12 aug. 2012

Way Out West: Vegetarisk framgång

Dagen innan Way Out West meddelande festivalledningen att festivalen i år skulle vara vegetarisk. Inget kött fick serveras på området. Det har varit debatt fram och tillbaka och många har undrat hur maten var. Här kommer en rapport.

I öltältet där man kunde se båda Flamingo och Azalea hängde vi mycket. Här provade vi följande rätter:

  • Vegetarisk hamburgertallrik. Mycket köttig och god. Hade troligtvis inte känt skillnad om jag inte hade vetat att den var vegetarisk. Man blev mätt - som utlovat.
  • Indisk curry med couscous och någon form av youghurtröra. God och mättande.
  • Chiligryta. Medelmåttig, torrt ris och inte jättematig.
  • Tzai-spett. Mycket dåligt. Tzaien var sladdrig och smaklös. Underkänt.
Ute på området kunde man även köpa tacos. Det var quornfärs som vi fyllde upp magarna med efter Kraftwerk. Färsen var vattnig och det kändes att denna leverantör var bättre på vanlig köttfärs. Lite trist.

Men det fanns en självklar vinnare - Smålandsrullen. Den bästa festivalmaten jag köpt och något jag skulle välja före köttmat alla gånger. 



Rullen innehåller kikärtsröra, sallad, ättiksgurka och groddar. Full innehållsförteckning här.

Så summa summarum - inga som helst problem att äta vegetariskt. Man blev mätt och glad - ingen i min bekantskapskrets var missnöjd. Vill man prompt äta kött fanns det korvar vid entrén och på Linnégatan.

Jag tycker helt klart Way Out West ska fortsätta denna tradition. Att äta vegetariskt minskar djurens lidande, energiåtgång och miljöpåverkan. Kan man få bra vegetarisk mat är det att föredra före kött.

5 kommentarer:

Laks - den djurrättande feministen sa...

Vad roligt! Det där ser btw väldigt gott ut! X)

Anonym sa...

Jag tror du inte är riktigt insatt i detta ämne, där vänstern (som vanligt?) sprider tveksamma sanningar. Läs lite mer här:

http://www.news.ucdavis.edu/search/news_detail.lasso?id=9336

"Mitloehner traces much of the public confusion over meat and milk’s role in climate change to two sentences in a 2006 United Nations report, titled "Livestock's Long Shadow." Printed only in the report's executive summary and nowhere in the body of the report, the sentences read: “The livestock sector is a major player, responsible for 18 percent of greenhouse gas emissions measured in CO2e (carbon dioxide equivalents). This is a higher share than transport.”

Känns inte helt seriöst...

Erik sa...

Anonym: Tack för din länk, mkt intressant.

Det stämmer att jag inte är helt inläst på klimateffekter och köttätande.

Mitt antagande var helt enkelt att man förbrukar mindre energi när man äter grönsaker direkt istället för att låta djuren äta grönsaker och sedan äta upp dem.

Antagandet vad också att detta mindre förbrukande av energi ger mindre miljöskador.

Är det fel?

Anonym sa...

Rätt eller fel, det är i alla fall inte så självklart som miljövänstern vill ge sken av (med stöd av FN's rapport). Det finns en hel del tveksamheter här som inte förs fram i debatten utan den fokuserar ensidigt på köttets påstådda negativa miljöeffekter som bygger på hypotesen det är CO2-utsläpp som står bakom AGW, något som de senaste årens debatt och avslöjanden visat sig vara minst bräckligt.

Anonym sa...

Alltså, vilka "avslöjanden" är det du talar om? CO2-hypoteson om global uppvärmning stödjs av SAMTLIGA seriösa vetenskapliga institutioner i hela världen. Du ogillar antagligen Pär Holmgren, men det han säger bekräftas av Oxford, Cambridge, Harvard, Stanford, MIT, NASA osv.

Och kom inte och snacka "climate-gate", de blev friade i alla instanser.