10 apr. 2012

Betnér inkonsekvent och dåligt påläst

Igår gick andra avsnittet av Betnér direkt som man kan titta på via Kanal 5 Play. Det är ett riktigt intressant koncept med Betnér som en annorlunda programledare som tar ställning. Betnér har gjort sig känd som libertarian, orädd och rätt smart. Därför hade jag rätt höga förväntningar.

Gårdagens avsnitt handlade om religion. Inbjudna var Siewert Öholm, Helle Klein och Cherin Awad. Betnér har själv en bakgrund som kristen, men är numer ateist. Han var uppenbart påläst om kristendomen och grillade framför allt Siewert Öholm med citat ur bibeln.

Han refererade bland annat till bibeln som "den här boken som är full av sagor och påhitt". Men om Koranen sa Betnér urskuldande: "Jag kan inte koranen tillräckligt väl måste jag erkänna".

Öholm menade tidigt i programmet att man måste förhålla sig till gamla testamentet. Det tolkade Betnér som att Siewert Öholm menade man måste följa allt som står där.
Sedan håller han upp bibeln och säger "den här boken som är full med sagor och påhitt"

Hossein Madanee ställde en relevant fråga på twitter
Skulle Magnus Betnèr våga hålla Koranen i handen o säga samma sak han sa om Bibeln?!!
Nu sa inte Betnér särskilt allvarliga saker om Bibeln. Men han sa inget om Koranen, trots att där finns mängder med riktigt problematiska citat.

När Cherin Awad får säga sin syn på koranen säger hon:
"det finns nog en ganska grundläggande syn att man ska ta boken, koranen, som den är"
Trots detta kommer inga kritiska frågor till Cherin Awad. (UPPDATERING: Cherin Awad mildrade sedan sitt ställnigstagande och menade att koranen ska tolkas). Istället driver Betnér linjen att Siewert Öholm är bokstavstroende. Sen kommer denna passage som jag tycker är talande:
Betnér: Men om man läser bibeln som Siewert gör, då måste man väl vara emot det (jämställdhet)
Siewert Öholm: Återigen får du faktiskt tala om Jesus...
Betnér: Ja, fast nyss så talade du ju om hur viktigt gamla testamentet var för förståelsen av Jesus
Öholm: ..Jämställdheten mellan män och kvinnor... Jag tycker det är nästan hånfullt att du tar den kristna kyrkan som det dåliga exemplet där. (vänder sig mot Cherin Awad) I så fall så har väl du större problem med jämställdheten mellan män och kvinnor.
Betnér: Ja, fast nu var det ju inte det jag frågade...
Cherin Awad: Ja men nu tycker jag du hoppar på mig litegrann Siewert och det tycker jag är lite jobbigt faktiskt. Jag tycker såhär, dels så tänker jag personligen att för mig så handlar det inte om att islam skulle vara förtryckande. Däremot är jag mycket medveten om att det finns muslimer som förtrycker kvinnor.

Men för mig, jag menar, jag kan lika gärna välja att se att inom den muslimska historian så gav man kvinnor rösträtt för 1400 år sen, i Sverige fick man den 1921, till exempel. Man gav kvinnan arvsrätt, det hade man inte. Du kan ju välja att plocka och se vad du vill.

Öholm: Nä det kan jag inte alls, plocka såna här udda detaljer.
Men om du förnekar kvinnoförtrycket inom islam då tycker jag inte att du är rättvis.

Helle Klein: Men du kan väl inte generalisera och säga islam!

Öholm: Jo det kan jag.

Klein: Nä det kan du inte. Alltså det är ju en enorm generalisering. Då måste man ju i I så fall säga att hela kristenheten är för slaveriet, är för apartheid, är för förtryck av homosexuella.

Siewert Öholm: Nä, det finns inga kristna som är för slaveriet.

Betnér: Ja men det står ju här Siewert! (skratt och applåder)
Trots att Cherin Awad säger att man måste ta hela paketet med Koranen duckar Betnér för att konfrontera henne. Hon får markant färre kritiska frågor än de kristna.

Om man är programledare för ett program där representanter för två religioner är med tycker jag man kan läsa på om båda religionerna. Betnér hade till och med en koran framför sig - varför inte bläddra lite i den innan programmet?

