24 mars 2012

TT försvarar Reepalu som attackerar judiska församlingen

Anna Ekström bloggar: TT vinklar till Reepalus fördel, Löfven beklagar att människor reagerar på Reepalus antisemitism. Ekström citerar TTs artikel där de intervjuar Ilmar Reepalu.
TT:s konsekvent antiisraeliska hållning torde vara bekant. Om inte, sök på denna och andra bloggar. 
Nu vinklar man rapporteringen om Reepalu mot de svenska judarna. “Judiskt råd till storms mot Reepalu” är rubriken på SVT:s hemsida. 
Judiska centralrådet “angriper” medan Reepalu “backat”. 
Här låtsas TT att de inte känner till Reepalus många angrepp på judarna. Deras “problem” beskrivs som enbart deras, inte Sveriges. Reepalus angrepp tonas ned. Man nämner inte liknelsen mellan antisemitism och sionism, inte heller konspirationsteorier om judisk makt
Dessutom tillåts Ilmar Reepalu leverera ytterligare en attack mot judar:
Ilmar Reepalu har sagt att han ångrar uttalandet, men säger till TT att det inte blir några fler åtgärder för att normalisera förbindelserna med judarna i Malmö och Sverige. 
-Nej, vad kan jag göra? De lyssnar ju inte. 
-De blev upprörda när jag kritiserade att Ted Ekeroth framträdde på ett möte anordnat i Malmö som handlade om en film om förintelsen som eventuellt skulle visas i Malmös skolor. 
-Vad jag gjorde var att förklara för åhörarna att han var Sverigedemokrat. Jag reagerade starkt över att han gjorde sig till tals för den judiska församlingen.
Men han vill ha svar från judiska församlingen om de tar avstånd från Sverigedemokraten Ted Ekeroth eller inte.
Detta är oerhört skrämmande på så många plan. För det första tar inte s-ledaren avstånd från Reepalus attacker. För det andra tillämpar TT sin obehagliga vinklingar på svenska förhållanden. Nu är det svenska judar istället för Israel som framställs som mäktiga och Ilmar Reepalu som en underordnad sanningssägare. För det tredje attackerar Ilmar Reepalu ytterligare Malmös judar.

Ska det här fortsätta går situationen från obehaglig till direkt skrämmande. Kommer det politiska etablissemanget låta detta fortgå?

S får välja - antirasism eller Reepalu

Ilmar Reepalu har gjort det igen - återigen har han attackerat den judiska minoriteten i Malmö. Nu har han anklagat dem för att samarbeta med Sd och hota muslimer i Malmö.

Paulina Neuding skriver idag i SvD: Reepalu blundar för judarnas läge. Neuding debatterade också med Ilmar Reepalu i gårdagens studio ett.

Anna Ekström uppmärksammar att Reepalu i denna intervju faktiskt implicit anklagar judarna i Malmö för att överdriva sin situation. Det finns andra som har det värre än judarna, menar han.

Helene Fritzon som sitter i socialdemokraternas VU har uttalat sitt stöd för Reepalu. Men Stefan Löfven har uttryckt sin förståelse för judiska centralrådets bristande förtroende för Reepalu.

Till och med på vänsterkanten börjar det bubbla. Dagens Arena skrev: Problemet Reepalu och Reepalu i vägen för debatten. Lars Ohly twittrade om att "Reepalu helt tappat greppet". Och Ulf Bjereld skriver: Det är mycket nu, Ilmar Reepalu.

