20 dec. 2012

Verklighetsfrånvänd migrationsdebatt

Just nu är Sverigedemokraterna på rejäl frammarsch och det känns som att de håller på att bryta igenom en kritisk massa. Det är mycket sannolikt att de blir tredje största parti i nästa valrörelse. Och just nu finns inget som tyder på att Sd kommer kunna tryckas tillbaka.

  • Sedan tidigare är det känt att de flesta som får asyl i Sverige faktiskt inte är flyktingar. (Se Sandelin eller Per-Åke Fredriksson)
  • Sverige tar emot flest invandrare och är sämst på att integrera dem (Se Thomas Gür)
  • Dagens samhälle rapporterar idag om akut platsbrist för flyktingar
  • Många av invandrarna har mycket låg kompetens. Peter Santesson-Wilson skriver om att mång är på den nivå att de inte klara ens att tolka en klocka.
I idédebatten har jag uppmärksammat att fri invandringsvännerna slarvat med fakta. Idag fick vi se ytterligare ett exempel på dålig/vilseledande argumentation när Johan Norberg i Metro skrev att det är Realistiskt med fri invandring. Norberg menar att Sverige haft fri invandring runt sekelskiftet.

Tino Sanadaji bryter dock ned Norbergs argumentation när han konstaterar att den utomeuropeiska invandringen vid den tid Norberg tar upp var mycket liten.

Jag har väldigt svårt att förstå hur fri invandring ska gå till i praktiken. Och jag har inte förstått hur det ska gå ihop med liberalism. Tino Sanandaji har skrivit en mycket viktig bloggpost om detta: Ett liberalt argument mot fri invandring.

För att fri invandring ska vara möjlig krävs att väfärdsstaten avvecklas. Men det talas ganska tyst om det - istället läggs fokus på stor invandring och öppna gränser.

Att detta blir destruktivt i kombination med en omfattande välfärdsstat är självklart för varje tänkande människa. Men de som förespråkar fri invandring verkar i många fall faktiskt hellre välja öppna gränser före ett välfungerande samhälle.

Centern har dragits med i yran kring fri invandring och föreslår nu detta som en av deras visioner. Detta känns inget annat än ogenomtänkt.

Jag har respekt för argumentet att man räddar liv genom att låta många komma till Sverige, även om de hamnar i utanförskap. Men som liberal har jag inte rätt att göra gott med andras pengar.

2009 skrev jag ett inlägg om migration: Ta debatten med Sd och förlora. Det som har hänt sedan dess är att invandringen har ökat, och verkar fortsätta att öka. Sakpolitiskt har inget ändrats, vilket gör att min profetia uppfylls varje gång någon försöker debattera mot Sd.

Jag anser att migrationen måste vara långsiktigt hållbar. De som kommer hit måste jobba för att försörja sig själva. Per Gudmundson skrev om detta: Skärp försörjningskraven!

Jasenko Selimovic har skrivit en intressant debattartikel: Låt oss göra SD:s politik irrelevant. Just nu är det motsatsen som sker. Både alliansen och de liberala debattörerna driver på denna utveckling.

8 kommentarer:

Catarina sa...

Bra inlägg som du borde få publicerat på Newsmill eller SVT Debatt.
God Jul och Gott Nytt År!
Fortsätt bloggandet 2013!

Erik sa...

Tack Catarina! God jul och gott nytt år till dig med,

Anonym sa...

Du sammanfattar exakt mina tankar och skriver mycket bättre än vad jag skulle kunna göra. Tack för det.

Varje en som har hyfsat om sakernas tillstånd i Sverige ser att stor invandring av lågutbildade (även högre utbildade vid arbetslöshet) går helt enkelt inte ihop med välfärdsstaten. Något måste stryka på foten.

Invandringen kan snabbt minskas (faktiskt, mindre PUT, mer TUT, lägre bidrag, ålderstester och anhörigförsörjningskrav över hela linjen. Funkar bevisligen i grannländer). Däremot går det inta bara att rycka mattan undan välfärdsstaten. Tja går gör det väl alltid, men inget parti kan vinna ett val på det.

En sak som jag funderat mycket på är det här med att riktigt låga löner skulle göra susen för riktigt lågutbildade. Jag läste en artikel om en invandrarkvinna som just inte hade någon utbildning, men laga mat och ta hand om barn skulle hon kunna göra lika bra som vilken annan som helst. Det var artikelns framtoning. Ja förmodligen i hemlandet. Men i Sverige har vi regelverk och verk som ser till att reglerna följs. Och arbetsgivare som aktar sig noga för att bryta mot dem och skulle nog inte våga anställa en som knappt kan läsa och har liten vana av våra konstiga regler. Hur låg lön de än behövde betala för henne? (anledningen till att jag tror att etableringsreformen gått så dåligt). Ska vi då ta bort våra regelverk för att släppa fram 'lågproletariatet'?

Låga löner är i sig ett kapitel. Hur låg lön kan man leva på, Sverige är inte precis ett lågprisland att leva i. Det är dåligt med bostäder, byggs det nytt blir hyrorna höga. Det finns maximerade bostadsbidrag. nte konstigt att det börjat komma förslag om att man ska få behålla delar av socialbidraget om man jobbar.

Sverige har åtagit sig mer än vad det klarar under för länge. Jag minns inte var jag läste det men om nästan 2/3 av alla arbetslösa är ungdomar eller invandrare så är det helt uppåt väggarna.

Vill önska God jul jag med och gott nytt år även om jag inte tror på det sistnämnda. Jo för egen och många andras del, men inte för Sveriges.

sven sa...

En aspekt ingen vågar ta tag i offentligt utom rasisterna är den demografiska frågan.
Okej vi avskaffar välfärdsstaten och arbetsmarknadslagarna och därigenom kan ha en mycket stor invandring till Sverige.
Men vill "svenskarna" ha ett Sverige där majoriteten av befolkningen är folk med nära mellanöstern och afrikansk bakgrund.

Anonym sa...

God Jul och ett Gott Nytt År till dig Erik

/Benke

Anonym sa...

Ännu en Anonym som vill önska dig Erik G J & G N Å.

Du är viktig, din skarpa och insiktsfulla blogg behövs!

Lasse O sa...

Sven, man behöver inte vara rasist för att anse att svensk migrationspolitik borde göras mer tydlig, transparent och rättssäker.
Den som vill flytta till Sverige borde förmås förstå att man skall spela med öppna kort och att det inte lönar sig att ljuga sig in i landet.
Var ligger det "rasistiska" i detta?

sven sa...

Lasse O. Rasisterna är öppna med vad de tycker.Men när det gäller folket som inte är rasister så är problemet att de inte vågar prata öppet om den demografiska frågan som jag skrev ovan.
Vill Lasse O ha ett Sverige där majoriteten av befolkningen har nära afrikansk och mellanösternbakgrund även om invandringen skulle ske med öppna kort.