2 mars 2012

Kommunerna svindlar med ensamkommande

Riksdag & Departement skriver: Ensamkommande kan kosta 16 000 per dygn
De nio så kallade ankomstkommunerna som tar emot ensamkommande asylsökande ungdomar får full kostnadstäckning för bland annat personal, hyra och mat av Migrationsverket. 
Eftersom verket inte ställer krav på mer detaljerade fakturor ”finns en risk att kommunerna och de privata aktörerna saknar incitament till att fakturera rimliga kostnader”, skriver Riksrevisionen i en rapport. 
Många gånger kan kostnaden per barn och dygn på dessa boenden ligga på mellan 3 000 och 6 000 kronor. 
Sigtuna kommun utgör ett extremexempel. Där sökte kommunen under tredje kvartalet 2011 en ersättning som slutade på 15 816 kronor per barn och dygn. 
Enligt Riksrevisionen är detta ett exempel på att antalet avtalade boende hos privata aktörer ”kanske inte alltid är effektivt”. Kostnaden rusade i höjden bland annat på grund av att platserna inte utnyttjats effektivt och Migrationsverket fick betala för tomma platser.
Det är lukrativ business för kommunerna om de kan överfakturera migrationsverket. Det finns säkert en och annan smart biståndsentreprenör i bakgrunden som driver på också.

Granskningen av migrationspolitiken är bristande i allmänhet om migrationsfrågor. Om ensamkommande är det om möjligt än mer tyst. Per Gudmundson skrev 2010 om ämnet: Värna asylrätten
Jag måste vara uppriktig och säga att det är ett stort antal av de personer, klienter jag möter, som varit över 18, säger Sara Darabi, ungdomscoach på boenden för ensamkommande flyktingbarn, till P4 Örebro (7/3). ”Det kan skilja på tio år." 
Hennes vittnesmål är trovärdigt. Migrationsverkets åldersbestämning sker i princip via okulär kontroll på ett möte där man normalt accepterar den ålder sökanden anger. När norska Utlendingsdirektoratet lät göra tandtester, förvisso också en osäker metod, visade dessa i nio fall av tio en högre ålder än den uppgivna. Hälften av dem som sade sig vara minderåriga befanns vara över 20. 
År 2009 kom 2250 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. 2000 var det 350, och 2008 var det 1510. Under januari och februari i år kom 392. Andelen närmar sig nu 10 procent av samtliga asylsökande.
Frågan är om trenden har fortsatt eller avstannat sedan Per skrev sin krönika. Gissningsvis fortsätter trenden - lägg sedan ihop det med kostnader på uppåt 16 000 kr/dygn. Det blir inte gratis.

5 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Och beläggen för påståendet i rubriken är?

Erik S sa...

Bulten: Dom finns att läsa i blogginlägget.

Bulten i Bo sa...

Är det ditt påstående "Det är lukrativ business för kommunerna om de kan överfakturera migrationsverket. Det finns säkert en och annan smart biståndsentreprenör i bakgrunden som driver på också" som ska utgöra beviset för att "Kommunerna svindlar med ensamkommande"?

Erik S sa...

Bulten: nej, det är artikeln som jag länkar till som jag bygger mitt påstående på.

Bulten i Bo sa...

"”...finns en risk att kommunerna och de privata aktörerna saknar incitament till att fakturera rimliga kostnader”, skriver Riksrevisionen i en rapport." skriver Riksdag och Departement. Varken hos denna tidskskrift eller hos riksrevisionen finns det någon anklagelse nedskriven att någon kommun skulle syssla med svindleri så anklagelsen i rubriken kan du inte skylla på någon annan, det är din skrift.

Om du menar allvar tycker jag att du ska polisanmäla de kommuner som skulle ha sysslat med svindleri.