Martin Liby Alonso skrev på DNs ledarsida igår: Malmö: Reepalu i klaveret - igen
När Reepalu jämställde sionism och antisemitism sa Mona Sahlin ifrån. Stefan Löfven måste naturligtvis göra samma sak nu. Sker fler feltramp bör det få större konsekvenser. En S-politiker som uttryckt sig på samma sätt om någon annan grupp som trakasserats på grund av sin etnicitet hade redan fått lämna sitt uppdrag.
Karl Rydå skriver i gårdagens ledare: Reepalu har inget förstått
Missförstå mig rätt. Ilmar Reepalu uppsåt är inte ont. Och att anklaga honom för att vara antisemit är lika felaktigt som osmakligt. Däremot är det plågsamt uppenbart att Reepalu inte förstår eller har brytt sig om att sätta sig in i vad judehatet innebär.
Jag debatterade lite med Karl Rydå igår på fejan och jag undrar med ärlighet - varför skulle det vara osmakligt att påstå att Ilmar Reepalu är antisemit? Enligt SAOL är antisemit någon som är "fientlig mot judar". Det har Reepalu gång på gång bevisat att han är. 

Han har kollektivt skuldbelagt judar, spridit konspirationsteorier, förminskar deras svårigheter. Det är uppenbart att Reepalu har judenoja - han är antisemit. 

Expressens Karin Olsson antyder att Reepalu är antisemit, men säger det inte rakt ut. Det är det få som vågar göra.

Det är som att antisemitism inte tillåts ha olika grader. Det finns bara en sorts antisemitism och det är likvärdigt med nazism. Den som kallar någon annan än en nynazist för antisemit är ute på tunn is.

Reepalu är såklart inte grovt antisemitisk. Men likafullt antisemit. Socialdemokraterna kan inte vara ett trovärdigt antirasistiskt parti så länge man företräds av Ilmar Reepalu.

23 mars 2012

Märkliga nyhetsvinklingar efter Toulouse

Igår kväll rapporterade Aktuellt om dåden i Toulouse. Efter nyhetsrapporteringen hade man ett fördjupande inslag om följderna. Inslaget kan ses på SVT Play och inleds med följande citat:

"Seriemördaren har skjutits till döds, och bland franska muslimer växer nu rädslan för att misstänkliggöras"
Inslaget gick alltså ut på att muslimer i Frankrike nu är rädda för förföljelser eftersom de falskeligen kan anklagas för att stödja terror.

Det finns en annan vinkling som kanske kunde varit relevant - att Frankrikes judar kan vara rädda efter att flera judar skjutits ihjäl för att de är judar.

Samma vinkling kan ses hos Aftonbladets ledarsida: Terrorn utnyttjas av extremhögern.

Inte ens efter att judar mördats i hatbrott kan antisemitismen uppmärksammas hos vissa journalister. Det är absurt.

Men Expressen är ett föredöme i sammanhanget: Låt Toulouse bli en väckarklocka

Tipset om Aktuellt kom via Paulina Neuding på twitter

22 mars 2012

FP: Max 50 öres höjning av landstingsskatten i Östergötland

Tidigare har jag bloggat om att jag bestämt mig för att motverka höjning av landstingsskatten i Östergötland.

Jag är precis tillbaka från ett förbundsmöte i Folkpartiet där vi hade debatt och beslut om landstingsskatten. Förbundsmötet är bindande och våra företrädare i landstinget är skyldiga att driva den linjen som mötet beslutade.

Jag lade ett yrkande på att skattehöjningen max skulle vara på 50 öre och drev linjen under mötet. Denna linje vann gehör och blev mötets beslut.

Det kan låta som en klen tröst men diskussionen har gått om skattehöjningar på runt 70 öre. Nu kommer Folkpartiet att gå emot denna linje. Med stor sannolikhet blir nu den maximala höjningen av landstingsskatten i Östergötland 50 öre.

Det känns meningsfullt att vara medlem i Folkpartiet en dag som denna. Jag sover gott i natt!

19 mars 2012

Vill FP förbjuda kryptering?

