15 maj 2013

Kämpar palestinierna för frihet och rättvisa?

Olof Holmgren, aktiv inom Palestinanätverket i Malmö, skriver på SVT debatt till svar på Henry Bronetts artikel: Här är fem skäl att bojkotta Israel i ESC.
Visst känns en bojkott av Israel obekväm. Men är inte Eurovision Song Contest samtidigt en liten sak i jämförelse med palestiniernas 65 år långa kamp för frihet och rättvisa?
Holmgren menar att palestinierna kämpar för "frihet och rättvisa". Men är det verkligen ett korrekt påstående?

Palestiniernas har kämpat i 65 år, men inte för frihet och rättvisa i vanlig bemärkelse. Kampen började när Israel bildades, och var en del i arabvärldens krig mot Israel. Detta krig syftade till att förstöra Israel och driva judarna ut i havet.

Hamas är helt öppna med att man håller fast vid denna linje. Fatah ger samma budskap till sin arabiska publik. Se Palestinian Media Watch.

Varken Hamas eller Fatah är demokrater, vilket garanterar avsaknaden av kritiska röster i Palestina. Men palestinavänner i Väst är också tysta.

Så Olof Holmgren har rätt, palestinierna har kämpat i 65 år. De ledande krafterna kämpar för att Israel ska upphöra, och tillåter ingen opposition. Massiv propaganda har också påverkat befolkningen - stödet för fred med israel är idag lågt.

Den palestinska rörelsen har allvarliga demokratiska problem, och kan inte med trovärdighet sägas kämpa för fred och rättvisa.

Relevant i sammanhanget är också Anna Ekströms text i Expressen: Bemöts av de stora aktionerna - gissa landet

7 kommentarer:

stettiner sa...

Sestrajcic och Holmgren är irrelevanta. Demonstrationen, som samlade ett par hundra personer, mindre än en fattigt arabiskt bröllop i Malmö, är obetydlig. Det farliga i den hela historien är mediernas reaktion. TT, som fortsätter att förvalta Hjerténs arv (tala illa om Israel, kalla antisemitism för Israelkritik)skriver att "över 700 000 palestinier fördrevs när staten Israel bildades", som om det vore ett vedertaget faktum.Sydsvenskans artiklar tiden före demonstrationen kunde ha skrivits av Sestrajcic själv. Priset tar dock SVT:s Sydnytt, som sänder hela spektaklet LIVE!!! och låter oss veta att Israel har ockuperat Palestina i 65 år....

Idag är det uppseendeväckande, imorgon är det en sanning. Droppe efter droppe kommer lögnen att urholka stenen, med benäget bistånd av en journalistkår, som när det gäller Israel, helt har tappat integritet. De är inte bara nyttiga idioter längre; de är medlöpare...

Anonym sa...

Att påstå att ett ockuperat folk inte kämpar för frihet är borderline rasistiskt. Nej, det är nog faktiskt rasistiskt.

stettiner sa...

Mellan 1948 och 1967 har det "ockuperade folket" inte ens vetat att de är ett folk. De kämpade inte för ett "fritt Palestina", därför att den allmänna åsikten bland tongivande arabiska företrädare var att "Palestina är ett sionistiskt påhitt". Enligt dessa var området att betraktas som södra Syrien. Idéer om palestinierna som ett särskilt folk, olika de andra araberna i området, är ett bestående arv efter den sovjetiska propagandan. Kampen som har bedrivits mot Israel under dessa år och som kulminerade i junikriget 1967, var inte en kamp för frihet; det var en rasistisk kamp för att en gång för alla utrota områdets judiska ursprungsbefolkning."Det blodbad som nalkas kommer att ställa korsfararnas massakrer i skugga" utlovade de arabiska företrädarna. Idag är palestinaarabernas kamp fortfarande inte nationell; någon önskan om en egen stat finns inte. Den rasistiska kampen mot judarna, nu med religiösa övertoner, har inte för mål ett "fritt Palestina", utan en värld utan Israel.

Anonym sa...

PLO bildades 1964. Det fanns inte en enda israelisk soldat på Västbanken. Så vad var det PLO skulle befria 1964? Då var västbanken ockuperat av Jordanien. Men PLO kämpade aldrig mot den Jordanska ockupationen. Man kämpade inte mot ockupation överhuvudtaget så länge den utfördes av deras arabiska bröder utan man kämpade mot Israel, eftersom man inte erkänner den judiska staten Israels rätt att existera.

Anonym sa...

Ett folk som inte har en stat kan inte vara ockuperat. Endast en stat kan vara ockuperad, och de sk. palestinierna har ingen stat. De är en arabisk minoritet som har visat sig sakna förmåga att administrera en stat. Vad lever de av? Jo av ekonomiskt stöd från främst UN och det förhatliga USA.
Utan dessa medel skulle de svälta och gå i trasor, för deras rika bröder i Saudi och andra oljestater vill inget ha med dem att göra och skickar främst medel om det gäller för att bygga moskeér.

Filippa sa...

Jag minns Olof Holmgren rätt väl. Inte personligen men efterverkningarna av hans framfart.

2009 ledde han ngt han kallade för Stoppa matchen-kommittén. I samarbete med antidemokratiska krafter, (AFA, Hizbollah, you name it - ordnade han en manifestation som inte bara krossade skyltfönster m.m. Man lockade även till sig nazister från Karlskrona, "kamratskap Karlskrona".

Efter manifestationen fredagen innan matchen valde nazisterna att ha en egen privat manifestation utanför mitt hem.

De hade lockats till Malmö just av Holmgrens manifestation. holmgren visste att nazisterna skulle komma, det hade de utannonserat i förväg och det stod också i Sydsvenskan.

Holmgren har INTE hört av sig än och beklagat det inträffade och det är väl heller inte att vänta av den här typen
av extremist.

Nils Dacke sa...

I dessa ständigt återkommande diskussioner om "palestinier", Israel och judar saknas oftast den religiösa/ideologiska bakgrunden i resonemangen. Judar är den kategori som Koranen och hadither mest frekvent spyr sin galla över. Den direkta grunden för de ställningstagande Hamas och Fatah har gentemot staten Israel finns i det som ofta kallas "Muhammeds testamente" (Bukhari 52:288 och 53:380) som säger att arabiska halvön skall rensas från Judar och kristna. Det och inget annat är den ideologiska grunden för Hamas och Muslimska brödraskapets agerande.