24 sep. 2013

Carlssons lön gjorde nytta

Ekot har ett avslöjande idag - biståndsministerns lön betalades av biståndsbudgeten. Det kan man ha åsikter om, men något kan med säkerhet sägas: biståndspengarna hade effekt. Ministern och hennes medarbetare fick lön. Så mycket kan man tyvärr inte säga om resten av biståndet.

Jenny Nordberg på SvD skrev nyligen en artikel: Sverige är FN:s jultomte
De senaste tre åren har Sverige skickat 24 miljarder svenska kronor till FN. Mer än hälften är ett kontantbidrag till budgeten som de får göra vad de vill med. Andra länder vill helst bidra till specifika hjälpprojekt, men Sverige sätter en stolthet i att inte ställa några frågor eller krav, utan litar på att FN gör av med pengarna på bästa vis. 
Att Sverige gör så är ”nästan som en väl förborgad hemlighet” inför skattebetalarna enligt en tjänsteman på UD. Det gör oss dock uppskattade inom FN, eftersom Sverige, som en ambassadör uttrycker det, uppträder som deras ”jultomte”. Det brukar dessutom bli en extra bonus just runt jul, när UD panikskickar miljarderna som blivit över i biståndsbudgeten rakt in i detta FN:s svarta hål.
Dessa miljarder, eller resten av miljarderna som skickas ut, har det varit tyst om. I många fall gör pengarna direkt skada. Den kenyanska ekonomen James Shikwati vill helt stoppa biståndet.

Medans andra myndigheter har tajta svångremmar, som till exempel försvaret, har biståndshandläggarna ett omvänt problem. Var ska alla pengar göras av?

Biståndspolitiken och den högstämda retoriken kring är djupt omoralisk, för att inte säga direkt skamlig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Mycket snack och lite verkstad"
För var vecka som går blir mitt ordförråd allt bristfälligare för att kunna beskriva hur våra politiker prioriterar.

Anonym sa...

Detta är förskingring av skattemedel, vilket borde leda till att ansvariga politiker borde ställas inför rätta.
Svenska politikers främsta plikt är att svara för det svenska folkets välfärd. Skattemedel ska därför i första hand gå till vård, skola, omsorg och rättsväsen i Sverige och inte till utländska intressen.

Anonym sa...

SvD: Biståndets svarta hål

Anonym sa...

SvD: Läsare som sett biståndet från insidan

Arthur sa...

Minst tio tusen svenskar i Sverige har sin försörjning ur biståndsbudgeten, många med en barkgrund i politikens och journalistikens periferi. Att trimma biståndsbudgeten innebär alltså också att dessa personer måste finna en ärligare levnadsbana. Detta kan skapa ett besvärligt motstånds för den som tar sig ann att göra någonting åt biståndskorruptionen.