Den stora skillnaden mellan islam och kristendomen är också den att islam lägger fokus på att man ska acceptera det som står där. Det är en mycket striktare hållning än dagens kristendom.

En sida som jag tycker Betnér kunde ha tittat på innan han höll sitt program är Thereligionofpeace.com. Där finns rikligt med Korancitat som Cherin Awad kunde ha fått kommentera. Till exempel om Koranens uppmaningar till våld. Från Thereligionofpeace.com
The Quran contains at least 109 verses that call Muslims to war with nonbelievers for the sake of Islamic rule. Some are quite graphic, with commands to chop off heads and fingers and kill infidels wherever they may be hiding. Muslims who do not join the fight are called 'hypocrites' and warned that Allah will send them to Hell if they do not join the slaughter.

Unlike nearly all of the Old Testament verses of violence, the verses of violence in the Quran are mostly open-ended, meaning that they are not restrained by the historical context of the surrounding text. They are part of the eternal, unchanging word of Allah, and just as relevant or subjective as anything else in the Quran.
Det hade varit väldigt intressant att höra.

Betnér klarade inte heller av att konfrontera Cherin Awad när hon lyfte fram islam som en feministisk religion. Det är faktiskt stötande att detta kan passera obemärkt givet hur kvinnor behandlas i muslimska länder.

Även om Betnér inte kan så mycket om Koranen kanske han läser tidningen? Där har det nyligen stått ganska mycket om hur kvinnor i Saudiarabien kämpar för att få köra bil. Kunde ha varit något att fråga Cherin Awad om.

Den här händelsen kunde också ha varit något för Betnér: Moroccans demand change to Islamic penal code after girl, 16, kills herself because judge forced her to marry her RAPIST

Han klarade inte heller av att säga emot Helle Klein när hon blev kränkt av att Siewert Öholm generaliserade om islam. Visst finns det moderata troende muslimer. Men den breda muslimska rörelsen är idag starkt påverkad av homofobi, kvinnoförtryckande och antisemitism. Som dessutom framförs med stöd av koranens texter. Se bara på arabvärlden.

Och i Sverige, se hur islamister kan röra sig fritt bland de svenska mainstreamuslimerna, som Gudmundson upprepade gånger rapporterat om. Eller hur kassetter med antisemitiska budskap sprids i Stockholms Moské. Eller hur judar i Malmö vittnar om att förföljelserna mot dem uteslutande utförs av muslimer.

Det är svåra frågor - men är det någon man kan förvänta sig ska ta i dessa är det Magnus Betnér i ett program om religion med en muslimsk representant närvarande.

Men han valdet att inte konfrontera henne. Istället valde han enkla poänger mot Siewert Öholm. Stundtals var det alla gäster och Betnér mot Öholm.

Missförstå mig rätt. Jag tycker Betnér Direkt var det överlägset bästa debattprogrammet jag sett på svensk TV. Jag tittar gärna igen. Men är man så bra som Magnus Betnér måste man hålla en högre nivå än så här.

Tycker gott vi kunde ha fått oss en rondellhund av Betnér.

Betnér Direkt kan ses på Kanal 5 play och jag rekommenderar det, trots min kritik, varmt.

 

7 kommentarer:

Anonym sa...

Visst förekommer det generellt mer kvinnoförtryck i mulimska länder än i kristna, dock, varför skulle Betnér fråga om varför kvinnor ej får köra bil i Saudiarabien? Står väl knappast något om att kvinnor inte får köra bil i koranen? I Iran finns det ju t ex kvinnliga bussförare. Det hade också varit intressant med en ortodox jude i studion. SOm bekant har ju ortodoxa judar och muslimer ungefär samma syn på relationen mellan kvinnor och män, till skillnad från kristna.

Roy sa...

