16 juni 2013

Vad hindrar fredsförhandlingar i mellanöstern?

Sedan en tid tillbaka har palestinierna vägrat att förhandla om fred. I början på juni gick Benjamin Netanyahu ut och upprepade sin tidigare inbjudan till Abbas om fredsförhandlingar utan krav: Netanyahu to Abbas: Give Peace a Chance.

Gunilla Carlsson har startat en debatt kring svenskt bistånd till Palestina. Hon hänvisar till bristen på fredsförhandlingar och att dra in stödet till statsbyggande om inga förhandlingar sker:
– Är det värt att vi fortsätter bygga upp förutsättningar för en två-statslösning om inte Israel och palestinierna själva vill gå till förhandlingsbordet?, säger Gunilla Carlsson.
 Hans Linde och Gunilla Carlsson debatterade i SVT (även på Youtube): 
Hans Linde menar att press måste sättas på Israel att komma till förhandlingsbordet. Det är att helt slå in en öppen dörr, eftersom Israel är redo att gå till förhandling.

Biståndsministern svarar inte på detta, men verkar trots allt veta om att Israel är redo att förhandla om fred. 5.21 in i inslaget diskuteras israelernas inställning till förstörda svenska biståndsprojekt på Västbanken.
Intervjuare: Vad svarar dom då (israelerna)?
Carlsson: Ja, då säger dom då att nu är det dags att gå till fredsförhandlingar.
Det är intressant att se att biståndsministern trots allt vet att Israel är öppna för fredsförhandlingar. Mer intressant är att hon helt mörkar detta och ändå får det att framstå som ett spel med två parter som vägrar förhandla.

För ett antal år sedan drog sig Israel ensidigt ur Gazaremsan och lämnade området. Som en följd av detta har Gaza blivit ett terrornäste och en brutal diktatur.

Mot denna bakgrund är det orimligt att kräva att Israel ska göra samma sak på Västbanken och i Jerusalem. En terrorregim på så nära håll till Israel skulle vara ohanterligt. Så den enda vägen framåt till fred i mellanöstern ligger i fredsförhandlingar.

Det diskuteras nu att biståndsministerns egentliga syfte är att straffa palestiniernas förhandlingsvägran. Om det kan vi bara spekulera.

Men vad som är säkert är att palestinierna har nyckeln till freden i sin hand. Om de vill kan konflikten upphöra här och nu. Deras vägran är orsaken till att konflikten kvarstår.

5 kommentarer:

Richard sa...

Och hon är dessutom rejält ute och cyklar då hon påstår att "ockupationen" är orsak till konflikten. Det pågick krig och attacker mot judar i regionen långt innan sexdagarskriget och de gränser som då drogs upp. Inte heller är det fråga om "ockupation", då Israel i ett moraliskt legitimt självförsvarskrig tagit dessa områden och har all rätt att behålla dem.

Den absolut ENDA orsaken till konflikten och därmed till den situation "palestinaaraberna" befinner sig i är att deras vilja att förinta staten Israel och fördriva och/eller mörda judarna i regionen. Den dag de talar om frihet och mänskliga rättigheter kan samtal och förhandlingar ske, inte förr. Och att vi i Sverige sponsrar dessa mördargäng är skamligt.

Slår väl in öppna dörrar här, jag tyckte bara att det behövdes sägas.

Anonym sa...

Som Israels ekonomiminister Naftali Bennett så sant nyligen uttalade; "Glöm idén om en palestinsk stat".

Så länge som palestinier boendes på Västbanken och i Gaza vägrat att erkänna Israel så kommer en två-statslösning aldrig att hända. Här får de s.k. palestinierna skylla sig själva. När man röstar fram Hamaz i fria val, såsom på Gazaremsan så har dessa människor sågat av grenen de sitter på.

Jag vet att krokodiltårar står som fontäner bland eliten av vänstern i de fina salongerna. Men det är dags att ta på hårdhandskarna och se palestinierna för vad de är. Terrorröstande boskap som har blivit förledda av Abbas et al.

Det är härligt att se ett starkt Israel. I dessa dagar av ett svagt USA (p.g.a Obama) så är det länder som Israel och Kanada vi får luta oss emot för att få hopp om framtiden.

sven sa...

Sexdagarskriget borde intressera flera.Krigshistorienördarna kan ju inte bara hålla på med Hitlers pansardivisioner.
Här finns allt av militärt intresse koncentrerat på 6 dagar.
Jag själv är en sexdagarskrigsnörd.
Israels franska flygplan manna från himlen.

Michael sa...

Självklart är Israel redo att prata fred. Utan förbehåll. Men det krävs att den andre partnern också vill ha fred.

Anonym sa...

Biståndsminister Gunilla Carlsson tycks inte ha läst på sin historia när hon säger det hon gör. En okunnig biståndsminister gör ingen väl. Faktum är att naiviteten hos Gunilla Carlsson är häpnadsväckande. Att hänvisa till bristen på fredsförhandlingar som att det skulle vara likvärdigt från båda parters sida är naivt tillgränsen på dumhet. Antingen är Gunilla Carlsson oinformerad eller medvetet okunnig.

För övrigt kan väl sägas att Sveriges åsikt och inflytande i saken ifråga närmar sig nära nog noll. Förutom att regeringen skänker bort miljoner av skattebetalarnas pengar till Hamas och andra terrororganisationer förstås.