24 okt. 2012

Sexköpslagen baseras på irrationellt tabu

Louise Pettersson skriver om en mycket viktig fråga på SvT Debatt: Att riva upp sexköpslagen är det enda vettiga
Att gatuprostitutionen i Sverige har minskat, vilket Justitiedepartementets utvärdering av sexköpslagen konstaterar, kan vara del av en observerad internationell trend – oavsett vad säger det inget om omfattningen. De förändrade attityderna refererar bland annat till en undersökning som inte kan generaliseras på grund av ett för stort bortfall. 
Att lagen vidare skulle göra Sverige oattraktivt för människohandlare spekuleras fram genom att utgå från den ideologiska premissen att trafficking och prostitution hänger ihop. Eftersom gatuprostitutionen har halverats så är resonemanget att trafficking måste ha hindrats – det hela bekräftas av att polisen har hört någon säga det i ett avlyssnat telefonsamtal. 
Resten av utvärderingen, precis som marknadsföringen av lagen, rör sig på samma låga nivå. 
Kritiken är inte okänd, men förbises varje gång någon berättar om den svenska framgången. Det vittnar om en vänskapsideologisk korruption som äger rum framför våra ögon. Att inte tänka på ”Bagdad Bob”, som meddelade att allt var i sin ordning medan bomberna regnade över Irak, är ibland omöjligt. 
Men istället för att ifrågasätta en uselt genomförd utvärdering som borde ha sått tvivel om sexköpslagen, skärpte Sverige alltså straffet för sexköp i juli förra året. 
Årets nummer 7 av Axess magasin handlar om sexuella revolutioner. I en artikel gås sexuella tabun genom tiderna igenom.

Många av desssa tabuer har förändrats och brutits ned. Men ett tabu lever, till och med i lagens form - förbudet mot sexköp. Det är precis lika inskränkt som tidigare tabun kring homosexualitet.

Därför finns ingen saklig grund för sexköpslagen, och heller ingen utbredd kritik mot densamma.

2 kommentarer:

Lasse Nurmela sa...

I Sverige är det alltså lagligt att erbjuda en tjänst men också förbjudet att utnyttja den.
Känns lite konstigt men Sverige är verkligen motsatsernas land. Vad blir nästa? Lagligt att sälja narkotika men förbjudet att köpa?

Anonym sa...

Jag lovar, frugan har godkänt min post :)

Skämt åsido ... ingen av oss har förstått den där sexköpslagen. Som Nurmela skriver "lagligt sälja, olagligt köpa"? Vi har vaga aningar om varför man gjorde så, det är synd om de som säljer. Och det är de i fall de utnyttjas av hallickar, droger finns inblandade, misshandel osv.

Är det inte något land i Europa som har legaliserat bordeller och "frilansare". De betalar skatt och har löner. Tänkt att vara rent och fint och hyfsat säkert (knäppskallar finns alltid och överallt, bara se så många offentliga receptioner idag med gallergrindar och lås). Vi är båda överens om att "tjänsten" borde legaliseras. Sexköpare av olika sorter kommer alltid att finnas.

Samma med knark. Om staten kan ha spelmonpol så kan det skaffa sig ett drogmonopol och slå undan benen för de som har hiskeliga inkomster på detta elände. Statliga drogbutiker där drogerna tas på plats och till rimligare priser. Ev vinster kan användas till erbjudanden om drogavvänjning. (Aldrig i livet att vi skulle gå med på att staten privatiserar detta under annat än mycket mycket hårda former)