22 maj 2013

Husby: Extremister ges medieplattform

I dagens Studio ett diskuterades kravallerna i Husby: Övervåld eller nödvändigt polisarbete i Husby? Rami al Khamisi från organisationen Megafonen Orten deltog. Han vägrade under sändningen ta avstånd från kravallerna i förorten, och det framgick även under sändningen att han deltagit tidigare under veckan. Även då hade han varit otydlig kring avståndstagande från våld.

Megafonen Orten började redan i förra veckan med att uppvigla mot polisen efter det påstådda övergreppet mot 69-åringen/"machetemannen" i Husby. Sedan dess har en serie möten hållits, som trappats upp och utmynnat i kravaller.

Men ändå har organisationen fortsatt att figurerar på nyhetsplats. Företrädare för organisationen har framträtt som "Husbybor", som till exempel denna artikel berättar: DN:s husbyvittne - journalist som föreläst för Megafonen.

Overifierbara vittnesmål om polisbrutalitet och glåpord förs fram om och om igen - trots att de mycket väl kan ha kommit från personer som DNs "Husbybo".

För varje dag som gått har Megafonen Orten publicerat inlägg efter inlägg där de försvarat kravallerna och fortsatt hetsa mot polisen.

Enligt Polisen är ligger organisationen själva bakom en del av kravallerna. Från P4:
– Det är tydligt att det finns organisationer eller nätverk som uppmanat på facebook och andra sociala medier att man ska leva rövare, säger Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren. 
Syftar ni på Megafonen?
- Ja, men inte bara. Vi har identifierat flera Facebook-grupper, både dolda och öppna. Det är svårt att veta om det är ensamma eller flera personer som ligger bakom. 
I vanliga fall brukar bränder inträffa i samband med skollov, och då betraktas det av polisen som lösa kriminella handlingar.
– Nu handlar det om att vi nu har ett uttalat motiv till varför de här oroligheterna äger rum, och att det skulle höra samman med ett polisingripande, säger Kjell Lindgren.

Om man läser Megafonens program på deras hemsida framgår att organisationen är emot säkerhetsåtgärder:
6. MEGAFONEN KRÄVER att säkerhets- och övervakningsåtgärder ersätts med sociala satsningar. 
VI TROR PÅ att lösningen till kriminaliteten finns i bland annat fler arbeten och bättre skola. Makthavarnas svar på de sociala problemen i förorten är fler poliser och patrullerande vakter. Dessa medel är hämmande för förortsbornas utveckling. Meningen är att det ska få oss att känna oss tryggare genom att fler uniformerade personer håller ögonen på oss. Men hållbar trygghet får vi endast om man satsar på de delarna som formar människors liv på ett positivt sätt.
Detta var organisationens utgångspunkt från första början. Och de kravaller, som föreningen själva vägrar ta avstånd ifrån, bevisar föreningens tes.

För varje medieinslag når Megafonen Orten likasinnade som nu samlas i Husby och andra ställen för att förstöra. Det hela framstår som en ganska rättfram mediekampanj från en extrem organisation.

Kravaller likt de i Husby har en tendens att fortsätta ett tag. Men en enkel sak man kan göra är att stoppa de som sprider kravallerna.

Att inte låta uppviglande extremister få en plattform i riksmedia kan vara ett första steg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kräver och kräver gör de ... jag hoppas på en sammanräkning av vad som förstördes och vad polisinsatsen kostade. Jag är glad att det är politiker som sagt att den organisationen vill man inte samarbeta med (längre?) och ännu gladare, lättad faktiskt, över att det är en absolut majoritet, även i gammelmedia, som fördömer vandalismen.

Min uppfattning blev klar då de flesta ska ha varit maskerade. Samt att de som hittills tagits, med möjligt undantag för de riktigt unga, de äldre verkar allihopa varit mer eller haft något ihop med narkotika.

Anonym sa...

Hur mycket får Megafon i statsbidrag?

Anonym sa...

