7 mars 2012

Socialstyrelsen kräver halalkött åt asylsökande

Från arbetarbladet: Boenden måste servera halalkött
Socialnämnden i Hofors vid upprepade tillfällen fått klagomål på sättet kommunen sköter hemmen för ensamkommande flyktingbarn. Även efter de senaste inspektionerna på Rönnen och Torsåkers bygdegård har myndigheten flera synpunkter. 
Bland annat kräver man att halalslaktat kött ska serveras på flyktingboendena eftersom det är något som av religiösa efterfrågas. Det framkom i de intervjuer som gjordes med ungdomarna under inspektionerna. 
Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att man har förståelse för att verksamheten inte alltid kan uppfylla allas önskemål om vilken mat som ska serveras. Men man menar att frågan om halalslaktat kött inte bara handlar om mat utan om varje persons grundlagsskyddade rätt att få utöva sin religion. [...]
Enligt Socialstyrelsen räcker det inte för ett boende där man äter alla sina måltider (som hvb-hem och äldreboenden) att aldrig ha fläskkött på menyn. I skolor gäller andra regler, eftersom eleverna då kan äta exempelvis halalslaktat kött på fritiden. 
Religionsfrihet för asylsökande bör inte rimligen inbegripa rätten att kräva specialslaktat kött. Religionsfrihet innebär rätten att  utöva sin religion i fred. Men frihet har i det offentliga betyder idag att det offentliga och alla andra ska anpassa sig efter religiösa nycker.

Merit Wager skriver om detta på sin blogg och far ut i ett retoriskt angrepp: Vad är det för fel på svenska folket? Hon jämför med situationen för ensamkommande flyktingbarn och sjuka gamla och tar upp exempel från flyktingboendet Husaren och det demensboende som finns vägg i vägg.

Så här skriver Wager:
Jag vill verkligen ställa grupp mot grupp (trots att det är strängt förbjudet enligt pk-normer i Sverige) och undra: 
Vad det är för fel på svenska folket som anser att asylsökande ungdomar ska ha halalkött och kunna bo var de vill, vandalisera och störa och ställa vilka krav som helst och att dessa krav ska tillgodoses utan prut, och samtidigt tillåter att landets egna gamla får behandlas sämre än djur, som icke-önskvärda, inte behöver respekteras och inte ska få den välfärd eller ens den mat de har betalat skatt i hela sina liv för att få? 
OBS! De här inställningarna har jag inte stött på hos något annat folk i något annat land än i Sverige.
Jag blir provocerad av utfall som detta men jag har egentligen inget bra svar. Man blir arg för att det finns något som sticker.

Är det något fel på oss svenskar?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Pk normen säger att man inte får säga att andra än muslimer äter djur som avlivats i maskiner som skär upp deras halsar varefter maskinen roterar djuret för att blodet ska rinna ur alltmedan djuret är medvetet under dom 10 minuter det tar för djuret att dö.

Pk normen säger att endast muslimer bör belastas med skuld för denna monstruösa sedvänja baserad i religöst nonsens.

TROTS att denna form av slakt är så vanlig att slakterierna i Europa inte längre håller isär kött som är halalslaktat från normalslaktat kött vilket innebär att ALLA äter detta kött av hänsyn till två olika religösa grupperingar och slakterierna eftersom det är billigare att slakta enligt metoder som grundar sig på religöst nonsens.

Catarina sa...

Nä, det är jobbigt att ställa grupper mot varandra.
Tyvärr tror jag vi måste "tillåta" det eftersom omsättningen i företag kring flyktingar finansieras med skattemedel.

Jag vill inte tillbaka till 70- och 80-talets flyktingförläggningar men något är väldigt sjukt just nu i hanteringen av de asylsökande.
Eftersom journalister inte vill gräva, de som engagerar sig i frågan måste avsäga sig allt samröre med SD och vi nu har så många fall av vansinne som bevis. Exempelvis assistansersättningsbluffarna i Halland, ersättningen till Sigtuna ca 16 000 SE ber barn och dygn, DO-kränkningsmål, kriminaliteten, smuggling, lögner och bluffar så är det dags att backa bandet och se vad som gick fel.
Utan att göra det kan vi ju inte hjälpa dem som hamnar i utanförskap.

Anonym sa...

PK Anonym verkar ha läst Marine Le Pen, extrema högerns president kandidat, som nu senast påstod att alla äter halal kött i Frankrike. Jag tvivlar på att några andra än de som tillhör den andra "religösa (sic) grupperingen" köper kosherslaktat kött eftersom det kostar mera och säljs hos kosherslaktaren. Kosherslakt har varit förbjudet i Sverige sen ett bra tag tillbaka, så vad gnäller PK Anonym för kan man undra.
EL

Anonym sa...

Till EL så han får klart för sig vad det är han äter och varför.


http://svt.se/2.106391/1.2696362/kott_fran_plagade_djur_saljs_i_sverige&queryArt1451716=slakt&sortOrder1451716=0&doneSearch=true&sd=105671&from=siteSearch&pageArt1451716=0

A-K Roth sa...

Kött från plågade, jagade, skottskadade och skrämda djur äts och säljs av många i Sverige. Kött från djur som lidit under transportering äts. Den heliga juelskinkan bryr man sig inte om hur den kom på bordet:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/grisslakt-far-godkant-trots-missar

Frakta, skrämma, stressa, fösa, elchocka, slaktmask, slaktklubba...

Bäst bli vegetarian.

Anonym sa...

Det är naturligtvis bäst att vara vegetarian om man inte vill att djur ska lida.Näst bäst är att verka för att metoder som systematiskt utsätter djur för svårt lidande förbjuds oavsett om metoderna är baserade i religöst nonsens, effektivitets och vinstkrav från marknaden eller krav på lägre priser skapade genom användade av dessa metoder.