Idag uttalade sig Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson uttalat sig om datalagringsdirektivet. Risken är att lagen blir tandlös, eftersom det är möjligt att gå runt datalagringen med hjälp av kryptering. Därför vill Pehrson ta i med hårdhandskarna. Från Ekot
Johan Pehrson är folkpartistisk riksdagsledamot i justitieutskottet. Han kan i dag inte säga om nästa steg blir att förbjuda krypteringstjänster. 
– Man kan inte avskriva detta. Kryptering är bra men frågan är om det ska kunna användas i de fall man tillhandahåller allmänna telefontjänster. Jag säger inte att vi ska titta på en sådan lagstiftning nu, men vi måste följa den utvecklingen noga för teknisk utveckling kommer alltid att ställa nya utmaningar, säger Johan Pehrson.
Johan Pehrson öppnar alltså för att förbjuda kryptering. Det innebär att förbjuda medborgarna att undvika statlig avlyssning. Det innebär att förbjuda brevhemligheten.

Jag blir nästan illamående när jag hör detta - Pehrson är nära ett antidemokratiskt tankesätt.

Folkpartiets rättspolitiska satsning har gått under radarn för de flesta. Men på ett plan har den varit framgångsrik - Folkpartiets ledning har visat hur varmt deras hjärta bankar för övervakning. Står de bakom Johan Pehrsons tankar om att förbjuda kryptering?

Det vore på sin plats med ett klargörande.

PS: Lyckligtvis verkar det vara närmast omöjligt att praktiskt genomföra ett krypteringsförbud - i alla fall om man får tro kommentarerna på eko-artikeln.

18 mars 2012

Wagers bok: Har vi fungerande migrationspolitik?

Idag gjorde jag slag i saken och köpte Merit Wagers bok "Inte svart eller vitt utan svart eller vitt" som e-bok. Det kostade 159 kr och gick väldigt smidigt - boken ligger nu på min iPad.

Boken är en sammanställning av blogginlägg med vittnesmål från "miggor", tjänstemän på migrationsverket. Deras vittnesmål är skakande - de beskriver en migrationsprocess i fritt fall.

Efter att ha läst de första 50 sidorna framträder en skrämmande bild av en migrationspolitik där lögner lönar sig. Att människor ljuger för att ta sig ur en desperat situation är inget konstigt, det är rent mänskligt. Men att lögner har satts i system , och att det premieras, är skrämmande.

Den enda som verkligen tar ansvar för svensk migrationspolitik är statsministern i viss mån och sen självklart den utskällde Tobias Billström. Resten av det politiska och mediala etablissemanget förespråkar i praktiken en form av fri invandring. Man upp ett parallellt system med vård och skolgång för papperslösa. Kritik förekommer inte på grund av att den politiska kulturen gör det mycket riskfyllt.

Som det verkar när man läser miggornas vittnesmål finns det grova brister i vår migrationsprocess, som gör att fel människor beviljas uppehållstillstånd. Detta förstås på bekostnad av de som verkligen behöver hjälp, och på bekostnad av allmänhetens förtroende till migrationsprocessen. En undermålig migrationsprocess skapar grogrund för främlingsfientlighet och motsättningar.

Jag rekommenderar alla att läsa Merit Wagers bok. Jag ser framför mig fortsatt obehaglig men mycket viktig läsning.

Frågan som boken väcker är skrämmande - har vi en fungerande migrationsprocess?

14 mars 2012

Gazapojke dog av vådaskott, ej israeliskt luftanfall

En av de få civila som dött under de senaste israeliska attackerna var en tonåring, Nayif Qarmout. Ekot toppade med detta i sin nyhetssädning, och uppgiften ligger fortfarande ute på deras hemsida:
En tonårspojke dödades i morse på väg till skolan när Israel genomförde bombräder mot Gazaremsan.
AFP har tidigare bekräftat att det inte ägt rum något luftanfall i området där pojken dog vid tiden för hans dödsfall. Elder of Ziyon bloggade om det och länkade även bilder.

Nu kommer ytterligare en uppgift om en palestinsk pojke, Barka al-Mugrahbi, vars död utnyttjats i propagandasyfte. Times of Israel skriver: Gaza boy was killed by errant bullet at funeral, not Israeli strike

A Palestinian boy accidentally struck by a bullet when terrorists fired in the air during a funeral died of his injuries Wednesday, family members and witnesses said. 
Palestinian health official Adham Abu Salmia initially said that 8-year-old Barka al-Mugrahbi died of wounds sustained in an Israeli airstrike on Monday. 
However, Israel’s military said it did not carry out a strike in the area at the time.
The boy’s relatives and witnesses later said the boy was marching in the funeral procession for a Gaza terrorist Monday when he was struck in the head by an errant bullet.
Nyheten bekräftas nu också av AP.