Mycket intressant händelseutveckling som skulle kommit förr eller senare beroende på den fullkomligt destruktiva invandringspolitik som förts i många år.
Politikerna är så omedvetna om problematiken och dess orsaker att man häpnar.
Följande fel har gjorts:
1. För stor invandring på för kort tid.
2. Ett slappt bejakande av en segregerande mångkultur istället för en satsning på integration och assimilering.
3. Avsaknad av insikt i betydelsen av kulturella skillnader vad avser hantering av konflikter och demokratiska processer vad gäller människor med bakgrund i främst islamiska diktaturer.

Dessa invandrare har till stor del ingen som helst känsla för att man i ett demokratiskt samhälle löser problem och konflikter genom samtal, kompromisser och genom demokratiska val och inte genom att visa makt via gatans parlament.
Politikernas tafatthet avspeglar sig i polisens vanmäktiga agerande vilket istället borde vara hårt och resolut med utegångsförbud, tårgas och vattenkanoner som yttersta medel att kväsa dessa huliganupplopp.
Därefter omhändertagande av dessa störande ungdomar genom att nyinrätta specialinstitutioner där de tvingas arbeta och lära sig demokratiska regler och principer under hårda disciplinära förhållanden i minst ett halvår.

Som det nu är skrattar dessa ungdomar endast åt polis och andra myndigheter eftersom de vet att de kommer undan med samtal med någon socialtant som manar dem att "så får man inte göra". Och det fungerar inte eftersom det svenska samhället utifrån den kulturella kontext dessa har sitt ursprung i ser ett sådant agerande som svaghet från samhällets sida. Och svaghet är något de föraktatar och utnyttjar för att flytta fram sina egna positioner. I dessa patriarkala kulturella miljöer är det den som är starkast som har rätt. Dvs. rätten sitter i "spjutstångs" ände.
Dessa ungdomar måste alltså kuvas och det på det mest bestämda sätt.

anton sa...

Jag skrev lite om en artikel jag hittade i internationalen där en känd professor talar sig varm om "förortsrevolution" på Megafonens möte. Megafonen verkar snarare vilja ha ett eget samhälle än bli en del av det existerande.

Chrille sa...

Jag tror att det handlar om lag. Om polisen inte går in i Husby (eller var det nu brinner) så har gängen - eller skall man säga megafonerna? - vunnit striden och det finns bara en lag i området, megafonernas.
Megafonerna liknar Hamas.
1) De ägnar sig åt goda saker som hjälp med läxläsning.
2) Att de gör gott och utåt ser ut som talesmän för de boende gör att de får en plattform i media.
3) De kanske med våld fördriver ordningsmakten. Vad man tycker om ordningsmakten är en annan fråga.

Men är det acceptabelt med en stadsdel som drivs av en sådan organisation och dess allierade?
Det var en retorisk fråga, är för mig obegripligt att någon skulle kunna svara ja på den frågan. Aftonbladet och vissa organisationer på vänsterkanten verkar dock obegripligt nog svara ja. Av liknande orsaker som samma organisationer alltid är antisemitiska?

Anonym sa...

JAg kan inte för mitt liv förstå varför pöbeln har det "cred" som de har bland massmedia. Kan det vara så att journalister som arbetar på dagstidningarna har en förkärlek för upprorsmakare? "De är vänster och vi är vänster" Kan det vara så?

Det skulle förklara en hel del. När en brittisk soldat i civila kläder hackades sönder på en gata i London i veckan av självutnämnda islamister så undvek nogsamt SVT och TV4 att nämna att mördarna var islamister.

Det som händer i Husby (för dryga tio år sedan bodde jag inte långt därifrån) borde slås ned kraftigt av polisen då ingen annan än de har våldsmonopol. Om inte polisen gör det så kommer det att bli riktigt fult till slut.

Claes Henrikson sa...

Om ett år, vems karriär har fått mest fart, mannens från Megafonen eller den stenkastande 16-åringens?