24 sep. 2012

Sonic sörjer saknad socialistmusik

Nummer 64 av utmärkta musiktidningen Sonic har nyligen kommit i min brevlåda. Det är en riktigt bra tidskrift som är oumbärlig för den som är intresserad av popmusik.

Men tidningen innehåller inte bara pop, emellanåt är det en del politik också. Och då handlar det om härlig gammal popvänster. Så också i detta nummer:


VÅR TIDS RÄDSLA FÖR POLITIK
Det är turbulenta tider, på flera sätt de mest omvälvande sedan slutet av sextiotalet. Stora politiska skeenden brukar speglas i musiken men de enda som tycks vilja skriva låtar om allt som händer nu är de gamla vanliga stofilerna. Tony Ernst söker svaret på varför det är så.
Tony Ernst är på jakt efter "politisk musik", vilket enligt honom är helt självklart är vänstermusik. Men han hittar ingen sådan. Vänstermusiken har uppenbarligen blivit helt omodern.

På samma sätt har den här typen av politiska musik-reportage blivit omoderna. Det är en konst att skriva om musik, och det är en konst att skriva om politik. Det ena ger inte det andra.

Ernsts text är välskriven som ett popreportage, men det politiska skrivandet är undermåligt. Så här skriver Ernst om amerikansk politik:
Obama är för varje människa med hjärna ett alldeles uppenbart bättre alternativ än Mitt Romney. Men det är fortfarande en president som gett idiotiska bankirer säckar med pengar för att de spekulerat bort småspararnas stålar och han är högst ansvarig för att USA skickar drönarbomber mot oskyldiga civilia i fjärran länder.
Detta är en dum text. Många svenskar har idag fått en större inblick i amerikansk politik, men uppenbarligen inte Tony Ernst.

Men Ernst lyckas i alla fall skaka fram en socialistisk musiker, Laetatia Sadier. Så här säger hon:
"Den rörelse som ändå fanns för tjugo år sean, med indipendentbolag och alternativa scener, är borta. Den kidnappades av marknaden. I dag måste man sälja sig själv. Man måste göra sig så attraktiv som möjligt för marknaden. Men det är vad kapitalismen gör med en: den förvandlar dig till en prostituerad. Vi är alla prostituerade. "
Kapitalismen är det som gör att människor fritt kan erbjuda sina tjänster på en marknad. Musiker kan producera musik som intresserade lyssnare kan kommunicera. Marknaden är summan av människors önskningar.

Marknaden vill inte ha socialistiska musiker. Den enda slutsatsen man kan dra av detta är att socialismen inte är lika het längre.

Det kanske till slut har hänt att poletten börjar trilla ned - musikbranschen består ju mest av entreprenörer. Det är inte helt trovärdigt att förespråka ett annat liv än det man lever själv. Detta är precis den tes som Erik Zsiga drev i sin klassiska bok Popvänstern.

Något att betänka också för Sonic - alla era läsare är inte vänster. Det vore trevligt att inte känna sig bortstött som pophöger.

4 kommentarer:

Lasse N sa...

Lætitia Sadier verkar föredra att inte behöva bry sig om de som konsumerar hennes musik. Åtminstone brukar det vara den gängse attityden hos alla de skönandar som kallar sig rebeller, kompromisslösa eller gränsöverskridande.

Kanske skulle vänstermusiker föredra att ha AgitPropministeriet som uppdragsgivare och avlönas av skattebetalarna? Då behöver de inte bry sig om lyssnarna, bara om politiska styrningar från ovan.

Sokrates den förste sa...

"Något att betänka också för Sonic - alla era läsare är inte vänster. Det vore trevligt att inte känna sig bortstött som pophöger."

lol, ifall redaktionen mestadels är socialister, varför, o varför, skulle de över huvud taget bry sig om "pophögern" (det vidrigaste uttryck jag någonsin hört tror jag bestämt, tack för den!)?

och vad är det som gör texten till "dum" här?

Obama är för varje människa med hjärna ett alldeles uppenbart bättre alternativ än Mitt Romney. Men det är fortfarande en president som gett idiotiska bankirer säckar med pengar för att de spekulerat bort småspararnas stålar och han är högst ansvarig för att USA skickar drönarbomber mot oskyldiga civilia i fjärran länder.

vore trevligt med en motiverad argumentering, istället för att bara "LOL DUMSKALLE".

Men pophögern jobbar väl på som pophögern gör. von Oben, klapp-på-skallen, pappa vet bäst och så vidare in i helvetets oändlighet.

och, en sista grej, den här slutsatsen är väl mest bara skrattretande? Eller?

"Marknaden vill inte ha socialistiska musiker. Den enda slutsatsen man kan dra av detta är att socialismen inte är lika het längre."

äh, nu orkar jag inte gnälla på dig längre. Stå på dig, broder, kämpa för en värld med bomber!

lilledavy sa...

Bara för att man kallar sig Sokrates behöver man tydligen inte ha hans skarpsinne.
1) Varför är "pophögern" ett vidrigt uttryck? Sokrates hade ju inget att invända mot uttrycket "popvänster". Argument för?
2) Varför uttryckligen argumentera för en text som för de flesta observatörer (dock inte Sokrates) finner full av motsägelser och ologiska påståenden?
2.1) "Obama är för varje människa med hjärna ett alldeles uppenbart bättre alternativ än Mitt Romney." Det måste betyda att cirka 50% av alla amerikanska väljare saknar hjärna. Källa till påståendet (det är faktiskt ett häpnadsväckande påstående!)
2.2) "Men det är fortfarande en president som gett idiotiska bankirer säckar med pengar för att de spekulerat bort småspararnas stålar ...". Det är lika häpnadsväckande att påstå att Obama först lät småspararna förlora sina pengar, därefter gav säckar med pengar till den som förskingrade dem (förskingring är en korrekt term här, så som det uttryckts i artikeln, eftersom småspararna inte gett bort sparpengarna till banken). Sanningen är naturligtvis att bankirerna fick säckar med pengar för att småspararna INTE skulle förlora sina pengar i en konkurs. Det är samma mål, men annan teknik, som vi har i Sverige med statens insättargaranti. Är det den principen som artikelförfattaren är ute efter?
2.3) "... och han är högst ansvarig för att USA skickar drönarbomber mot oskyldiga civila i fjärran länder." Här kan man undra ifall inte Romney skulle gjort och kanske göra samma sak, så på vad sätt saknas hjärna för att välja Romney i ett läge där alternativet är identiskt?

LOL, dumskalle :-)

Anonym sa...

När man ser klippet på tidningen där en röd hand knyts uppåt himmelen så tycker jag synd om vänstern. Är de så patetiska så att de fortfarande håller på med sådana obskyra metaforer? "Klasskamp"etc?

Det är lätt att se vänstern som att de lever i en drömvärld, de manifesterar just detta i sitt tal och sina bilder.

Sonic tycks sakna socialistmusik. De är nog de enda som gör det. Om det varit många som saknat just denna typ av musik så hade den överlevt. Det är det som är det fina med frihet och marknaden; vi kan tänka och göra vad vi vill.

Jag hade tänkt sluta här men som en uppenbarelse så skrev "Sokrates den förste" som en slutkläm i sin drapa att "Stå på dig, broder, kämpa för en värld med bomber!" och här tycker jag synd om vänstern igen. Utan argument så tryter förståndet uppenbarligen. Hur man kan komma på detta nonsens utifrån vad Erik skriver torde ge ett dramapris av rang.