1 okt. 2012

Natur & Kultur belönar bok med grova faktafel

Natur och Kultur meddelar idag att man belönar Ingemar Karlsson för hans bok "Bruden är vacker men har ingen man". Karlsson får Johan Hansson-priset 2012
– Johan Hansson, stiftelsen Natur & Kulturs grundare, var en i sin samtid mycket engagerad och idéburen person. Hans engagemang för demokrati och yttrandefrihet gjorde honom till en flitig debattör, vilket i sig också stärkte den folkbildning han värnade. Priset i hans namn syftar till att lyfta fram böcker som väcker såväl uppmärksamhet som debatt. Det gäller i allra högsta grad Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände?. Därför är vi glada över att tilldela Ingmar Karlsson årets Johan Hansson-pris, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur. 
Visst är det sant att Karlssons bok har skapat debatt. I Expressen har skribenten Torbjörn Jerlerup flera gånger belagt att boken innehåller grova faktafel.

Bland annat är själva titeln på boken baserat på ett felaktigt citat. Jerlerup menar även att boken demoniserar judar.

Både Karlsson själv och hans förlag försvarar att man hänvisat till en antisemitisk källa, gruppen True Torah Jews. Detta har jag tidigare skrivit om.

På Frihetssmedjan finns alla inläggen samlade.

Det är häpnadsväckande hur Natur och Kultur väljer att ignorera den kritik som lagts fram mot Ingemar Karlssons bok. Det drar Natur och Kulturs namn i smutsen, och vanhedrar de värderingar priset sägs stå för.

Se Roy Alterman: Intellektuell och moralisk kortslutning på Natur & Kultur

4 kommentarer:

Anonym sa...

Föga förvånande med Natur&Kulturs pris i ett av Europas mest Israelfientliga länder.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/09/28/svenskarna-gillar-inte-israel/
Trumelden av Israelhat från den kraftigt vänsterdominerade journalistkåren betyder naturligtvis mycket för fientligheten mot Israel och skoskuleslickandet av Islam både inom och utom Sverige.

sven sa...

En bok som saknas i den svenska bokfloden är en bok om Israel som också är positiv till Israel och som förklarar varför Israels politik är som den är.
Alla böcker där Israel förekommer är mer eller mindre negativa till Israel.

Lasse N sa...

Fakta bekymrar väl inte svenska opinionsbildare om de ser en chans att ge en känga åt Israel och judarna.

A-K Roth sa...

De som belönade Ingmar Karlsson fört att han bl.a. skapade debatt sitter i Natur och Kulturs styrelse.

http://www.nok.se/stiftelsen/Styrelsen/

Dessa lärde har följt debatten men alltså inte störts av att den utlöstes av att Ingmar Karlsson gav klippta, falska och förvanskade citat från antisemitiska källor.

Dålig kultur hos dessa nio.