24 mars 2012

S får välja - antirasism eller Reepalu

Ilmar Reepalu har gjort det igen - återigen har han attackerat den judiska minoriteten i Malmö. Nu har han anklagat dem för att samarbeta med Sd och hota muslimer i Malmö.

Paulina Neuding skriver idag i SvD: Reepalu blundar för judarnas läge. Neuding debatterade också med Ilmar Reepalu i gårdagens studio ett.

Anna Ekström uppmärksammar att Reepalu i denna intervju faktiskt implicit anklagar judarna i Malmö för att överdriva sin situation. Det finns andra som har det värre än judarna, menar han.

Helene Fritzon som sitter i socialdemokraternas VU har uttalat sitt stöd för Reepalu. Men Stefan Löfven har uttryckt sin förståelse för judiska centralrådets bristande förtroende för Reepalu.

Till och med på vänsterkanten börjar det bubbla. Dagens Arena skrev: Problemet Reepalu och Reepalu i vägen för debatten. Lars Ohly twittrade om att "Reepalu helt tappat greppet". Och Ulf Bjereld skriver: Det är mycket nu, Ilmar Reepalu.

Martin Liby Alonso skrev på DNs ledarsida igår: Malmö: Reepalu i klaveret - igen
När Reepalu jämställde sionism och antisemitism sa Mona Sahlin ifrån. Stefan Löfven måste naturligtvis göra samma sak nu. Sker fler feltramp bör det få större konsekvenser. En S-politiker som uttryckt sig på samma sätt om någon annan grupp som trakasserats på grund av sin etnicitet hade redan fått lämna sitt uppdrag.
Karl Rydå skriver i gårdagens ledare: Reepalu har inget förstått
Missförstå mig rätt. Ilmar Reepalu uppsåt är inte ont. Och att anklaga honom för att vara antisemit är lika felaktigt som osmakligt. Däremot är det plågsamt uppenbart att Reepalu inte förstår eller har brytt sig om att sätta sig in i vad judehatet innebär.
Jag debatterade lite med Karl Rydå igår på fejan och jag undrar med ärlighet - varför skulle det vara osmakligt att påstå att Ilmar Reepalu är antisemit? Enligt SAOL är antisemit någon som är "fientlig mot judar". Det har Reepalu gång på gång bevisat att han är. 

Han har kollektivt skuldbelagt judar, spridit konspirationsteorier, förminskar deras svårigheter. Det är uppenbart att Reepalu har judenoja - han är antisemit. 

Expressens Karin Olsson antyder att Reepalu är antisemit, men säger det inte rakt ut. Det är det få som vågar göra.

Det är som att antisemitism inte tillåts ha olika grader. Det finns bara en sorts antisemitism och det är likvärdigt med nazism. Den som kallar någon annan än en nynazist för antisemit är ute på tunn is.

Reepalu är såklart inte grovt antisemitisk. Men likafullt antisemit. Socialdemokraterna kan inte vara ett trovärdigt antirasistiskt parti så länge man företräds av Ilmar Reepalu.

6 kommentarer:

JohannaV sa...

Tack för att du tar upp detta!

Även om det nu har börjat höjas kritiska röster från socialdemokratin har den relativa tystnaden varit ytterst beklämmande. VArför blir det inget ramaskri? Reepalu ÄR en antisemit, låt oss kalla en spade för en spade. Varför vill inte s avsätta honom?

Jag tror att det är fler uppsatta inom s som ser muslimerna som de "nya judarna" och på fullt allvar delar Reepalus konspirationsteorier gentemot Judiska församlingen.

---
Sen ett litet "personligt" problem: Jag är ju sd:are. Betyder det att jag blir en belastning för Jud. Församlingen i Malmö om jag besöker dem för att visa mitt stöd? Enligt Reepalu försöker ju SD infiltrera Malmös Judiska församling!

Hur jag än gör riskerar jag alltså att "göra fel".... :-(

Robsten sa...

"Nu har han anklagat dem för att samarbeta med Sd "

Herretor vilken anklagelse, att samarbeta med Bin Ladin ärt en sak, men SD?

Anonym sa...

Sverigedemokraterna som dokumenterat kommer ur en europeisk fascistisk och nazistisk tradition väljer idag att lägga sitt hatfokus på muslimer istället för på judar eftersom man ser deta som mer gynnsamt för partiet och man följer där en generell linje hos europeiska fascieter och nazister som har få men dock,vissa undantag (Ungern t.ex)
Det är bra att det finns folk som fattar detta när nu folkpartister och vissa förträdare för det judiska kollektivet inte gör det.

Anonym sa...

Tyvärr kommer inget att hända på Reepalufronten.
Denne antisemit har i så många år säkrat socialdemokratiskt styre i Malmö att han betraktas som en närmast oersättlig tillgång för Socialdemokratiska partiet.
Detta gör att hans antijudiska övertramp kommer att fortsätta att överses med av partiet.
Hele'n Fritzon i S partistyrelse har redan uttalat sitt förtroende fö Malmöantisemiten Reepalu

Anonym sa...

Jag har läst ett antal inlägg om Reepalu och Rydås är definitivt bland de sämsta. Han erkänner ju också att han inte vet något om Malmö.

David A

sven sa...

De som kritiserar Reepalu vågar inte nämna att det är folk med mellanöstern bakgrund som står för de antisemitiska attackerna i Malmö och annorstädes i Sverige.
De från Mellanöstern får sin information om Israel och judarna från mellanöstern via paraboler och internet.
Den informationen är sådan att TT framstår som en propagandakanal för Israel.