Att palestinska myndighetspersoner i Gaza ljuger är inte särskilt konstigt. De lever i en religiös diktatur som har svurit att förstöra Israel. Hamas har inga problem med att ljuga.

Men regelmässigt används uppgifter från dessa källor i svenska nyhetstelegram. Lögnen i Gaza spred sig ända upp till Sverige och ut i Ekots nyhetssändningar. Det är såklart inte första gången.

Tror ni på en rättning eller en bättring? Det verkar tyvärr avlägset.

Elder of Ziyon har bloggat ytterligare om ämnet.

12 mars 2012

Bildt bjuder in Iran till statsbesök, ingen bryr sig

För ungefär en vecka sedan besökte Irans vice utrikesminister Sverige på inbjudan från Carl Bildt. Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (sic) protesterade: FFFI fördömer starkt att Carl Bildt bjudit in Irans biträdande utrikesminister.

Deras protest föll platt till marken. Istället fick Aliasghar Khaji framträda i DN, där han förnekade förintelsen, samt i SvD där han inte fick en enda kritisk fråga.

SvDs Bitte Hammargren återgav vad som framstår som en monolog från den biträdande ministern. Som jag sagt förr - Bitte Hammargren drar ned SvD rejält. Protesterna från de svenska oppositionella iranierna var inte intressanta, istället tog SvD chansen att publicera en smörande intervju med mullornas representant.

Bildt passar dessutom på att på sin blogg raljera över den israeliska rädslan för ett nukleärt Iran.

Denna nyhet flög helt under radarn för mig. Kunde aldrig tänka mig att ett officiellt statsbesök från Iran skulle behandlas på detta sätt - jag hade faktiskt förväntat mig kritik.

Anna Ekström ställer nu frågan på sin blogg - var det rätt av Bildt att ta emot Irans vice utrikesminister? Gissningsvis är detta en retorisk fråga - svaret är ett rungande nej.

Per Ahlmark attackerade Bildt i helgen och kallade honom för en "avskyvärd person". Jag tyckte först detta var något överdrivit, men sen ser man detta.

Det är skrämmande att Sverige har en utrikesminister som Carl Bildt. Och det är mer skrämmande att han kan bjuda in representanter för en antisemitisk regim och ha möte med dem utan att någon bryr sig.

11 mars 2012

Palestinier alltid civila/militanta?

Idag lyssnade jag på Ekot på P3, och de toppade med nyheten om den döde pojken i Gaza. De berättade vidare att 16 palestinier hade dödats.

Efter det gick de vidare och rapporterade om hur flera civila afghaner dödats av amerikansk militär. Då visade Ekot tydligt att det var civila som dött - vilket man utelämnade i inslaget om Gaza.

Jämför de båda artiklarna: Dödliga attacker mot Gaza och Amerkansk soldat sköt ihjäl civila.

Elder of Ziyon har noterat att CNN rapporterar på samma sätt. Är detta en standard? Avstår medierna regelmässigt från att klassificera om palestinier är militanta eller inte?


Inga civila dödsfall i Gaza, inget memo till Ashton

Israel har i helgen attackerats med över 100 missiler, och har slagit tillbaka. I dessa attacker har 16 personer dödats. Bloggaren Challah Hu Akbar har gått igenom namnlistorna för de döda palestinierna efter attackerna, och det visar sig att inga civila har dött.

