ut att Israel medvetet dödar palestinska barn.

Opartiskhet är oerhört viktigt i krigsrapportering. Men Hamadé visar total ensidighet. Han anklagar till och med israeliska soldater för att "mörda barn".

Anklagelser om barnamord är ett bärande tema hos israelhatande antisemiter. Är det verkligen OK att Expressens journalist för fram sådana anklagelser?

4 kommentarer:

benke sa...

Vänstermedia i Sverige bortser gärna ifrån Syrien och Irak där kristna grupper blir slaktade. Barn svälter och törstar ihjäl medans deras föräldrar skär sina handleder så att barnen har något att dricka. IS skövlar och mördar mängder av människor. De som inte kom iväg fort nog blev levande begravda. Småflickor är sålda som slavar. Etc etc.

När detta sker så fokuserar svenska media på Gaza. Israel har varnat och varnat innan de slår till. Hamas offrar barn och gör människor till sköldar emot Israels svar. Terrororganisationer likt Hamas, Hizbolla, IS, Al Quaida, ses på med romantiska ögon av svensk media. Svensk media är som en fårskock. Mod är något som inte finns bland media. Mod är något sällsynt bland svenskar.

Anonym sa...

Tyvärr är media i Sverige dominerad av journalister med röd-gröna sympatier. Möjligtvis med undantag för SvD där en förändring börjar skönjas.

Det är alltså inte så konstigt att dessa journalister speglar samma rödgröna rasism som utmärker partierna V och mp, den typ av rasism som är antisemitisk.

Anonym sa...

Har ändå överseende med det, då Hamadé levererar initierade, högintressanta rapporter om vad som händer i Mellanöstern. Och för mig har han hög trovärdighet trots allt. Synd att hans egna åsikter skymtar fram ibland, men det kan jag leva med så länge jag slipper Samir på SVT och hans rapporter på sandlådenivå. Tål honom inte! Samirs inslag är så gränslöst banala och ointressanta och intetsägande att jag inte kan fatta hur ingen kan ha genomskådat honom.

Anonym sa...

Jag tycker att Kassem Hamade gör ett bra arbete. Tycker också att han överlag gör det helt ok! Han har en hög trovärdighet för mig! Och ingen är helt perfekt; eller hur .