14 maj 2013

Antisemitiska incidenter i schlagerns Malmö

Många var oroliga när Malmö utsågs till schlagerstad och befarade incidenter. De oroliga ser tyvärr ut att få rätt. Israeliska journalister har blivit hotade under ESC:
Journalisten Leon och hans två kollegor ingår inte i Israels delegation utan besöker Eurovision Song Contest som oberoende journalister. I torsdags kväll letade de efter det hus där de hyrt rum och stötte då på sex män i 20-årsåldern. Männen frågade dem om de var från Israel och sa att de ville veta var israelerna bodde och att de ville bomba det stället. 
– De skrek: "Israel! Israel! mot oss och sa att de ville veta var israelerna bodde och att de ville bomba det stället, berättar Leon. 
För att slippa ifrån dem sa Leon att han var från Cypern.
En kvinna kallades "judehora" under körning med taxi Skåne:
Under en taxiresa från den israeliska delegationens fest till Folkets Park i Malmö ska en taxichaufför ha uttalat kränkande ord mot sina sex passagerarare. Eden Viktoria, som satt i taxin, blev rädd och illa berörd och har nu polisanmält händelsen. 
– Det tog inte lång tid förrän han började kalla mig för saker, sen blev gick det över till med judefientliga kommentarer. Han kallade oss för judejävlar och mig för judehora. 
Kränkningarna ska ha framförts på arabiska, men eftersom Eden Viktoria pratar hebreiska förstod hon en del av vad taxichauffören sa, och blev rädd och obehaglig till mods. 
– Jag har hört saker för och är van vid en hel del kommentarer, men det här var utöver det vanliga. Speciellt när han ringde vänner och berättade vart han körde oss och att han hade judejävlar i bilen.
Ledande Malmöpolitiker har under en längre tid uppmuntrat hatet mot Israel som frodas i staden, och även svävat på målet kring antisemitismen. Henry Bronett skriver: Malmötopparnas Israel-fientlighet blir allt märkligare
Inför Eurovision Song Contest i Malmö gårkulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic (V) ut och demonstrerar mot att Israel över huvud taget får delta. Rimligare vore att uppmana till bojkott av diktaturen Vitryssland. Hur kommer det sig att det bara är Israel, Mellanösterns enda demokrati, som politiska toppar som Sestrajcic och Ilmar Reepalu gång på gång protesterar emot?
Malmö vill ha revansch, enligt representanter för Malmö Stad. Den önskningen kommer inte att uppfyllas så länge ledande företrädare för Malmö underblåser hatet mot Israel. Detta hat går självklart hand i hand med antisemitismen.

Om du är i Malmö på lördag - delta i Kippavandringen och visa din solidaritet med Malmös judar.

16 kommentarer:

Lasse O sa...

”Israel är välkommet tillbaka den dagen Palestina är fritt från ockupationen.
Det skriver Malmö kulturnämnds ordförande Daniel Sestrajcic (V), som uppmanar till demonstration mot att Israel deltar i Eurovision Song Contest."

Klippet är från Sydsvenskan.
Kunde inte ens någon enda journalist frågat vad han menar med "Palestina"? Är det Gaza och Västbanken eller menas med "Palestina" hela eller delar av det område som nu bebos av israeler (judar och araber) och kallas för Israel?
Ibland är svenska journalister så okritiska, godtrogna och naiva att en Golden Retriever i jämförelse framstår som en Einstein.

Harry Harrysson sa...

De skulle tagit taxichaffisens id, som är tydligt utsatt i taxin, och hängt ut honom på FB och anmält honom för förtal.

Malmö sa...

Författaren säger:
När Eden Viktoria lämnade taxin tog hon ett visitkort från chauffören, kortet kom från Taxi Skåne. Karsten Svensson är VD där.
– Vi fick den här allvarliga reklamationen i morse och har gjort eftersökningar i våra system. Vi har haft två storbilar i området men ingen av dem har varit bemannade av chaufförer som kan arabiska. Så det är svårt för oss att göra mer efterforskningar utan kvitto.


Du missade detta va?

Filippa sa...

Självklart ska jag delta i kippavandringen igen.

Och 2014 liksom tidigare år lägger jag naturligtvis min röst på det enda parti Malmö kommunfullmäktige som på allvar arbetar med problemet med antisemitism, dvs. SD.

Anonym sa...

Det lät ju verkligen mycket märkligt. Skulle araber dra runt på Malmös gator och på något sätt nosa sig till judar som befinner sig där. Klart tveksam historia.

