10 jan. 2013

FP-förslag: Beviskrav i asylärenden

Jag har efterlyst mer konkret politik i migrationsfrågan. Folkpartisten Per-Åke Fredriksson skriver på sin blogg: Beviskrav i asylärenden en fråga under 2013?
Många kommuner har under 2012 flaggat för att de inte klarar av att inhysa fler asylsökande. Frågan är vad kan rikspolitikerna göra? […] 
Vill vi vara ett land som ger skydd till dem som flyr för sina liv får vi räkna med att det under vissa perioder kan komma många asylsökande om det är för mycket oro i omvärlden. Men med tanke på de begränsade resurser vi har måste vi säkerställa att vi hjälper dem som har skyddsbehov och inga andra. […]

Att det förekommer fusk inom asylsystemet är inte konstigare än att det förekommer fusk med assistansersättningen eller sjukförsäkringen. Skillnaden har bara varit att beviskrav i asylärende inte har varit föremål för samma politiska genomlysning som beviskraven när det gäller andra system som avser att hjälpa människor med olika behov. 
Om riksdag och regering vill att kommunerna ska vara beredda på att anstränga sig ännu mer under 2013, måste de göra denna genomlysning av beviskraven. Varje bostad som hamnar oss någon som inte har skyddsbehov är en bostad mindre för dem som har skyddsbehov.
Per-Åke har också skrivit den viktiga newsmill-artikeln Asylsystemets brister måste upp på agendan som jag bloggade om här.

Det parti som tog den linjen Fredriksson förespråkade skulle ta ifrån Sd ett väldigt viktigt vapen, utan att ge avkall på öppenheten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, färre skulle söka sig till SD om något annat parti tog tag i vissa frågor på allvar. Det har kommit massor med bra förlag, både från politiker och debattörer. Mycket mycket litet händer och för långsamt. Det krisar om man ska tro Migrationsverket. Och arbetslösheten går upp. Andra politiker och debattörer fortsätter också med sitt prat om resurser och kommande arbetskraftsbrist för att bara nämna två.

Jag själv är inte särskilt benägen att förlåta något av de sju äldre partierna för att man i sin stora godhet dragit fötterna efter sig. Vi röstar fram politiker som förväntas sköta *landet* väl. De flesta som röstar på SD har nog gett upp på sjuklövern.

Anonym sa...

Det som Anonym skrev 12 januari 2013 21:54, stämmer med vad jag tycker.
De sju äldre partierna kommer inte, enligt mig, att ändra sin politik på detta området fram till valet 2014. Det finns för detta endast opposition från det åttonde partiet. / Anonym 2.

Anonym sa...

När jag var ung var det mest de som hotades till livet eller ett liv i fängelser med tortyr som fick asyl i Sverige.
Det var i huvudsak människorättsadvokater, författare och journalister och rörde sig om högst ett hundratal per år. Och de kunde aldrig återvända så länge förtryckarregimerna satt kvar. Att de fick asyl var rätt och knappast någon som protesterade mot det.

Men idag har vi tiotusentals människor årligen som ansöker om asyl. Och många av dem har inga som helst problem att åka på semester till de stater som de påstått förföljt dem. Så några asylskäl har de flesta av dem inte.

Vi har faktiskt förstört vårt asylsystem till att bli ett system för den som söker sig en bättre ekonomisk framtid. Sveriges asylsystem har mao havererat.
Och den svenske väljaren är inte dummare än att denne ser vad som pågår och vilka som är ansvariga för kollapsen. Det kan politiker från de etablerade partierna aldrig dölja för väljarna hur mycket de än försöker. Och detta är anledningen till att SD vinner mark. Vad som händer är faktiskt att de etablerade partierna hamnat i en förtroendekris och värre blir det när kostnaderna för detta vansinne efterhand kommer skjuta i höjden och skattebetalarna står där med notan om antingen rejält höjda skatter eller sänkt social service, sämre vård och försämrade pensioner.
Det är tragiskt men sanningen går endast att dölja en kort tid. Den kommer alltid förr eller senare fram i ljuset.