8 maj 2012

Det finns grader av antisemitism

David Andersson skriver i Trelleborgs Allehanda om föreställningen att anklagelser om antisemitism används för att tysta israelkritiker:
Den borgerlige debattören Fredrik Segerfeldt påstod för en tid sedan på sin blogg att ”Israel­vänner tenderar att slänga sig med antisemitismbegreppet alltför vidlyftigt i Mellanösterndebatten”.

När Segerfeldt fick frågan om när detta skulle ha inträffat svarade han: ”På rak arm kan jag inte ge några exempel.” 
Fredrik Segerfeldt skriver idag på sin blogg om detta:
En David Andersson menar i Trelleborgs Allehanda att jag har en lättsinning inställning till faktakontroll. Detta eftersom jag enligt uppgift vid en förfrågan inte kunde ange något exempel på hur Israelkramare använder sig av antisemitism-begreppet i debatten.

Jag kommer inte ihåg frågan, men antagligen var jag för lat för att svara (Twitter?).
Det som Andersson syftar på är ett blogginlägg från Segerfeldt och det finns här. Segerfeldts svar finns i kommentarerna. Så här skriver Andersson vidare:
Påståendet att kritik mot Israel brukar stämplas som antisemitism framförs så ofta i debatten att många upplever det som en sanning de inte behöver kontrollera.
[...] att hävda att detta skulle vara ett vanligt inslag i den offentliga debatten är nonsens. Det är ett typexempel på en faktoid, ett påstående många tror är sant utan att vara det.
Det finns ett besvärande fenomen i Sverige där antisemitismen reduceras till att endast handla om grova fall, likvärdigt med nazism. Annan antisemitism finns inte.

Jackie Jakubowski skrev om detta - vad ska vi kalla detta fenomen om vi inte får kalla det för antisemitism? Det utarmar språket och gör debatt omöjlig.

Personligen anser jag att det finns ett större stigma i att peka ut antisemitism än att sprida antisemitiska föreställningar.

Men visst är det som Andersson skriver - det är farligt att legitimera antisemiters vanföreställningar.


Segerfeldt skriver vidare:
Det räcker med att googla på ”Segerfeldt” och ”antisemit”, så hittar du påståenden om att jag är rasist, att jag hatar judar. Erik Svansbo har exempelvis påstått att jag har ”en liberal-antisemitisk föreställningsvärld” och Henrik Jensen skriver rakt ut att jag är antisemit. 
Jag har aldrig påstått att Segerfeldt hatar judar. I det här blogginlägget har jag dock skrivit om några av Segerfeldts antisemitiska tankefigurer: konspirationstänk, anklagelser om antisemitism för att tysta kritiker, förklarande av arabisk antisemitism samt anklagande av israel för den arabiska antisemitismen.

Segerfeldt beklagar sig också över att han är antisonist och inte antisemit:
Men det främsta uttrycket för det jag syftade på är den definitionen av antisemitism som också innefattar antisionism, vilket skulle innebära att det är en rasistisk idé att vara tveksamt inställd till en etniskt definierad kolonialstat i Mellanöstern. Det köper jag inte.
Sionism betyder enligt de flesta och även Segerfeldt själv "judarnas strävan efter ett hemland" (se kommentarerna i detta inlägg.) Det är ganska svårt att förvägra judarna rätten till ett hemland utan att vara fientlig mot judar.

Visst är det problematiskt att sprida vanföreställningar om att antisemitanklagelser används för att tysta legitim israelkritik. Det är dock bara en av många problematiska utspel Segerfeldt har gjort.

Det är verkligen beklagligt. Jag hoppas att kritiken kan leda till eftertanke.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Moderna antisemiter kallar sig ofta för antisionister för att förklara att dom inte alls är emot judar, bara Israel.
Men sionism är judisk nationalism och är man antisionist så förvägrar man judarna deras rätt till självbestämmande.
Vad skulle man kalla en person som är emot arabisk nationalism om inte rasist?

Visst rör sig Segerfeldt med antisemitiska tankefigurer när han uttalar sig mot rätten för den judiska etniciteten att bilda en egen stat precis som alla andra etniciteten, kineser, japaner,mongoler, afrikaner.
Segerfeldt, liksom sin liberale broder Johan Norberg håller en mycket dålig rågång till antisemitism och liberalt är det verkligen inte.
Motståndet mot en judisk stat delar dessa s.k. Liberaler med islamister, kommunister och nazister

Anonym sa...

Segerfeldt hamnar med sitt motstånd mot en judisk stat bland ganska oväntade sängkamrater som Egyptens Muslimska Brödraskap, Hamas, Hezbollah, yttersta vänstern och diverse nazistiska organisationer.
Hoppas att han trivs i sällskapet.