30 maj 2013

Ask ökar pressen på missbrukare

Beatrice Ask går idag ut och pratar om hårdare straff för narkotikabrott.
För ungefär två år sedan ändrade Högsta domstolen (HD) sin syn på straffen för narkotikabrott och narkotikasmuggling. Tidigare hade straffen bestämts efter listor där sorten och mängden narkotika avgjorde antalet månader eller år i fängelse. Om narkotikainnehavet var en del av eget missbruk eller organiserad försäljning spelade ingen roll.

Från 2011 och framåt har HD utarbetat nya kriterier. Förutom sort och mängd så väger domstolarna nu in hur organiserad handeln varit och i vilket syfte någon haft narkotika. När det gäller narkotikabrott som har direkt samband med eget missbruk har straffen ofta sänkts. 
Den utredning som regeringen tillsätter i dag ska analysera praxis och se över straffen. Den ska överväga att ändra straffskalan och införa nya grövre brottsrubriceringar: ”synnerligen grovt narkotikabrott” respektive ”synnerligen grov narkotikasmuggling”. 
– Vi behöver tydliggöra hur samhället ser på den här typen av kriminalitet, säger Beatrice Ask.
Vetenskapsradion rapporterade förra året om svensk narkotikapolitik: Rekordhög dödlighet bland narkomaner
Dödligheten bland narkomaner har aldrig varit så hög i Sverige som nu. Det visar nya siffror som Vetenskapsradion tagit fram. Sedan 80-talet har antalet som dör av sitt missbruk mer än fördubblats. En av orsakerna är att delar av den svenska narkotikapolitiken går tvärs emot vad forskningen säger, anser drogforskaren Börje Olsson. 
– Man har skapat instrument: gå på enskilda missbrukare för att störa, få dem att tröttna, få in dem på vård och behandling, få dem att lägga av, och på så sätt få ett narkotikafritt samhälle. Men tittar vi på siffrorna är vi ju längre ifrån detta än vi nånsin har varit, säger Börje Olsson, professor i samhällsvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms Universitet. 
Han är mycket kritisk till delar av svensk narkotikapolitik som ända sedan 70-talet haft en nolltolerans mot narkotika, istället för att som i Finland och många andra europeiska länder inrikta sig på att försöka begränsa skadorna av missbruket istället.
Repressiv narkotikapolitik som den svenska är kostsam, skadlig och moraliskt felaktig. Förutom negativa effekter i Sverige slår kriget mot narkotikan sönder hela länder, till exempel i Sydamerika. Läs Erik Jennisches krönika i UNT: Baksidan av narkotikapolitiken.

5 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet. men förvänta dig inte att Beatrice Ask skall förstå detta, då hon gång på gång visat att hon ej besitter förmågan att kunna tänka logisk.

Lasse sa...

Vad är alternativet? "Information och vård av sociala myndigheter"?
Det är lika verklighetsfrämmande som att visa upplysningsfilmer om alkoholskador för A-lagare.
Att göra det lättare för drogligorna i Sverige att rekrytera nya missbrukare är inte rätt väg att gå.

Anonym sa...

"Ask ökar pressen på missbrukare". Gott så. Jag skulle önska att myndigheterna ökade pressen på kriminella över lag.

Om man har valt ett liv i kriminalitet så skall man plockas bort snarast. Tyvärr så har Polisen misslyckats kapitalt i denna fråga.

Drivna av politiker så är misslyckandet nära förestående för vår Polis. Politiker är de mest okunniga individer i vårt samhälle. De står gärna upp när det gäller en speciell fråga, men när det hettar till så skyller de gärna på dem som exekverar det som beordrats av dem. Fegisar.

Politiker i Trollhättan har exempelvis givit 30.000 till en idivid som tyckte sig vara förnärmad då en kvinna ville skaka hans hand. Han är muslim förstås. Och svenska politiker i Trollhättan ger gärna bort skattebetalarnas pengar.

Min poäng är att politiker är fega och vågar inte stå upp för principer som varje vaken vuxen person skulle ifrågasätta på en sekund.


Klartexten sa...

Alliansens politik är starkt ideologiskt driven. Mentaliteten är densamma som under Pol Pot: Ideologi går före nykter verklighetsanalys.

Se på skolan där ideologiskt korrekta "lösningar" går före evidensbaserade lösningar. Istället för att återgå till ett system vi hade förr och som funkade bra (som världens bästa skola (Finland) tillämpar, så hoppas man att virriga "lösningar" skall klara av problemen.

Med en sådan fundamentalistisk syn är det inte förvånande att även narkotikapolitiken missar målet.

Även högerpolitik kan vara fundamentalistisk!

Anonym sa...

Anonym 31 maj 2013 21:20 har en poäng förstås. Problemet är inte begränsat till politiker, även då de oftast är okunniga och inte vet upp från ned.

Trots allt så är det de som röstar fram dessa individer också måste ta sitt ansvar. Det skulle vara intressant att som ett experiment ta ett kunskapstest innan man fick rösta. Jag undrar hur utfallet skulle bli. Det vore förvånande om vänstern skulle vinna i ett sådant race. Jag måste vara ärlig, vänstern är mer känslomässiga och därför mer okunniga.