13 juni 2013

Biståndsministerns enögda retorik skrämmer

Idag skriver Gunilla Carlsson på SvT debatt: Israels isolering av Gaza är moraliskt förkastlig.

Carlssons strävan är uppenbart att vara balanserad, att ställa krav både på Israel och Palestina. Ingress och rubrik är gissningsvis inte skrivet av ministern själv. Men fundamentalt ser Gunilla Carlsson en syndabock i mellanösternkonflikten - Israel.
Sveriges bistånd ska göra skillnad där det behövs allra mest. Palestinierna har kommit att bli det mest biståndsberoende folket i världen. Biståndet till Palestina är förknippat med mycket stora risker, utmaningarna är avsevärda. 
Sverige ger ett direkt budgetstöd till Fatah på Västbanken. Västbanken är idag en diktatur, klassad som "not free" av Freedom House. Självklart är det riskfyllt att ge budgetstöd till en diktatur.
Biståndet kräver politiska framsteg för ge långsiktigt hållbara resultat. Ockupationen och de expanderande israeliska bosättningarna är de huvudsakliga hindren för tvåstatslösningen och förklarar också biståndsberoendet. 
Idag har Israel en stående inbjudan till palestinska myndigheten för att förhandla om fredsavtal. Palestinierna vägrar. Ändå ser Sveriges biståndsminister israeliska bosättningar som det huvudsakliga hindret för fred. Inte bara är det ett hinder för fred, det förklarar också varför palestinierna är biståndsberoende.

Bengt Nilsson har skrivit om hur krigsherrar i Somalia skott sig på bistånd, och till och med drivit fram svält och krig för att tjäna pengar. Självklart finns liknande möjligheter i Palestina, en av världens största mottagare av bistånd.

Biståndet på Västbanken är en lukrativ affär för Fatah. De använder biståndet för att avlöna stora mängder palestinier - de köper stöd helt enkelt. Bland annat avlönas fångar i israeliska fängelser, fångar som i många fall har mördat oskyldiga civila.

Palestinierna är biståndsberoende för att Fatah-ledarna tjänar på det. Fatah-ledarna har kvar sin priviligierade ställning eftersom området är en diktatur.

Men Gunilla Carlsson skriver även om Gaza:
Rörelsefriheten för personer och varor inom och ut ur det palestinska området måste öka kraftigt om ekonomin ska ta fart och arbetslösheten minska. Det gäller inte minst i Gaza där Israel måste göra mycket mer. Isoleringen är moraliskt förkastlig och politiskt kontraproduktiv. Den fördyrar biståndet.
Gaza drivs av Hamas, som bland annat avlossar raketer in i Israel. Ändå tycker Gunilla Carlsson att Israel ska öppna upp för mer rörelse in och ur Gaza - en fientlig nation som de facto för krig mot Israel.

Hur kommer det sig att Gunilla Carlsson missar enkla, uppenbara fakta i mellanösterndebatten? Vad är det som driver henne att ständigt lägga skulden på Israel?

Det är illa nog att en svensk ministern sprider en så ensidig bild av mellanösternkonflikten. Men hon är mer än en tyckare, hon är en faktisk aktör. Sverige är en direkt finansiär av palestinska myndigheten, och därmed medskyldig till deras hatpropaganda och terrorstöd.

Carlsson lägger skulden på Israel, men borde istället ta sig en rejäl titt i spegeln. Svenska skattepengar bidrar idag till att driva mellanösternkonflikten vidare.

7 kommentarer:

Janne A sa...

Debatten mellan Carlsson och Hans Linde (V) i SVT i morse utvecklades också till en verklighetsfrämmande debatt om vilken av de bägge politiska blocken som hade den bästa politiken för att sätta press på Israel...

Lisa Abramowicz sa...

Carlsson sade i morse att "Israel och- palestinierna (som en eftertanke) inte ville gå till förhandlingsbordet", men som pophöger påpekar, så är det faktiskt palestinierna som vägrar. Något som borde stå klart för vilken läskunnig och intresserad person som helst.

Anonym sa...

Som vanligt ett bra blogginlägg.

Vill bara komplettera påståendet att PA på Västbanken är en diktatur.
Abbas mandat gick ut 2009. Han har därför ingen demokratisk legitimitet utan är en de facto diktator. Han har därför inte heller legitimitet vad gäller att skriva på fredsavtal med Israel. Abbas efterträdare, vem det nu blir, kan därför avfärda ett fredsavtal som ogiltigt.

Att Västbanken är en diktatur visas också av att Fatah och PA tagit efter Hamas metoder vad gäller förtryck av journalister och oliktänkande.
Här en mycket belysande artikel över tillståndet på Fatahstyrda Västbanken:
http://www.gatestoneinstitute.org/3761/palestinian-authority-terror

Anonym sa...

De s.k. Palestiniernas vägran att erkänna Israel som en judisk stat och därmed uppge kravet på att miljontals araber som aldrig ens varit i närhet av Israel skall få "återvända" är det enskilt största hindret för fred.
Att sedan en palestinsk stat inte kommer att vara livskraftig utan en konfederation med Jordanien ligger i framtiden.

Klartexten sa...

Väl skrivet!

stefankarlsson sa...

Jag håller med om att artikeln var förfärlig, men ska man tro denna artikel i "The Local" så kan det bara ha varit ett sätt att släta över att regeringen planerar sänka biståndet för att straffa Fatah för dess vägran att förhandla. Om det stämmer så innebär det en förbättring av dess faktiska politik.

Erik sa...

@stefan: Intressant kommentar. Tror mycket på det du skriver, eftersom Carlsson faktiskt har varit mer balanserad i andra sammanhang, t ex i Svt.