23 sep. 2013

Migrationsdebatt: Största möjliga tystnad

Migrationsverket larmade nyligen om extrem belastning: "Situationen på Migrationsverket är desperat".

Även innan Syrienbeslutet rapporterade många kommuner om svåra situationer för att hantera alla asylsökande. Bland annat har bostadsbristen varit svår, och den lär inte bli bättre nu. Ivar Arpi skrev på SvD: Många får asyl - få får bostad.

Merit Wager bloggade: Att vi har varit på väg mot ett katastrofläge har varit känt mycket länge. Och det stämmer - Wager och miggorna har larmat, men ingen har lyssnat.

Så här skriver Dick Erixon:
Om det politiska etablissemanget i handling skulle stå för det godhetens budskap man förmedlar i ord, krävs helt andra villkor för arbetsmarknad och välfärdssystem. Det krävs en omfattande liberalisering av arbetsrätten, lägstalönerna i kollektivavtal måste sänkas dramatiskt och bidragssystemen göras om till meritokratiska försäkringar istället för att bygga på politiska förmåner konstruerade som rättigheter för alla. 
Själv ser jag gärna att vi, i ordnade former över lång tid, går i denna riktning. Men inget parti i riksdagen säger sig vilja ha denna utveckling. Ändå står man och hävdar att man är för ett öppen flyktingmottagning. Det går inte ihop. Partierna ljuger väljarna rakt upp i ansiktet.
En migga bland många vittnar till Wager: Vi har slutat att göra juridiskt korrekta asylprövningar. I takt med att kvalitén på utredningarna minskar ökar ansökningarna. Som Bitte Hammargren skriver är det lysande tider för människosmugglarna.

Appropå Syrien så är Sverige en utmärkt destination för terrorister som behöver gömma sig. Göteborgs-Posten skriver: Terror kan även drabba vår stad
Enligt en färsk regeringsrapport från forskarna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren, Förebyggande av våldsbejakande extremism i tredjeland, beräknas bland annat ett trettiotal radikaliserade yngre svenskar ha rekryterats till al-Shabaab. 
Rapporten beskriver också hur radikala personer, i samband med upplopp i förorter, passat på att utnyttja tillfället i rekryteringssyfte för att främja religiös extremism. Det kan handla om att de har försökt att provocera polisen och sen försökt övertyga ungdomar om den radikala vägen och målat upp hur förtyckta muslimer är. […] 
Att poliser med specialkompetens bedömer Sverige är tacksamt att vistas i för extremistiska grupperingar för att samhället har en medioker tillsyn av dessa grupper, är inte tillfredsställande.
Det finns till och med uppgifter om att svenska jihadister varit inblandade i terrordådet i Kenya.

Just nu är det dödstyst i media och den politiska debatten kring migration, trots att mängden asylsökande är hög och bristerna i processen är synligare än någonsin.

En reflektion: Främlingsfientliga medier som Avpixlat är nitiska när det gäller att hitta negativa vinklingar på migration och integration. Lika nitiska är de breda medierna när det kommer till att undvika ämnet.

Tystnaden är djupt obehaglig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Före valet 2010 läste jag bara gammelmedia. Efter valet, stormen kring SD, det var klart att jag missat mycket som hänt i Sverige, så hittade jag till samma skribenter som du brukar plocka ur. Samt Avpixlat med många fler. Främlingsfientliga eller inte, det blir mer heltäckande läsning.

Ja vad ska man säga om alla de vansinniga partier som tävlar om vem som är mest humana och välkomnande. Utan sinne för orsak och konsekvens. Det var månader sedan jag såg något nytt argument (jovars, asyl redan i hemlandet, det var ju lite nytt, men motargumenten var då inte nya) i någon debatt, allt går i rundgång. Något kommer att brista. Något för vadslagningsbolagen, var det antingen exploderar eller imploderar först?

Thomasson sa...

Ja, måste hålla med med Anonym ovan. Mitt intresse för bloggen Politiskt Inkorrekt (och Jan Milld m.fl. bloggar) växte större i samband med PI's första mediala kontrovers i Aftonbladet. Tror det var 2008, samma år som PI skapades.

Och jag såg samma sak då som nutillkomna beskriver att de ser idag. Ett komplement till dagens media. Inte nödvändigtvis bättre, utan just ett komplement.

Invandrarfobi är väl det ordet som är mest passande för media idag. Att inte våga skriva om etnicitet. Att inte våga ta upp invandringen. Att inte våga undersöka anledningar till sjunkande välfärd i samhället. Att inte våga ta upp orrätvisor mot det inhemska folket för att blidka utomstående. Osv.

Är inte det invandrarfobi så säg.

Anonym sa...

Nathan Shachar i DN:En yrkeskår i glashus

"Det (strukturella) undvikandet av obehag och ledsamheter som snuddar vid minoriteter och migration förfelar inte bara sitt syfte. I stället för att mörklägga driver man ju läsare i famnen på extremistmedier. Viktigare: Medier är inte till för att sortera nyheter efter deras uppbygglighet. Dels är det ovärdigt att leva så, dels vet vi hur det går för länder som slår in på den vägen."