23 mars 2012

Märkliga nyhetsvinklingar efter Toulouse

Igår kväll rapporterade Aktuellt om dåden i Toulouse. Efter nyhetsrapporteringen hade man ett fördjupande inslag om följderna. Inslaget kan ses på SVT Play och inleds med följande citat:

"Seriemördaren har skjutits till döds, och bland franska muslimer växer nu rädslan för att misstänkliggöras"
Inslaget gick alltså ut på att muslimer i Frankrike nu är rädda för förföljelser eftersom de falskeligen kan anklagas för att stödja terror.

Det finns en annan vinkling som kanske kunde varit relevant - att Frankrikes judar kan vara rädda efter att flera judar skjutits ihjäl för att de är judar.

Samma vinkling kan ses hos Aftonbladets ledarsida: Terrorn utnyttjas av extremhögern.

Inte ens efter att judar mördats i hatbrott kan antisemitismen uppmärksammas hos vissa journalister. Det är absurt.

Men Expressen är ett föredöme i sammanhanget: Låt Toulouse bli en väckarklocka

Tipset om Aktuellt kom via Paulina Neuding på twitter

4 kommentarer:

benke sa...

Media går på tå inför islamister. De fegar ständigt ur. Bara det att benämna krypet såsom "Seriemördaren..." gör ju att resten av inslaget inte kan tas på allvar.

Synd bara att Frankrike är så ivriga när det gäller förhandlingar. De borde ha sänt in grabbarna med puffror direkt. Om inte annat så för att sända en signal.

Anonym sa...

Ja, den svenska "rapporteringen" efter detta terrordåd är så pass anmärkningsvärd att man borde ägna den en mer vetenskaplig granskning.

Dels det faktum att svenska journalister fastslår saker utifrån antaganden och önsketänkande snarare än utifrån verkliga förhållanden.

Dels det faktum att både dådet, offren och motivet blev "ointressanta" frågor när det visade sig att terroristen var en muslimsk arab och inte en fransk högerextremist. Nu handlar det mest om att "förklara", försvara eller fokusera på omkringliggande omständigheter (som att han fick över 20 kulor i sig vid stormningen).

Tyvärr kan man sluta sig till att det faktiskt finns en stark underliggande ambition i det här landet att bortförklara en nu fullt uppenbar verklighet.

Det är inte värdigt en demokrati. Tvärtom är det oerhört skamligt.

Mvh, liberal men inte relativist

Anonym sa...

benke

" De borde ha sänt in grabbarna med puffror..."
Som när Bin Laden sköts ned?:-)
A propos vinklar, läs Göran Greiders snedvridna:
http://www.dalademokraten.se/Opinion--Kultur/Ledare/Och-Mohammed-Merah-singlar-genom-var-tid-/
EL

Anonym sa...

Nu har hans bror häktats på seriösa grunder. Att vara salafist är inget brott men säger en del.
Han ska ha hjälpt till att stjäla scootern och hans mobil befann sig nära skolan samma morgon morden begicks. Fortsättning följer.
EL