Men Catherine Ashton, EUs utrikespolitiska talesperson, beklagade ändå förlusten av civila liv. Hon citeras bland annat i Ekot:
Även EU reagerade, och utrikeschefen Catherine Ashton förklarade i ett uttalande att EU "med stigande oro följer den senaste tidens ökande våld i Gaza och södra Israel".
– Jag beklagar verkligen förlusten av civila liv. Det är mycket viktigt att nu undvika en fortsatt utökning av våldet, och jag uppmanar alla sidor att återställa lugnet.
För den som vill fördjupa sig i vilka som dött, och vilken terrorgrupp de tillhör, finns en lista hos Challah Hu Akhbar.

Catherine Ashton verkar inte ha gått längre än att läsa medierna innan hon beklagade förlusten av civila liv (som inte skett).

Utöver detta brakade några av raketerna mot Israel ned i Gaza.

Elder of Ziyon skrev också.

UPPDATERING: israellycool rapporterar att en palestinsk pojke idag har dödats i de fortsatta stridigheterna. Han verkar vara civil. Men Ahtons uttalande kom alltså igår, innan någon civil dött.

 

10 mars 2012

Bombterror ger smaskigt scoop när Israel försvarar sig

Israel har fullständigt bombarderats med raketer de senaste dygnet. Ynet skriver: 80 rockets fired at Israel since Friday.

AP skriver att Israel har dödat palestinska militärer: Official: Toll in Israel Gaza strikes 12 militants.

Helt fel vinkel men ändå korrekt. DN skriver ungefär som AP: Uppororsmän döda i Gaza-attack.

Men sen kommer SvD: Källor: Tolv döda i Gaza-angrepp. När man vill läsa något smaskigt TT-telegram är det SvD som gäller. "Sveriges kvalitetssajt för nyheter" står alltid för de smaskigaste anti-israeliska rubrikerna.

Så här beskriver SvD raketerna mot Israel:
Angreppen kom efter raketbeskjutning från Gazaremsan in i Israel, då ingen människa skadades fysiskt.
Arga israelvännen Kim Milrell skriver: Skärp er!
FYRTIO palestinska raketer mot Israel i kväll – med avsikt att ha ihjäl så många civila judiska barn, kvinnor, män och husdjur som möjligt – (åtta skadade) och den patetiska svennepressen som tigit hela tiden rapporterar så klart så fort de onda israelerna slår tillbaka, om ”israeliska attacker mot Gaza”. Fy fan för denna vidriga svennehåla.
Västmedia generellt skriver generellt endast om döda. Raketterror där ingen dött räknas inte. Men när Israel slår tillbaka är det nyhetsvärdigt.

Svenska media går generellt ännu längre ut på denna skala. Detta kan inte ses som nyheter, det är propaganda.

UPPDATERING: Nu har även DN publicerat samma TT-telegram som i SvD: Flera uppges ha dödats i Gaza-angrepp. Läser man svenska medier så ser det alltså ut som att Israel oprovocerat har angripit Gaza och dödat civila.

Kim Milrell är mycket upprörd - med rätta: 80 raketer senare - Israel får INTE försvara sig.

UPPDATERING 2: Även Aftonbladet kör på DNs linje: Israel har hipp som happ bombat in i Gaza och dödat 12.

7 mars 2012

Syrien i FN-råd för mänskliga rättigheter

Från UN Watch:
GENEVA, March 7 – Despite vigorous efforts led by the US and Britain, a resolution on Syria to be adopted today by the UN’s education, science and culture agency will keep the Assad regime on its human rights committee, revealed UN Watch, a Geneva-based human rights monitoring organization, which exclusively obtained a copy of the draft. [...] 
After UNESCO elected Syria to its human rights committee in November, UN Watch led a campaign of 55 parliamentarians, human rights and religious groups calling on the agency to reverse its decision. In response, the US and Britain initiated today’s debate at UNESCO. 
“While today’s text rightly condemns Syria, the promised call to oust the regime from UNESCO’s human rights panel has been completely excised. We’re left with words, but no teeth. By maintaining Assad in a position of global influence on human rights, UNESCO today is sending absolutely the wrong message. It an unconscionable insult to the suffering people of Syria,” said Neuer.
FN består till 50% av skurkstater, så det konstiga är inte att situationer som ovan uppstår. Det konstiga är att FN har så hög status.

