24 jan. 2012

Svensk polis kan bara bli bättre

Johanne Hildebrand skriver om polisens kris i Svenska Dagbladet:
Den organiserade brottsligheten breder ut sig och blir allt mer professionell, i Malmö skjuts folk ihjäl och brevbärarna vågar inte dela ut posten på vissa gator.
Men trots att det finns 20 000 poliser i Sverige, fler än någonsin, och politikerna skjutit till miljarder är handläggningstiderna skrämmande långa och myndigheten verkar befinna sig i någon form av kaos. DN avslöjar i en granskning av polismakten att inte ens tre av hundra stölder klaras upp. [...]
”Det är en tung verklighet vi har och en ruggig misshandel av de resurser som faktiskt finns. Ändå handlar det inte om kärnfysik utan bara om sunt förnuft, säger Kenny, polis i Malmö sedan 38 år.
Polismyndigheterna i Skåne är näst sämst i landet, upppklarningsprocenten ligger på 15 procent, bara Stockholm är sämre på 14 procent.
Hildebrand skriver också om vad som polisen gör fel:
Bristen på uppklarade brott beror på brist på utredare. När högarna med ärenden växer plockar man in unga, icke utexaminerade poliser som utredare. Denna nödlösning gör att de snabbt tappar arbetslusten, eftersom allt de vill är att åka radiobil och arbeta på gatorna.
”Förr hade vi en förundersökningsledare på 30 utredare, idag har vi 15 förundersöknings- ledare på fem utredare. Men när vi fick en ny ledning blev åtgärden att byta rum med varandra för det skulle öka kvaliteten på utredningarna.”
Att få några uppgifter från en avdelning i samma hus kan ta dagar, samarbetet med Europol fungerar däremot utmärkt, det går mycket snabbare att få information från Bryssel än från avdelningar i samma stad.
Enligt Kenny krävs fler riktiga poliser och färre jurister och chefer. Enligt rikspolischefen krävs mer spetskompetens. Det enda positiva man kan säga är att utvecklingspotentialen är god.
Men för att saker och ting ska bli bättre måste krisen uppmärksammas. Jag bloggar om detta för att det är så anmärkningsvärt att någon faktiskt bryr sig.

Alliansen har sopat rättsfrågorna under bordet. Trots att det är en fråga som engagerar många har man hanterat det med vänsterhanden.

Det handlar om ett långt förfall som gjort att polisen är som det är. I grund och botten handlar det om ideologi. Socialdemokraterna har inte prioriterat polis och hårda straff utan trott att brott går att lösa med socialpolitik.

Det är skrämmande att tänka på hur illa det är och hur lite denna fråga diskuteras.

Inga kommentarer: