16 juli 2013

Omoraliskt att bojkotta bosättningar

DN rapporterar att EU nu väljer att bojkotta varor och tjänster från Västbanken:
EU:s 28 medlemsstater har skrivit på ett bindande avtal som börjar gälla på fredag. Avtalet förbjuder finansiering, samarbete, tilldelning av stipendier, forskningsfonder eller utdelandet av priser till någon som bor på Västbanken eller i östra Jerusalem – som båda tillhör ockuperade områden, enligt EU. 
I praktiken innebär detta att alla kommande samarbeten och kontrakt mellan EU-länderna och Israel ska innehålla en klausul som säger att de nämnda områdena inte tillhör staten Israel – och att avtalen därför inte gäller där.
Gränserna mellan Israel och Palestina har inte avgjorts. För att de ska kunna bestämmas krävs fredsförhandlingar. Israel har deklarerat att man är öppna för att förhandla, men palestinierna vägrar.

Att Israel ska dra sig tillbaka från Västbanken utan ett fredsavtal är orimligt. När man gjorde det i Gaza utsattes man för en terrorstat som granne. Risken för samma sak är överhängande på Västbanken, som dessutom ligger närmare de centrala delarna av Israel.

I detta läge väljer alltså EU att sätta press på Israel, som har en positiv inställning och är redo att förhandla. Det gör att palestinierna får mindre incitament att förhandla om fred, och gör Israel mindre benäget att anstränga sig. Varför ska Israel göra det, när de ändå straffas?

EU gör helt enkelt freden i mellanöstern en stor otjänst. Alla fredsvänner borde protestera mot detta huvudlösa beslut.

1 kommentar:

Anonym sa...

EU består av en mängd länder som är känslomässigt engagerade. Och när det känslosamma tar överhanden så är tankeverksamheten sekundär. Politiker (i alla färger i alla länder) visar om och om igen att de står för "Stage one thinking". Dvs, politiker, byråkrater och politrucker av allehanda sort har ingen aning om, och bryr sig inte, vad som händer härnäst. Så länge som de kan överleva själva och fumla med stafettpinnen till de som kommer efter så gör de det gärna då det handlar om röster. Vänsterns egoism är slående och EU ländernas tankeverksamhet tyder på svår egoism och antisemitism. EU's medlemsländer tycks ha tankegången att så länge det smörjas för terrorister så slår de inte emot oss. Feghet och frånvaron av moral och en moralisk kompass är det som är EU's signum.