8 jan. 2013

Fores flummigt om flyktingar

I Dagens samhälle pågår integrationsdebatt. Forskaren Orlando Mella menar att Sverige har tagit emot för många flyktingar och behöver ett flyktingstopp.
ORLANDO MELLA är flykting från Chile och forskar om etnisk mångfald. Nu varnar Orlando Mella: Sverige klarar inte den ökade flyktingström som väntas. Sämre ekonomi och växande främlingsfientlighet kräver ett stopp.[..]
Just nu finns alla de förutsättningar som brukar få de negativa attityderna att öka. Och det sammanfaller med Migrationsverkets prognoser om ett asylmottagande nästa år som väntas leda till att över 40 000 människor får uppehållstillstånd.

-Det klarar inte Sverige. Jag håller helt med de kommunpolitiker som sagt att de inte kan ta emot fler just nu. Det är som Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) i Södertälje uttryckt det. Många varsel och dåligt flyktingmottagande är ingen bra kombination.
Men han får mothugg av liberala tankesmedjan Fores' Andreas Bergström: Asylrätten handlar inte om generositet:
Det påstås ofta att Sverige har en generös flyktingpolitik. Därför blir jag inte förvånad av till exempel professor Orlando Mellas slutsats i Dagens Samhälle nummer 44, 2012, att vi har tagit emot många och behöver ett tillfälligt stopp. Men rätten för flyktingar att få asyl handlar inte om generositet. 
Efter andra världskrigets fasor kom de flesta länder i världen överens om att statens makt måste begränsas [...]. Att stänga gränsen för flyktingar hör till det som inte är tillåtet.
Flyktinginvandring till en välfärdsstat som Sverige kostar pengar. Det finns många reformer man skulle kunna göra som skulle göra det enklare för flyktingar att komma i arbete. Folkpartiet har till exempel två viktiga förslag - lägre ingångslöner och reformerad LAS.

Men de räcker bara så långt. Till syvende och sist blir flyktinginvandringen en kostnad, och följaktligen begränsad.

Många liberaler verkar tro att det är politiskt möjligt att genomföra mängder med radikala reformer för att få flyktingarna i arbete. Rent teoretiskt är det så förstås, men inte verkligt. Sverige är konservativt och väljarna inte redo att liberalisera ekonomin och minimera välfärdsstaten i ett trollslag.

Att ta avstånd från politisk verklighet är knappast att skapa en konstruktiv grund för diskussion om invandring.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är korrekt att fri invandring är möjligt i ett samhälle som inte erbjuder välfärd.
Ta USA under 1800- och tidigt 1900- tal. Den som var beredd att anstränga sig kunde skapa sig en framtid och berika landet.

I Sverige verkar "liberaler" tro att detta är möjligt i symbios med skattefinansierad välfärd. Detta trots att all statistik visar att de nyanlända är tärande. Dvs får mer än de ger.
-
Att den ekvationen inte går ihop kan en 7-åring förstå.
-
Skulle Sverige avskaffa välfärden och införa fri invandring skulle vi sannolikt få mindre nyanlända än vi har idag. Det som lockar är just vår välfärd/trygghet.

Erik sa...

Ja, det är lustigt det som händer just nu.

Anonym sa...

En kommentator skriver att invandrarna kommer hit för att få bidrag. Erik Svansbo håller med. Samtidigt är denne Erik förvånad över att folk ser honom som SD eller fascist.

Anonym sa...

Det är naivt att tro att asylsökande till Sverige inte skulle drivas av att få ett bättre liv rent ekonomiskt. I annat fall skulle de väl ta sig till närmsta land. Reglerna kring anhöriginvandring (cirka tre gånger så stor som asylflyktingar) i Sverige är också mycket förmånliga och det betyder att det räcker att familjeförsörjaren får flyktingstatus så är hela familjens ekonomi och välfärd garanterad.

Är jag fascist nu?

Anonym sa...

Du vet uppenbarligen otroligt lite om människors drivkrafter. Folk lämnar inte sina hemländer för socialbidrag i Sverige. Ingen vill ta ditt socialbidrag ifrån dig.

Anonym sa...

Menar du verkligen att enda skälet för människor att migrera är att de vill slippa förtyck? Fattigdom och hopp om en bättre ekonomisk framtid tror jag är en drivkraft vid sidan av rädsla för våld.

Eller försöker pådyvla mig att jag uttalat mig om att flyktingarna enbart är ute efter socialbidrag? Läs min kommentar igen i så fall. Den ekonomiska tryggheten i Sverige uppstår i och med att kommunerna är skyldiga att försörja den som saknar egna möjligheter till det enligt Socialtjänstlagen. Menar du att flyktingarna inte skulle omfattas av Socialtjänstlagen så att de får svälta om de inte hittar jobb? Skulle inte tro det.

Anonym sa...

" Folk lämnar inte sina hemländer för socialbidrag i Sverige."

Nej just det, vissa söker sig även till Norge.