Socialstyrelsen kräver halalkött åt asylsökande

Från arbetarbladet: Boenden måste servera halalkött
Socialnämnden i Hofors vid upprepade tillfällen fått klagomål på sättet kommunen sköter hemmen för ensamkommande flyktingbarn. Även efter de senaste inspektionerna på Rönnen och Torsåkers bygdegård har myndigheten flera synpunkter. 
Bland annat kräver man att halalslaktat kött ska serveras på flyktingboendena eftersom det är något som av religiösa efterfrågas. Det framkom i de intervjuer som gjordes med ungdomarna under inspektionerna. 
Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att man har förståelse för att verksamheten inte alltid kan uppfylla allas önskemål om vilken mat som ska serveras. Men man menar att frågan om halalslaktat kött inte bara handlar om mat utan om varje persons grundlagsskyddade rätt att få utöva sin religion. [...]
Enligt Socialstyrelsen räcker det inte för ett boende där man äter alla sina måltider (som hvb-hem och äldreboenden) att aldrig ha fläskkött på menyn. I skolor gäller andra regler, eftersom eleverna då kan äta exempelvis halalslaktat kött på fritiden. 
Religionsfrihet för asylsökande bör inte rimligen inbegripa rätten att kräva specialslaktat kött. Religionsfrihet innebär rätten att  utöva sin religion i fred. Men frihet har i det offentliga betyder idag att det offentliga och alla andra ska anpassa sig efter religiösa nycker.

Merit Wager skriver om detta på sin blogg och far ut i ett retoriskt angrepp: Vad är det för fel på svenska folket? Hon jämför med situationen för ensamkommande flyktingbarn och sjuka gamla och tar upp exempel från flyktingboendet Husaren och det demensboende som finns vägg i vägg.

Så här skriver Wager:
Jag vill verkligen ställa grupp mot grupp (trots att det är strängt förbjudet enligt pk-normer i Sverige) och undra: 
Vad det är för fel på svenska folket som anser att asylsökande ungdomar ska ha halalkött och kunna bo var de vill, vandalisera och störa och ställa vilka krav som helst och att dessa krav ska tillgodoses utan prut, och samtidigt tillåter att landets egna gamla får behandlas sämre än djur, som icke-önskvärda, inte behöver respekteras och inte ska få den välfärd eller ens den mat de har betalat skatt i hela sina liv för att få? 
OBS! De här inställningarna har jag inte stött på hos något annat folk i något annat land än i Sverige.
Jag blir provocerad av utfall som detta men jag har egentligen inget bra svar. Man blir arg för att det finns något som sticker.

Är det något fel på oss svenskar?

Gotlands Allehanda: Är de ensamkommande barn?

Gotlands Allehanda skriver om ensamkommande barn i gårdagens ledartext: Är de ensamkommande verkligen barn?
Migrationsverket har meddelat att kommunerna ska förbereda sig på att ta emot dubbelt så många ensamkommande flyktingbarn som tidigare. Nyheten kommer bara några dagar efter att det avslöjats att staten betalar upp till 16 000 kronor per natt för just ensamkommande flyktingbarns boende. [...]

Ett första problem är att själva begreppet ensamkommande barn är missvisande. Det handlar sällan om barn i ordets rätta betydelse. Flertalet är unga män i övre tonåren. Det finns skäl att misstänka att de asylsökande ofta ljuger om sin ålder. [...]

på sin blogg gör Merit Wager en intressant jämförelse med läget i Norge och Finland. I båda dessa länder ska gruppen ensamkommande yngre ha minskat de senaste åren.
I Finland halverades den under 2011. Det tycks inte ha berott på några regeländringar, utan förklaras att man sänkte dagsersättningen. När det blev mindre ekonomiskt lockande att ange att man som asylsökande var minderårig minskade antalet sökanden.
Gotlands Allehanda skriver vidare:
Sammanfattningsvis är debatten om ensamkommande barn mycket förvirrad. Vad är det för typ av invandring vi talar om, vilka behov av skydd finns, och varför är det så fruktansvärt dyrt att ge dem mat och husrum?

