5 jan. 2012

Har småpartierna existensberättigande?

Henrik Alexandersson ställer en viktig fråga på sin blogg: Har centern något existensberättigande?

Han tar upp centern som exempel och svarar nej på den frågan. Jag håller helt med. Det var liknande saker jag framförde till en högre c-tjänsteman som jag träffade under en lätt berusad kväll för ett tag sedan.

Tjänstemannen var väldigt besviken på fp och tyckte att c tog ett stort ansvar för att hålla ihop alliansen m m. Jag var lite lätt dryg men ärlig och sa till tjänstemannen att det inte syns utåt. Jag sa också att centern hade massor med bra personer men att det hände för lite. Man kan inte rösta på ett parti för att man hoppas att de liberala krafter ska sluta låtsas.

Och precis som Henrik Alexandersson skriver känns det som den enda konsekvensen av Annie som partiledare blev att hon tog avstånd från många av sina liberala ståndpunkter. Precis som Federley.

För kd är svaret samma - de har inget existensberättigande. De ägnar sig åt att tjabbla internt istället för att ägna sig åt politik. De skulle kunna bli framgångsrika om de körde en värdekonservativ linje, men det vill inte partiet.

Så till fp. De har faktiskt egna frågor. De driver en liberal ekonomisk politik. De är israelvänner. Nackdelarna med partiet är en förmyndarlinje i folkhälsofrågor samt en okritiskt eu-positivism. Men det finns faktiskt skäl att välja fp.

Det där inte moderaternas fel att småpartierna är små. Det är deras eget ansvar. De har för det mesta ingen tydlig politik, och kommunicerar för dåligt. Då blir det så här.

4 kommentarer:

sven sa...

Alla partier fjäskar för storstädernas medelklass och på senare tid har också Centern försökt att bli ett hippt stureplansparti.
Det har varit en katastrof för Centern att göra det.
Centern skall vara ett parti för folket utanför städerna.Även om glesbygden är gles så är den stor och många bäckar små blir en stor befolkning.

ג'ון sa...

Jag håller med Sven. Centern skall vårda sin tradition som talesman för landsbygdsbefolkningen.
Skulle man göra det konsekvent tror jag att väljarandelen skulle öka ordentligt.
Att konkurrera med Åsa-Nissemarxisterna i MP funkar inte med rödingarna på Stockholms Söder; Centern är för borgerligt.

benke sa...

En annan idé är att tillåta fler småpartier samtidigt som man förkortar riksdagsåret till två månader. Då skulle inget bli gjort och desto bättre för oss andra. Detta är det bästa alternativet.

En annan idé är förstås att ha två alternativ som i USA. Då blir inget Åsa-Nisse-marxistparti alá (mp) vågmästare som det var förr. (Tack ג'ון för liknelsen.)

4% spärren borde vara 15%. Bort med enfrågepartierna och småpartierna. Om det vore 15% så kommer borgerliga väljare att fokusera på viktiga saker istället för att käbbla inom varje parti. Då får vi ett stort parti som måste fungera för att överleva. Fokus kommer då att bli att bekämpa socialismen istället för internt struntprat bland småpartier som inte leder någonstans samtidigt som det kostar skattebetalarna massor. Den kraft som kommer ur detta kommer att bli svårslagen.

Låt samtidigt vänstern göra samma. Låt kommunister, socialister och gröngölingar (de senare är inget borgerligt parti) göra upp i ett parti. Vi på frihetssidan har allt att vinna.

Erik Lidström sa...

Helst hade jag sett enmansvalkretsar i två omgångar, som i Frankrike, det där förslaget som förlorade i början av 1900-talet.

Men jag håller med om din analys, Erik. Åtminstone Fp och Kd skulle kunna helhjärtat anamma ett antal åsikter som de står för då och då. Tyvärr drömmer Fps medlemmar om flum och förbud. All heder åt dem dock att de kan skilja på demokrati och diktatur i mellanöstern.

Vad Kd drömmer om, vet jag inte riktigt, men inte heller de kan hålla en rak linje. 2/3 av svenska kvinnor skulle vilja vara hemma en hel del med sina barn fram till de börjar skolan 15000 kr per månad är subventionen för en daghemsplats.

C har ju ett öppet fält till höger om M. De kan stå för allt som småföretagare kan behöva, utan att riskera anklagas för högerspökerier. De klassiska liberala åsikterna är inte representerade av någon så vitt jag vet.

Sedan finns det ju ett område som inget parti bryr sig om, att driva miljöfrågor baserat på naturvetenskapliga rön (istället för vidskepligt strunt).