7 okt. 2012

Dahlberg: Ingen tar ansvar för flyktingmottagandet

Anna Dahlberg skriver idag i Expressen om integrationspolitiken: Gör upp om flyktingpolitiken
Under de närmaste åren väntas antalet flyktingar som får uppehållstillstånd uppgå till över 30 000 om året. Det motsvarar en mellanstor stad som Katrineholm. 
Om prognosen infrias innebär det i så fall en fördubbling av mottagandet jämfört med snittet under 2000-talet. Hur ska det fås att fungera? […] 
I alliansens idévärld är arbetslinjen svaret på alla problem. Bara flyktingarna placeras närmare arbetsmarknaden så kommer jobben automatiskt. Men det måste också finnas jobb som de nyanlända kan ta.
Vilka arbeten är det som kvinnorna på SFI i Borlänge ska ta? Där är regeringen svarslös. 
Det verkar inte finnas någon strategi för det flyktingmottagande vi har framför oss. […] 
Sanningen är att vi har hamnat i en situation där ingen tar ansvar för flyktingmottagandet.
Och Dahlberg kommer också med ett förslag: S och Alliansen gör upp tillsammans. Och där säger hon de magiska orden:
Regeringen borde bjuda in Socialdemokraterna för att tillsammans lägga upp en plan för hur situationen ska hanteras. 
Förmodligen behöver man ompröva såväl storleken på flyktingmottagandet (min fetstil) som hur integrationen ska fås att fungera bättre.
Först lite kritik: Blocköverskridande överenskommelser är ledarskribenters våta dröm. Alliansen behöver inte göra upp med sossarna. Alla förslag som gör migrationspolitiken långsiktigt hållbar har troligtvis väljarnas stöd.

Det är oerhört spännande att en etablerad debattör faktiskt säger det som alla vet måste göras - mängden migranter som inte är arbetskraftsinvandrare måste omprövas.

Jag är oerhört imponerad av Anna Dahlbergs inlägg i migrationsdebatten. Hon förtjänar stor respekt.

PS: Som vanligt har en oerhört viktigt detalj undansluppit debatten: De flesta som får asyl är inte flyktingar. Jag har tidigare skrivit om detta: Utbrett asylfusk måste upp på agendan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju sant, ingen tar ansvar och ingen vill se helheten.

Alla som sett hur Migrationsverket begär mer pengar, kommuner begär mer pengar. Det är brist på asylplatser, det är brist på lägenheter, antalet lågutbildade som kommer går upp när vi vet att det om något så är det högutbildade vi behöver ... vi har arbetslöshet och högt socialbidragsberoende. Sammantaget så funkar det inte, precis som hon säger och det har inte fungerat på länge! Och kommer inte att kunna fungera med ökande ström samt en konjunktur som går ned. Konkurserna och varslen ser ut att ta fart igen.

Lika förbannat så kommer det att fortsätta. Hela sjuklövern har målat in sig i ett hörn och och att dra ned på någonting som har med antalet asylsökande + anhöriginvandring betyder ju att man ger SD rätt och det kan ju omöjligt komma i fråga.
Det de gör är att yla om att övriga Europa ska ta *sitt* ansvar! Vilket annat land vill göra som vi och tillåta en majoritet av ID-lösa som får PUT?!

Fan ta majoriteten av våra politiker, journalister och alla som stött dem i vårt och torrt utan att se helheten.