Det sätt på vilket Migrationsverket i dag behandlar ensamkommande minderåriga asylsökande slösar bort våra gemensamma medel och hjälpen riskerar att komma fel personer till del.
Ganska anmärkningsvärt att denna fråga har letat sig ut traditionella medier. Det är ett första steg mot en konstruktiv debatt om migration.

Gotlands Allehanda klarar sig också ur den traditionella fallgropen att skrämmas överdrivet med Sverigedemokraterna. Att kritisera missförhållanden i migrationsfrågor bör inte göras till slagträ - det är en mycket viktig fråga som angår alla.

Hanteringen av ensamkommande minderåriga framstår som en pågående katastrof.

Länken kom via Merit Wagers blogg.

5 mars 2012

Kommer Obama tillåta ett nukleärt Iran?

Igår höll president Obama ett tal på AIPACs policy conference. New York Times har ett referat.

Alana Goodman på Commentary Magazine skriver om talet: Does Obama Want to Contain a Nuclear Iran?
President Obama clarified today that he’s looking to prevent, not contain, a nuclear-armed Iran, during his speech to AIPAC. While this was a welcome acknowledgement, it’s not particularly meaningful. Containment policy toward Iran has become so unpalatable that even American apologists for the Iranian regime rarely openly advocate it in mainstream discourse. 
Instead, these regime allies promote a different kind of containment policy: containment of a nuclear-capable Iran. In other words, the bomb is the redline – but everything that Iran does leading up to the bomb, including high-level enrichment, is acceptable.

This strategy brings Iran within arms-length of obtaining a nuclear weapon (which is also well after Israel would have the ability to take military action). And it gives regime apologists more time to argue that a nuclear-armed Iran is less of a threat to the world than commonly believed.
Trita Parsi, ledare för National Iranian American Council, skriver också om Obamas tal i Huffington Post:
While expressing his sympathy and friendship with Israel, Obama did not yield his red line at AIPAC. With the backing of the U.S. military, he has stood firm behind weaponization rather than weapons capability as the red line. 
He said: "I have said that when it comes to preventing Iran from obtaining a nuclear weapon [emphasis added], I will take no options off the table, and I mean what I say." 
This is crucial because it is essentially a question of war and peace. Critically, Obama's rejection of containment at AIPAC was in the context of containing a nuclear-armedIran, not a nuclear capable Iran. 
He said: "Iran's leaders should know that I do not have a policy of containment; I have a policy to prevent Iran from obtaining a nuclear weapon." 
Nowhere in the speech is he aligning himself, or even mentioning, the Israeli red line of "nuclear capability." 
The president's tough words regarding his readiness to use military action is all in the context of preventing a nuclear weapon in Iran, not a nuclear capability. 
Det verkar alltså ganska uppenbart att Obama tänker tillåta Iran att få nukleär kapacitet. Detta borde knappast lugna Israel.

Obama gör allt för att framstå som Israels bästa vän, men med hans track record är det inte lätt. Om jag vore Israels regering skulle jag tänka både en, två och tre gånger innan jag lägger min överlevnad i hans händer. Och vore jag amerikansk israelvän skulle jag tänka ett par varv till innan jag röstade på Obama.

PS: I Vanity Fair skriver en gammal Bush-rådgivare att Israel inte kan slå ut Irans kärnvapenprogram. Det pågår ett intensivt lobbande, så jag gissar man får se artikeln ovan i ljuset av detta. Särskilt som denne före detta Bush-tjänsteman numer öppet stöttar Obama.

2 mars 2012

BBC gör skillnad på religion och religion

Från Daily Mail: Christianity gets less sensitive treatment than other religions admits BBC chief 
BBC director-general Mark Thompson has claimed Christianity is treated with far less sensitivity than other religions because it is ‘pretty broad shouldered’.

He suggested other faiths have a ‘very close identity with ethnic minorities’, and were therefore covered in a far more careful way by broadcasters.

