14 maj 2012

Ekot: Civil Administration en "ockupationsmyndighet"

Idag på Ekot rapporterade Cecilia Uddén från Västbanken: Israel uppges förstöra palestinska biståndsprojekt:
I dag möts EU:s utrikesministrar i Bryssel. På dagordningen står bland annat Mellanöstern och hur EU kan bidra till konkreta förbättringar på marken i de områden som Israel kontrollerar på Västbanken. Samtidigt kan Ekot berätta att Israel förstör EU-finansierade biståndsprojekt, som brunnar och vattencisterner, på Västbanken.
Vidare skriver Uddén:
Den israeliska ockupationsmyndigheten (min fetstil) har också utfärdat rivningsorder för ytterligare 110 EU-finansierade projekt, med motiveringen att projekten är olagliga och saknar bygglov.
Vilken är denna "ockupationsmyndighet"? Jag konfronterade Cecilia Uddén på Twitter, och det visade sig att hon syftar på myndigheten Civil Administration.

När jag frågade henne nekade hon först till att hon hittat på ett eget namn på en myndighet. Men när jag pressade på ytterligare fick jag inget svar på varför hon kallar Civil Administration för "den israeliska ockupationsmyndigheten".

Begreppet "den israeliska ockupationsmyndigheten" verkar inte ha funnits innan Uddén myntade det. Men numer sprider det sig som en löpeld över internet, eftersom det gått ut som telegram via Sveriges Nyheter.

Googlar man på Israeli Occupation Authority hittar man en del intressanta träffar, som occupiedpalestine.wordpress.com, eller Quodsmedia.

Så Ekot och Cecilia Uddén använder numer terminologi från extrema anti-israeliska sidor i sina nyhetstelegram.

Något pikant är att Uddén också väljer att citera the Guardians anonyma FN-tjänsteman. En andrahandskälla som alltså redan i första läget var problematisk, givet att diktaturerna har ett starkt inflytande i FN.

Utöver detta fick ingen israelisk myndighetsperson kommentera. Så här säger Uri Rothman på Israels ambassad:
Under det gångna året har 73 av 78 infrastrukturrelaterade palestinsk-initierade projekt i område C fått klartecken. Dessa projekt omfattar vägar, skolor, en vårdcentral, sporthallar och fritidsområden för barn. Dessutom ingår en rad förnybara energiprojekt som också blivit godkända. Mer än 300 miljoner dollar har av utländska bidragsgivare kanaliserats till dessa projekt - endast fem stycken blev inte godkända, medan 93% alltså fick klartecken. [...] 
Trots dessa positiva tecken och påvisbara förbättringar av situationen i området, är frågan om byggnation och tillståndsförfarande i område C komplex och även beroende av överenskommelserna med Palestinska Myndigheten i Osloavtalet .
NGO Monitor har också skrivit om EU-rapporten: EU Document Repeat False Claims and Increase Tensions. Kortare pressmeddelande här.

PS: Axess har tidigare skrivit om hur Cecilia Uddén använde sin finska twitterkompis som sanningsvittne i palestina. Man kommer inte helt osökt att tänka på detta.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Statsmedias vänsterlutande är väl känt. Även TV4 lider under detta till viss del (eller vill det kanske?). Särskilt statstelevisionen är en undergrävande kraft vad gäller frihet. Detta eftersom många fler ser på tv än som lyssnar på radio.

Indoktrineringen vad gäller "global uppvärmning" är ett exempel där politisk konstruktion går före vetenskapligt dito. Efter att "forskarna" i England blivit avslöjade så blev media lite försiktigare i sitt uppsåt.

Men vad gäller Israel så kan tydligen vad som helst sägas. Svensk statsmedia kan säga vilka dumheter som helst utan att någon säger emot. Endast bloggare som Erik m.fl. har en plattform att klargöra vad som sägs på statsmedia. Tack och lov för internet. Och tack och lov för bloggare som Erik.

Indoktrineringen vad gäller Israel har varit väldigt effektiv. Grotesk, men effektiv. Varje sund individ har att ta till sig information, men när statsmedia så sauterar mångas informationsbehov så uppstår en obalans och många välmenande människor tror på vad de ser på Rapport. Förutom bloggare så finns ingen mottyngd i Sveriges mediaklimat som står upp emot vad som sägs på statstelevisoinen.

Anonym sa...

Bra blogg Erik! Men vad gör den amerikanska- och svenska flaggan på framsidan? 98% av dina inlägg är ju prosionistiska och handlar bara om Israels väl och ve.

Erik S sa...

Anonym 18/12: Tack
Anonym 20/12: Tack. Flaggorna är en illustration av vad jag står för. 98% är för högt, nu skriver jag en del om annat också tycker jag.

Anonym sa...

Det var ett tag sedan vi såg ett nytt inlägg. Hoppas allt väl Erik.

/benke

Anonym sa...

Fast "Civil administration" är ju en israelisk myndighet som opererar på ockuperad mark och utsedd av ockupationsmakten. På vilket sätt skulle det vara fel att kalla det ockupationsmyndighet?