13 apr. 2012

Accelererande brottslighet i förorterna

Martin Margren, polis och bloggare, skriver om en utryckning till Rinkeby:
Vi skickas däremot till Rinkeby då han sprungit i den riktningen. Då vi parkerar precis utanför tunnelbanan så börjar förolämpningarna hagla inifrån biljetthallen där ett gäng på ca 15 lokala ungdomar hänger vid spärrarna. "Äckliga grisar". "Snuthoror". Med mera. När vi kliver ur så ber vi en man ifrån "Lugna Gatan" att hålla koll på vår bil då vi vet vad som händer annars. Vi är mycket tydliga. […] 
Vi går ner och vaktar vid spåret. Kort därefter får vi höra att mannen har hittats och nu förs upp på Rissnesidan. På väg upp möter vi SLs ordningsvakter. En av dem säger till kollegan att han sett hur de bryter gatsten utanför. Han hade dock inte gjort något åt detta, utan fortsatt ned. Då vi kommer upp så visar det sig att någon slängt en gatsten ett tiotal gånger på vår bakruta. Det blev inget genomslag eftersom rutan är laminerad, men halva bilen är full med glassplitter. 
Kollegan, som fått syn på killen ifrån Lugna Gatan påpekar att han skulle hålla koll på vår bil. Han svarade att han hade behövt gå på toa. Vi var nere i max tio minuter... Det visade sig även att SLs ordningsvakter hade parkerat och bevakat sin bil utom synhåll för ingången och vår bil.
Martin skriver vidare:
Ibland undrar jag om folk i allmänhet och politiker i synnerhet har någon aning om hur illa det står till i flera av de segregerade förorterna. Att subkulturer där stora ungdomsgrupper fostras in i kriminalitet tillåts frodas och spridas. Att många ungdomar definierar sig i motsatsförhållande till samhället till den grad att de attackerar polis och brandkår. 
Och de som framförallt blir lidande av den här trista utvecklingen är varken vi poliser eller allmänheten (trots att folk ifrån dessa områden är extremt överrepresenterade bland regionens yrkeskriminella). Det är den stora majoriteten av laglydiga invånare i samma segregerade förorter som inte kan känna sig trygga i sin egen hemmiljö.
Martins kollega Ashkan Kashbi menar dock att kriminaliteten kommer lämna förorterna och påverka resten av samhället. Vilket verkar rimligt.

Han skriver också om att många av de brott som anmäls skulle kunna utredas, men läggs ned.

Utvecklingen i förorterna borde rimligen vara accelererande, givet att invandringen fortsätter i hög takt. Förorterna fylls på med rotlösa ungdomar som inte hittat sin plats. De blir ett lätt byte för utanförskap och kriminalitet.

Det svenska politiska etablissemanget duckar för den här utvecklingen - frågorna är för svåra. Men utvecklingen fortsätter och den kommer rimligtvis påverka oss.

Media kan göra mycket. Aftonbladets Polisgranskning är ett mycket viktigt initiativ som också borde kunna ta sig ut till förorten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg i debatten.

Anonym sa...

Denna utveckling kommer att fortsätta såklart. Såvida inte politiker tar ansvar. Och det kommer de aldrig att göra innan det påverkar oss alla. Innan dess är det ett förortsproblem som kan glömmas.

Vi får inte glömma att politiker som är enkla människor, (tyvärr har de för mycket makt i samhället, men det är en annan fråga), tyr sig till de som ger dem röster. Först när våldet kryper närmare massan som går till vallokalen så kommer något att hända.

Politiker har som sitt enda mål att bli omvalda. Allt annat är sekundärt. Och innan våldet kryper sig på den stora massan som röstar så kommer inget att göras.

Men när väl uppenbarelsen infinner sig så är det oftast för sent. Det är då kravallerna börjar och det blir våldsamheter.

Kanske jag nu går händelserna i förväg, men med ett gott beväpnat folk så stävjas brottsligheten i sin linda. Martin (polisen) hade inte behövt lita till en "Lugna Gatan" person som obeväpnad blev tillsagd att ha koll på en bil. Hur skulle denne "Lugna Gatan" person kunna försvara något utan ett vapen?? Polisen Martin var lite naiv där. Och inte så lite heller. Att polisbilen blev stenbombad är Polisens fel. Att be en obeväpnad individ vakta en polisbil är så korkat det bara kan bli.

Man storknar över dumheter som dessa.

Anonym sa...

Högerextemister har mördat minst 25 personer i Sverige med politiska motiv dom senaste 30 åren och tyvärr gör inte media sitt arbete och tydliggör detta när samma hägerextremister kräver att vi ska vända oss till dom för att minska brottsligheten.