2 juni 2014

Beklagligt siffertrixande av Folkpartiet

Jag skrev tidigare om Utanförskapets karta i tron om att Fp inte skulle fortsätta sin granskning. Nu blev det inte så, men det skulle varit bättre av Folkpartiet att vara tyst.

Nu valde man ett sämre alternativ - att presentera friserade siffror. Svenska dagbladet skriver: Ohederligt om utanförskap
Det visar sig att Folkpartiet har bytt metod. Vad gäller en av parametrarna, skolresultaten, har Folkpartiet bytt databas för bostadsområden av en viss storlek. Detta redovisas i rapporten som en förbättring. 
Det går naturligtvis att försvara ett metodbyte. Den nya databasen ger till exempel mer exakt statistik – på individnivå – om skolresultaten. Vilket är utmärkt, därför att det på så sätt går att följa effekter av skolvalet, där en positiv utveckling inte kan mätas genom betygen i den lokala skolan. Samtidigt blir det omöjligt att jämföra bakåt. Den nya rapporten säger alltså ingenting om utvecklingen under de senaste mandatperioderna. Den konstaterar egentligen bara hur många utanförskapsområden det blir om man använder en ny beräkningsmetod. 
Det är dock inte vad Folkpartiet och Erik Ullenhag säger. De säger att ökningen har ”planat ut” sedan 2006. Att det är en ”oförändrad andel som bor i utanförskapsområden”. Det är inte hederligt, och det förhindrar saklig debatt om hur vi ska komma tillrätta med utanförskapet.
Detta är inget annat än ohederligt. Djupt beklagligt agerande av FP-ledningen.

Tino Sanandaji skrev om detta på sin blogg.

Sanandaji har även skrivit om hur Folkpartiet även i andra fall hyllar undermåliga räkneexempel. Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag berömde en rapport som påstod att Sandviken tjänade på invandring. Rapporten hade dock, enligt Sanandaji, grova räknefel.


2 kommentarer:

Anynom fegis sa...

Tino har skrivit mer om räkneövningarna om Sandvikens invandrare: Sandviken-fiasko blottar okunnig elit

"Joakim Ruist vid Göteborgs Universitet har forskat om fiskala effekter av invandring från Europa. Han visar övertygande att invandring från Europa till Sverige är lönsam, som jag länge trott. Sveriges kanske mest välintegrerade invandrargrupp är från Västeuropa. Joakim Ruist undersöker även invandrare från Östeuropa (främst Polen och Baltikum) som också klarat sig över medel. Han räknar till sist på Rumänien och Bulgarien separat. Låt oss som jämföra årliga överskott från en forskarstudie med vad DN påstår om Sandviken:

Invandrare från Västeuropa: +43,000 kr/år.
Invandrare från Östeuropa: +14,000 kr/år.
Invandrare från Rumänien och Bulgarien: +10.000 kr/år.
Invandrare i Sandviken (48 procent förvärvsfrekvens): +145.000 kr/år.

Siffrorna ovan är för hela befolkningen. Enligt Dagens Nyheter genererar varje invandrare i arbete i Sandviken ett överskott för kommunen på +380.000 kr per år, eller ca +32.000 kr i månaden."


Merit Wager citerar Thomas Gür på sin blogg:

"Enligt Folkpartiets och integrationsminister Ullenhags rapport om utanförskapsområdena har dessa minskat från 156 år 2006 till 155 år 2012 (i själva verket har de ökat till 186, men det hör inte hit just nu).

Folkpartiet gick till val 2006 med att ha lösningen på att bryta utanförskapet och minska utanförskapsområdena. Partiet har sedan dess innehaft den för detta politikområde avgörande (enligt dess egen retorik) posten som integrationsminister. Under FP:s ansvarsperiod för integrationspolitiken på 6 år har alltså antalet utanförskapsområden minskat från 156 till 155.

Om Ullenhag och FP håller den här takten i att minska utanförskapsområdena, kommer dessa att ha helt försvunnit om 930 år cirka. För att gå tillbaka till den nivå från 2002 när FP första gången mätte de områdena, då de uppgick till 128 stycken kommer det att ta 162 år…"

steffo sa...

Ursäkta OT men börjar det inte bli dags för dig att lämna folkpartiet snart. Som liberal måste det numera nästan vara omöjigt att stå för något av vad de gör längre

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19175460.ab