Fast nu anpassar du dina små utplock ganska mycket så den passar din story. "Trots att Cherin Awad säger att man måste ta hela paketet med Koranen duckar Betnér för att konfrontera henne." Ja, hon sa ungefär det. Men samtidigt korrigerade hon sitt uttalande ungefär 5 min senare och påtalade precis som Helle Klein att Koranen likt Bibeln måste kunna tolkas utifrån det samhälle som nu råder. Även om jag fullt ut förstår din kritik mot själva avsnittet och Betnérs insats så är det ganska tydligt oavsett om det är ett medvetet eller undermedvetet val av dig att "hoppa på" Cherin och/eller islam, vilket är synd då det gör hela inlägget liksom billigt. Du har rätt i stora delar gällande din kritik mot Betnér, men sen lyfter du fram sidan "Thereligionofpeace.com" som om den gav en vettig bild av islam. Du vet mycket väl att det står lika dåliga/idiotiska saker i bibeln och det går att rycka ut citat ur den också för att den ska framstå som mordisk och hatfull, som den überhögervridna sidan vill få islam att framstå. Men du vill väl bara hälla bensin på elden istället för att göra "konflikten" bättre. Kul för dig.

Ola Gustafsson sa...

Visst är det synd att han lät Islams kvinnoförtryck "komma undan" för lätt. Men Kristendomens kvinnoförtryck är ett lika stort problem, något som vi gärna glömmer här. Både teoretiskt om man läser skrifterna och praktiskt i hela världen. Och som om det inte fanns bokstavstrogna kristna! Det är inte bara Åke Green utan miljontals över hela världen. Många svenskar lever i villfarelsen att Koranen och Islam är kvinnofientliga och vålddsamma och tror att Bibeln mest består av den gyllene regeln som är mycket äldre än bibeln. Nyttigt om några får upp ögonen för att det inte är så.

Erik S sa...

Anonym 20:29. Nej precis. Men Betnér borde genom nyheter som den kunna få sig en bild av kvinnoförtrycket som görs i islams namn.

Roy: Bra poäng, ska lägga till det i inlägget. Menar inte att Cherin Awad är funtamentalist men jag tycker det hade varit mer relevant att konfrontera henne än Öholm eftersom hon uttryckte sig mer åt det hållet.

Jag tror inte Thereligionofpeace.com ger en "vettig"/heltäckande bild av islam, men de har ett tillräckligt starkt case för att det ska varar relevant som ett uppslag för ett debattprogram.

Nä, jag skulle gärna vilja höra muslimer kommentera välartikulerade islamkritiker/islamofober som Robert Spencer och thereligionfpeace.com.

Ola: Det kanske stämmer, vore intressant att höra mer om det.

Byggaren sa...

Roy: Mycket av kritiken mot Islam ligger i att Koranen i princip ska tolkas bokstavligt och inte historiskt. Jag känner dock intelligenta, (ofta högutbildade), muslimer som väljer att tolka Koranen som många kristna väljer att tolka Bibeln, dvs i sin historiska kontext. Men jag skulle vilja påstå att de är i klar minoritet.

Det är bokstavstroendet av Koranen som hejdat många nödvändiga reformer i de muslimska länderna. Slaveriet avskaffades officiellt först i mitten 1900-talet i vissa muslimska länder då det inte ansågs bryta mot de islamska lagarna. Det finns fortfarande inofficiellt kvar i en del muslimska länder. Samma sak med de kvinnliga rättigheterna. Där ligger till och med de moderata muslimska länderna ljusår efter västerländerna. Samma sak med homosexuellas rättigheter.

Elefanten i rummet är just vår tolerans mot de intoleranta.

Fast visst är det svårt att bemöta de intoleranta muslimerna när de säger en sak i debatten samtidigt som de anser något helt annat.

Anonym sa...

Det framstår tydligt när man läser inlägg av Roy, Ola och Anonym, att många av de som ogillar religion, särskilt kristendomen, försöker jämställa kristendomen och islam. De misslyckas alltid förstås.

Faktum är att det i islams namn mördas många fler än i andra religioners namn. Buddister, Kristna eller Judar gör inte mycket av mördandet idag. Är det så svårt att förstå?

När man läser Olas inlägg där han påstår att Kristendomens kvinnoförtryck är ett lika stort problem så inser man att svenska skolan misslyckats något bedrövligt. Att påstå en sådan sak tyder på okunnighet. Rent av dumskallenivå. Vart skall detta sluta?!?

Anonym sa...

Nu är du ute och cyklar.
Betner är mer påläst än alla er ihop. Tyvärr för eran del.