23 okt. 2013

Svensk asylpolitik sedd utifrån

BBC har ett reportage om den svenska migrationspolitiken: Sweden welcomes Syrian refugees, and their families. Detta reportage följs upp med inslaget Can Sweden cope with an influx of Syrian asylum seekers?

BBC-reportern verkar förundrad när han berättar om den svenska asylpolitiken. Och visst är det häpnadsväckande - normalfallet är att alla syrier som kommer till Sverige rätt att bli permanenta medborgare enligt migrationsverket. De har därefter rätt att ta hit sina närstående.

Det enda som begränsar mängden asylmigranter är att de saknar lagliga vägar att ta sig hit. De är hänvisade till människosmuggling.

Det finns 22 miljoner medborgare i Syrien enligt wikipedia. Men att ens prata om att Sverige ska ta emot en viss mängd asylmigranter är kontroversiell i Sverige.

Det är svårt att få jobb i Sverige, och vi är bland de sämsta länderna på integration. Ändå ligger vi i världstoppen när det gäller att ta emot asylmigranter.

Regeringen Reinfeldt är konservativ i det mesta, men när det kommer till asylpolitiken är man oerhört radikal. Den svenska asylpolitiken är internationellt sett extrem.

Kan Sverige hantera mängden invandrare? För en utomstående betraktare är frågan relevant. Men inte för det svenska politiska etablissemanget.

12 kommentarer:

Anonym sa...

rasist!

Anonym sa...

Det är bra att omvärlden skriver också.

Visst är Sveriges immigrationspolitik extrem, i synnerhet med tanke på den dåliga integrationen (bristen på jobb + billiga bostäder). Jag minns inte var jag läste det idag, men migrationsverket skriver upp sina prognoser, samt även för 2014, sedan tror de att kurvan faller.

Mao, de tror att världen kommer att bli fredligare efter 2014? (haha) Grejen är just att vi ser facit på dålig integration, med tillbehör, som råder från år med betydligt färre än 2013, så vad kan bli bättre om kurvan går tillbaka till 2011/2012?

Tja, skulle orosvärlden nyktra till ordentligt, så blir jag glad! MP har dock lösningen för sinande krigs/förföljelse-flyktingströmmar. Klimatflyktingar!

Anonym sa...

Till signaturen.Anonym Den som sa det var det,rasist alltså!

Anonym fegis sa...

"Det är svårt att få jobb i Sverige, och vi är bland de sämsta länderna på integration. Ändå ligger vi i världstoppen när det gäller att ta emot asylmigranter."

Människan är ett flockdjur. Vi föredrar våra egen flock framför andras och vi är, mer eller mindre, fientliga inställda mot "de andra". Låter man folk bosätta sig var de vill kommer de med stor sannolikhet att bosätta sig med "flocken". (Flocken behöver inte vara baserad på blodsband. Det kan vara baserad på inkomst, yrke, sexualitet etc etc)

Jag tror inte att man kan förena storskalig invandring med snabb integration. Man måste välja det ena eller det andra.

En förutsättning för snabb integrationen, eller assimilering, är att invandrarna är så pass få att de inte kan bilda parallella samhällen med begränsad kontakt med majoritetssamhället.

Nu är invandrarna så pass många att vi inte kommer att få en snabb integration. Integreringsproblemen kommer att öka i takt med att invandringen fortsätter. Gör man som centerpartiet vill och ökar befolkningen till 30+ miljoner, genom invandring, är risken stor att vi inte får någon integration in i det svenska samhället över huvud taget.

Anonym sa...

"...är risken stor att vi inte får någon integration in i det svenska samhället över huvud taget."
Med det scenariot finns inte det svenska samhället längre.
Anna C

Anonym sa...

Till @anonym fegis från en annan @anonym ovan (21:38 och fegis med :-)

Det är "Balkanisering" som pågår.
Det spelar ingen roll hur det bedyras hur gärna invandrare vill jobba (de med) och jag ser ingen anledning till att tvivla på det (jo för vissa kulturer där kvinnor SKA vara hemma). Jobben finns dock inte kommer inte att bli fler för att att organisationer försöker få det till rasism och strukturer hit och strukturer dit.

2014 blir ett intressant valår. Jag kommer att sitta som klistrad under debatterna. Med popcorn. Fast det är nog 2018 som kommer att smälla högst.

Anonym sa...

Nu Syrienkonflkten. Vilken konflikt i MÖ, Afrika eller Asien, blir nästa som kommer ge rätt till permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Det här är en vansinnig politik som kommer göra landet än mer splittrat och fattigt.
Återstår då att fundera på att emigrera eller hoppas att SD får tillräckligt många röster så de kan sätta stopp för vansinnet?

Klartexten sa...

Du har så rätt så! En fri och öppen debatt om hur många invandrare Sverige tål är nödvändig och ett demokratiskt måste!

7-klövern har kidnappat invandringsfrågan och paketerat in den i sin övriga politik. "Alla partierna har gått ihop i en kartell där dom säger: Ni kan inte rösta om massinvandringen. Oavsett vem ni väljer av oss, så kommer ni inte undan massinvandring". Mycket odemokratiskt!

Anonym sa...

Om man ska titta på siffror och faktum, det kommer över 100.000 varje år och det beräknas öka.

-Dryga 1 miljon på mellan 7-10 år
HUR fasen ska det gå till????

Bostäder och arbeten??
Tro inte att de jobb som finns idag kan försörja 1 miljon - inte ens 500.000 om vi ska behålla den standard som vi kallar välfärd

Neddragningarna har redan börjat - öppna ögonen för jösse namn och se vad som sker - stackars de barn och barnbarn som är arbetslösa och tror att de ska få pension när det är så dags....

Ett litet exempel är Vänersborg, man ska säga upp folk, lägga ner äldreboende och höja taxor
-samtidigt som man ska chockhöja asylmottagandet och dessutom ge en skola som bara pratar arabiska

Grattis svenne - det är du som kommer integreras i ditt eget hemland inom några år

Malte Skogsnäs sa...

Att kalla ett sånt här inlägg för rasistiskt visar vilken dagisnivå en del svenskar befinner sig på. Skäms!

Lasse O sa...

SD-sympatisörer hoppas förstås på mirakelkuren SD men vi andra hoppas istället att samtliga politiker till höger om miljöpartiet till sist tar sitt förnuft tillfånga och istället arbetar för en hållbar, rättssäker och transparent flyktingpolitik.
Att som nu låta t ex journalister ha ett avgörande inflytande över enskilda migrationsärenden är populistiskt och undergräver de lagar som styr migrationen.

Anonym sa...

Lasse O

Jag har gett upp hoppet om "att samtliga politiker till höger om miljöpartiet till sist tar sitt förnuft tillfånga". Det lär inte hända än på ett bra tag.

Själv föll jag för Reinfeldts prat om "ansvar" och stödröstade in Alliansen. Jag är less på att sitta med hakan i bordet över de utspel som görs, så det misstaget gör jag inte om.