4 mars 2013

Radiotjänst illustrerar skattens mekanismer

Att Radiotjänst har börjat jaga innehavare av smartphones och datorer har upprört många. Min känsla är att det blir lite av en folklig resning kring detta. Varför, när svenskarna är ett så skatteälskande folk?

Jo, för att med radiotjänst blir det tydligt att det är någon som vill tvinga av dig dina surt förvärvade slantar. När det gäller de flesta andra skatter märks det inte att någon tar dina pengar.

Riksdagsledamoten Jenny Peterson motionerade 2010 om källskatten:
Det ska löna sig att arbeta. Att få behålla mer av sin inkomst fungerar som en drivkraft. Via sitt lönebesked ser de anställda hur mycket de får i lön. Något som däremot många inte får ta del av är hur mycket de betalar i skatt. Skatterna är osynliga i den meningen att de inte överhuvudtaget redovisas på lönebeskedet eller i deklarationen. Det gäller merparten av skatterna på arbete såsom löneskatter, moms och punktskatter. 
Sedan källskattereformen genomfördes 1947 dras preliminärskatten från lönen utan att vi ser hur mycket den motsvarar. Innan källskattereformen fick löntagaren själv gå och betala in beloppet och kunde på detta vis se hur mycket av lönen som man fick behålla och hur mycket som betalades i skatt. 
Skattesystemet behöver utvecklas mot en mer öppen och samlad redovisning av den enskildes löneskatter och de lagstadgade och avtalsenliga avgifter som arbetsgivaren betalar in. Dessa uppgifter bör således obligatoriskt redovisas på lönebesked. 
Tror ni fler eller färre skulle vara för sänkta skatter om de visste hur mycket de faktiskt tvingas betala?

Madeleine Sjöstedt har skrivit om tv-avgiften i Expressen:
Fördelen med en skattefinansiering är flera. Avgiftsskolket skulle försvinna. […] 
Den integritetskränkning kontrollen av tv-avgiften innebär skulle vara ett minne blott.
Det är intressant hur Sjöstedt anser att integritetskränkningen försvinner när man slipper jagas av Radiotjänst. Det gör den givetvis inte - det är bara det att kränkningen blir mindre kännbar. Dold bakom en slöja av ignorans pågår en ganska stor kränkning när den verkliga skattesumman dras från vår lön.

5 kommentarer:

sven sa...

Varje sådan här artikel borde också innehålla förslag på verksamheter och bidrag som det skall skäras ned på för att man skall kunna kraftigt minska skatterna
Sjukvård? Barnsjukvård? Äldrevård?
Daghem? Betald föräldraledighet? Barnbidrag? Skola?............
Det är ingen slump att både i Sverige och internationellt så röstar kvinnor mer vänster.

Anonym sa...

Ams, kultur, EU, Assistans ersättning, Migration, etc etc

100-tals mdr kronor inom områden med mycket fusk resp mer eller mindre onödvändiga utgifter

anton sa...

Framförallt så tycker jag det är sjukt att ha (och betala för) en myndighet med uppgift att agera låtsaspoliser och jaga folk som inte betalar tv-avgift, när det är tydligt att de vill att ALLA ska betala (i princip).

Anonym sa...

Min upprördhet beror på att svt vill ta betalt för en tjänst man inte bett om. Brukar vanligen betraktas som kriminellt.

sven sa...

Ja nu var det ju främst radiolicencen som artikeln handlade om .Jag hade en debatt som Erik hade på twitter på näthinnan.