12 mars 2012

Bildt bjuder in Iran till statsbesök, ingen bryr sig

För ungefär en vecka sedan besökte Irans vice utrikesminister Sverige på inbjudan från Carl Bildt. Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (sic) protesterade: FFFI fördömer starkt att Carl Bildt bjudit in Irans biträdande utrikesminister.

Deras protest föll platt till marken. Istället fick Aliasghar Khaji framträda i DN, där han förnekade förintelsen, samt i SvD där han inte fick en enda kritisk fråga.

SvDs Bitte Hammargren återgav vad som framstår som en monolog från den biträdande ministern. Som jag sagt förr - Bitte Hammargren drar ned SvD rejält. Protesterna från de svenska oppositionella iranierna var inte intressanta, istället tog SvD chansen att publicera en smörande intervju med mullornas representant.

Bildt passar dessutom på att på sin blogg raljera över den israeliska rädslan för ett nukleärt Iran.

Denna nyhet flög helt under radarn för mig. Kunde aldrig tänka mig att ett officiellt statsbesök från Iran skulle behandlas på detta sätt - jag hade faktiskt förväntat mig kritik.

Anna Ekström ställer nu frågan på sin blogg - var det rätt av Bildt att ta emot Irans vice utrikesminister? Gissningsvis är detta en retorisk fråga - svaret är ett rungande nej.

Per Ahlmark attackerade Bildt i helgen och kallade honom för en "avskyvärd person". Jag tyckte först detta var något överdrivit, men sen ser man detta.

Det är skrämmande att Sverige har en utrikesminister som Carl Bildt. Och det är mer skrämmande att han kan bjuda in representanter för en antisemitisk regim och ha möte med dem utan att någon bryr sig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad Ahlmark underförsått främst gör är att påpeka att den fascistiska högern i Ungern gödslar sin framgång stöd med antisemitsm istället för hat mot muslimer som är legio från dessa partier i övriga Europa och det äör mycket positivt att han öppnar ögonen på folk så att denna mekanik tydliggörs oavsett vilka hatet riktas mot från dessa extremistpartier.

Erik Lidström sa...

Jag tror jag har undrat detta tidigare här, men vi hade en statsminister 1991-94 som hette Carl Bildt och som då verkade ha alltigenom demokratiska åsikter och reflexer. Han hade i detalj studerat den totalitära regimen i Sovjet bland annat, och varnade ofta för den.
Vad hände med honom?

Anonym sa...

På vilket sätt skulle den iranska regimen vara antisemitisk? Möligen antisionistisk. Det lever cirka 25 000 judar i Iran som inte har några som helst problem med det..Vad gäller besöket från Iran så kanske Bildt fungera som någon slags medlare..

Anonym sa...

Starkt att Bildt talar klarspråk. Som han skriver vill ju Israelmaffian att USA skulle åtgärda Hussein, sedan skulle man kunna sluta fredsavtal med palestinierna, nu är Iran i gluggen! All heder åt Bildt, låt vara att den svensk grenen av Israelmaffian tuggar fradga..

Anonym sa...

Det är alltid lika roligt med folk som tror att fascistoida totala pissdiktaturer har andra motiv än expansion på andras bekostnad när dom tar ställning för andra nationer.