But he also revealed that producers had to consider the possibilities of ‘violent threats’ instead of polite complaints if they pushed ahead with certain types of satire.

Mr Thompson said: ‘Without question, “I complain in the strongest possible terms”, is different from, “I complain in the strongest possible terms and I am loading my AK47 as I write”. This definitely raises the stakes.’
Jonathan Neuman på Commentary Magazine skriver: Islamophobia at the BBC
At the end of the day, the ethnicity rationale is nonsense. This is literal Islamphobia: fear of Islamists, and the ‘‘AK-47s’’ they wield and use. There is a welcome debate to be had about the limits of acceptable religious satire, but the BBC cannot have it both ways. And the lesson the BBC appears to be teaching – a lesson we always knew and apparently is also policy – is that complaints get more credence if they are backed up by force.
Hot ger effekt på publicisister, men det är sällan publicister vill skylta med det på det sätt som Mark Thompson gör. Han verkar också stolt över sin syn på muslimer som religiösa fanatiker vars naturliga reaktion på satir är våld. Att låta en sådan bild sätta sig är knappats förenligt med public service eller god publicistisk etik.

Det är viktigt att uppmärksamma mediedebatten utomlands. Svenska journalister är oerhört uppmärksamma på hur internationella medier agerar. Det finns nog en och annan publicist som håller med Mark Thompson i Sverige.

Kommunerna svindlar med ensamkommande

Riksdag & Departement skriver: Ensamkommande kan kosta 16 000 per dygn
De nio så kallade ankomstkommunerna som tar emot ensamkommande asylsökande ungdomar får full kostnadstäckning för bland annat personal, hyra och mat av Migrationsverket. 
Eftersom verket inte ställer krav på mer detaljerade fakturor ”finns en risk att kommunerna och de privata aktörerna saknar incitament till att fakturera rimliga kostnader”, skriver Riksrevisionen i en rapport. 
Många gånger kan kostnaden per barn och dygn på dessa boenden ligga på mellan 3 000 och 6 000 kronor. 
Sigtuna kommun utgör ett extremexempel. Där sökte kommunen under tredje kvartalet 2011 en ersättning som slutade på 15 816 kronor per barn och dygn. 
Enligt Riksrevisionen är detta ett exempel på att antalet avtalade boende hos privata aktörer ”kanske inte alltid är effektivt”. Kostnaden rusade i höjden bland annat på grund av att platserna inte utnyttjats effektivt och Migrationsverket fick betala för tomma platser.
Det är lukrativ business för kommunerna om de kan överfakturera migrationsverket. Det finns säkert en och annan smart biståndsentreprenör i bakgrunden som driver på också.

Granskningen av migrationspolitiken är bristande i allmänhet om migrationsfrågor. Om ensamkommande är det om möjligt än mer tyst. Per Gudmundson skrev 2010 om ämnet: Värna asylrätten
Jag måste vara uppriktig och säga att det är ett stort antal av de personer, klienter jag möter, som varit över 18, säger Sara Darabi, ungdomscoach på boenden för ensamkommande flyktingbarn, till P4 Örebro (7/3). ”Det kan skilja på tio år." 
Hennes vittnesmål är trovärdigt. Migrationsverkets åldersbestämning sker i princip via okulär kontroll på ett möte där man normalt accepterar den ålder sökanden anger. När norska Utlendingsdirektoratet lät göra tandtester, förvisso också en osäker metod, visade dessa i nio fall av tio en högre ålder än den uppgivna. Hälften av dem som sade sig vara minderåriga befanns vara över 20. 
År 2009 kom 2250 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. 2000 var det 350, och 2008 var det 1510. Under januari och februari i år kom 392. Andelen närmar sig nu 10 procent av samtliga asylsökande.
Frågan är om trenden har fortsatt eller avstannat sedan Per skrev sin krönika. Gissningsvis fortsätter trenden - lägg sedan ihop det med kostnader på uppåt 16 000 kr/dygn. Det blir inte gratis.