6 dec. 2011

SRs utsände poserar med islamister

Cecila Uddén är sveriges radios mellanösternkorrespondent, och blev nyligen tilldelad stora journalistpriset. Nu rapporterar hon från Egypten efter valet: Salafistern överraskade med stort stöd:
– Medierna är orättvisa, ni fokuserar bara på straffen inom islams sharialagstiftning, att hugga händerna av tjuvar och förbjuda alkohol, säger Sarry Galal Ahmed.

Hon är 27 år och klädd i niqab. Hon har en hög position inom ett utländskt It-företag i Kairo och hon kandiderade till parlamentet för salafistpartiet Nur. Det är ett parti med talesmän som ifrågasätter demokrati och påstår att nobelpristagaren Naguib Mahfouzs romaner uppmanar till prostitution och ateism.

Det håller inte Sarry med om.

– Det viktiga för oss är inte att tvinga på egyptierna sharia, säger hon.

Hennes medarbetare Lamia Selim menar att det kan införas först när samhället är moget.

– Det kan ta fem år. Vi ska höja folkets religiösa medvetenheten, säger hon.

Och självklart är de inte emot att en kvinna som har sex utanför äktenskapet stenas till döds.

Inga kritiska frågor kommer från Uddén till salafisterna som just avslöjat att de vill stena otrogna kvinnor. Istället väljer Uddén att fotograferas sida vid sida med salafisterna, och att lägga sina armar över deras axlar.

[caption id="attachment_8546" align="alignnone" width="480" caption="Cecila Uddén med islamister"]Uddén med islamister[/caption]

Peter Wolodarski på DNs ledarredaktion har kommenterat på Twitter:
Obehagligt att en svensk korrespondent poserar med extremister som förespråkar stening av kvinnor.

Obehagligt, och borde vara helt oacceptabelt för en representant för public service.

Varför väljer Sveriges Radios utsände i mellanöstern att posera på bild med extrema fundamentalister? Detta borde rimligen få Sveriges Radios ledning att reagera.

Nedan finns en skärmdump, om SR tar bort bilden:

[caption id="attachment_8551" align="alignnone" width="300" caption="Skärmdump på Uddén"]Skärmdump på från SR.se[/caption]

UPPDATERING: Peter Wolodarski har skrivit en notis om händelsen på DNs ledarsida (ej online).

9 kommentarer:

Johan sa...

Håller inte riktigt med dig. I början av inslaget stämmer din tes men jag tycker ändå det framgår rätt tydligt att hon (Uddén) uppmärksammar steningen (och fnissen kring det) som ytterst remarkabelt i slutet av inslaget.

Sen håller jag med om att poseringen inte går att försvara.

Individen sa...

Hela idén att posera med sina intervjuoffer, islamister eller ej, är ju förkastlig för en journalist.
Skulle det vara okey att hon stod där med Fredrik och Filippa Reinfeldt i samband med en intervju?

Jag undrar vad hon/SR vill ha sagt med denna bild egentligen?
Vi är goda för se, vi stöder de svaga(kvinnorna) och de svaga har alltid rätt. (Förutom kvinnor som är otrogna förstås. Dom ska stenas till döds.)

Finns här inte en parallell till Johan Persson och Martin Schibbye? De har låtit sig fotograferas poserande med gerillans vapen.
Varför då kan man ju undra?

Om jag inte minns fel fick en sportjournalist på TV utstå en del kritik efter att han kramat om en svensk segrare i samband med segerintervjun. Något lättare att ha överseende med än med Uddéns osmakliga islamistkramande.

sven sa...

Det är väl fråga om en så kallad skämtbild.Som när journalister följer med gerilla och låter sig fotograferas med gevär.

Catarina sa...

Vidrig bild... Eftersom både vänstern och islamisterna vill störta kapitalismen och USA så är det väl inte så farligt med lite sharia för att uppnå vänsterns främsta mål?
Uddén borde fråntas sitt uppdrag då hon uppenbarligen inte rapporterar neutralt och kritskt.

Jag vill ha in Andreas Malm i SVT-debattstudion igen tillsammans med dem som han idiotförklarade i våras när den arabiska våren inletts. Han fräste och kallade meningsmotståndarna för islamofober när de varnade och ville debattera riskerna med att islamisterna skulle vinna och att mänskliga rättigheter kan komma att försvinna i de länder där oroligheterna rasade då.

JohannaV sa...

Jag finner det intressant att hon i sitt sommarprogram valde att spela sina söners hiphop-låt "I spit on SD".

Spotta på ett demokratiskt parti är tydligen halal. Likaså att kramas med islamonazister.

Men objektiv rapportering? Hallå, någon hemma?

Catarina sa...

@Johanna:
-Intressant koppling, jag funderar om hon skulle krama om SDUs ledare om det i framtiden var en flicka med politiska ambitioner! Allt för att bygga upp trovärdighet och en relation för att få en så bra intervju som möjligt. Eller?

Jag tycker Peter Wolodarski gjorde bra ifrån sig i Studio 1 idag. Hon har trampat i klaveret men tror sig sitter så högt på sin piedestal att hon inte ens bemödar sig att titta på sina fötter...
Elakt men jag är upprörd över att SR ens publicerat bilden, så omdömeslös är den.

Swedish reporter gets chummy with Salafist interviewees - ScrollPost.com sa...

[...] which young woman was Sarry Ahmed and which was Lamia Selim. I wonder why?)  (h/t  Erik Svansbo) Related Posts24 November 2011 - Jordan &#187 Gulf Press &#187 The NationalJordan release second [...]

Jens sa...

Tycker nog att reportaget är OK. Bilden däremot är ju förskräcklig och rent förödande för Uddéns trovärdighet.

L Lindberg sa...

Upprörande att en SR journalist som skall ge en objektiv granskning av skeendena så öppenbart visar sitt stöd -direkt eller indirekt- och hennes objektivitet ifrågasätts framgent. Är det "bara" olycksfall i arbetet eller visar detta på något djupare fundamentalt? Jag är inte trygg med denne reporter,..