13 maj 2012

Vänsterns ledamöter lever på bidrag

SVT har gjort en utmärkt granskning av före detta riksdagsledamöter som lever på riksdagens inkomstgaranti. De har intervjuat miljöpartisten Mikael Johansson som levt på bidraget i 1,5 år:

Vad har du sökt för jobb under de här 1,5 åren?
-Jag har egentligen inte sökt nåt jobb över huvud taget. 
Varför inte?
-Därför jag har tyckt att jag varit inriktad på det här med vad jag vill göra med mitt liv. Då har det varit överskuggande att ägna tiden åt. 
När tycker du att det är rimligt att du försörjer dig själv genom ett vanligt jobb?
-Det vet jag inte. Det är så svårt att säga, för jag har inte tänkt i de banorna. 
Är det rimligt att det gäller så helt olika villkor för er som tidigare riksdagsledamöter som för andra arbetslösa?
-Det kan jag tycka är orimligt. 
Men du använder dig ändå av det här generösa stödet?
-Ja, det gör jag.
Obetalbart.

DN skriver om undersökningen och visar också vilka det är som tar ut bidraget:
De som utnyttjar inkomstgarantin i högst utsträckning är tidigare ledamöter för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna (63 respektive 59 procent av ledamöterna), följt av Miljöpartiet (40 procent). 
För allianspartierna är sifforna som följer: Kristdemokraterna 31 procent, Centerpartiet 23 procent, Moderaterna 13 procent och Folkpartiet 13 procent.
Det är alltså en förkrossande övervikt för vänstern bland de riksdagsledamöter som lever på bidrag. Inget konstigt där egentligen - de står för en bidragspolitik och har följaktligen inget emot att leva på bidrag.

Detta bidrag måste avskaffas. Riksdagslönen är generös och ger utrymme för eget sparande. I övrigt har vi trygghetssystem som gäller för riksdagsledamöter precis som alla andra.

Men räkna inte med att ledamöterna frivilligt kommer rösta för att ta bort sina priviliegier. Det måste till rejäl press för att detta ska hända.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vänstern förstår inte kopplingen egen insats och inkomst. För vänstern så uppstår pengar från ingenstans. Det är därför Mikael inte har funderat på när det är dags att försörja sig själv. Snacka om Beta hanne.

Vänstern (och med vänstern menar jag v, s och mp. I vissa fall stämmer även detta på människor som kallar sig borgerliga), lever gärna på andra. Detta gör såklart att de är de de mest egoistiska av alla. Vänstern projicerar en hel del, och vad gäller egoism så gör de det med råge.