Ockupationen gäller förstås Västbanken i första hand och inbegriper även blockaden av Gaza.

Erik sa...

Anonym 13.03: De var på väg från israeliska delegationsens schlagerfest.

Bosse J sa...

"Ockupationen gäller förstås Västbanken i första hand och inbegriper även blockaden av Gaza."

I första hand.... Och i andra hand resten av Israel, förlåt Palestina?

Anonym sa...

Bosse,

De exakta gränslinjerna är ju minst sagt omdebatterade. Östra Jerusalem till exempel? Vidare har ju ISrael stulit stora stycken mark som ska (allegedly...) bytas mot annan mark osv. Men det är klart att ingen pratar om att Tel Aviv är ockuperat av Israel.

Men totalt, vad säger du, är det inte lite märkligt att all mark som skulle kunna vara Palestinsk anses vara "disputed" medan ingen mark som är ISraelisk är detsamma? "Allt som är mitt är mitt, allt som skulle kunna vara ditt är kanske egentligen mitt det också."

Anonym sa...

Det här är ju underligt. Israel ockuperar Israel!
Ja enligt PLO och Hamas stadgar och emblem så är det så.
Men vem ockuperar då Gaza och Västbanken? Jo, palestinierna. De har ingen stat och inget territorium och har inga legala skäl att vistas där om det inte vore för Osloavtalet förstås.
Men vare sig Västbanken eller Gaza har några fastställda gränser. Dessa territorier är i juridisk mening därför omtvistade vars slutgiltiga status ska framförhandlas i enlighet med UNSC resolution 242.
Men på det örat vill inte palestinierna lyssna. De vill ha allt så för dem betyder inte internationell rätt något så länge denna inte stöder deras lögnaktiga retorik och krav på exclusivitet.

Anonym sa...

Det område som demokrater kallar "disputed" är Västbanken och Gaza som Israel intog i sitt preventiva försvarskrig 1967.
Områdena kan inte kallas ockuperade eftersom NF tillerkände dem ett framtida judiskt nationalhem.
Å andra sidan anser delar av vänstern och en allt övervägande majoritet av världens muslimer att även staten Israel är ockuperat område.

Jonas sa...

Mark som är erövrad i ett FÖRSVARSKRIG är varken ockuperad eller stulen.

Bosse J sa...

De enda som kan bestämma var gränser ska gå är de som redan bor i området. Kan de inte komma öeverens kan det bli krig.
Javisst ja, det har ju redan hänt en ... två ... flera gånger.

Men i det långa loppet kommer hatet från araberna att vinna över demokrati och frihet i staten Israel. Inte så kul för judarna, men när vi i västvärlden inte längre vill stödja demokrati över islamistisk fascism, då lär det sluta så.
Sen blir det vår tur.

Anonym sa...

Nu är debatten om Israels rättmätiga eller felaktiga närvaro på Västbanken helt ointressant.
Israel är en demokrati och en regional stormakt och gör som man behagar i regionen eftersom resten av världen inte kan undvara israelisk högteknologi och Israel genom sina gasfyndigheter är på väg att bli självförsörjande på energi.
Sedan kan kamelryttarna och deras anhängare inom vänstern och nynazisterna yla hur mycket de vill; Israel gör ändå precis som man vill.

Jah Hollis sa...

Vad skulle Malmö ta ”revansch” för och vem skulle ha sagt det? Du bygger ett inlägg på andra- och tredjehandsuppgifter, rykten och rent svammel för att försöka svartmåla en stad som du inte verkar veta speciellt mycket om. Idioter finns i alla städer och samhällen, det är inget man kan lasta den stora majoriteten av oss Malmöbor för. Men du verkar ju med illa dold förtjusning nära en och annan fördom om Malmö.

Anonym sa...

Hej Erik, bara så att alla lär sig sin historia i denna fråga;

http://www.prageruniversity.com/Political-Science/The-Middle-East-Problem.html

/Benke

Anonym sa...

När man läser inlägg av Bosse J och Jah Hollis så slås man av dessa personers okunnighet och samtidigt deras känslomässiga och politiska kamp. Dårskapen på vänsterkanten tycks aldrig ta slut.For

Vi som blivit vuxnare med åren uttalar oss inte som dessa personer gör. Det tycks som att hatet emot Israel gör dessa personer (Bosse J och Jah) än mer opålästa. De mest korkade av oss alla tenderar att hålla till på vänsterkanten.