29 dec. 2011

Dokumentär: Anti Semitism in the 21st Century

På youtube finns en mycket intressant dokumentär: Antisemitism in the 21st century:Flera andra bloggare har uppmärksammat denna film: Anna Ekström, Mina Tankar och Fredsprocessen.

Det är ovant att se en såpass lång film på youtube, men jag tycker den är sevärd. Filmen ger en introduktion till antisemitismens historia och hur den har växt och kunnat bli så stark som den är idag.

Mycket fokus ligger på arabvärlden och den antisemitism som finns där idag. Filmens tes är att arabvärldens antisemitism inte från början var religiöst motiverad. Genom kristna missionärer till Jerusalem kom den flammande kristna antisemitismen in. Den kristna antisemitismen ger judarna en särskild ställning som kristusmördare.

Filmen menar också att arabvärldens judehat verkligen tog fart när Israel vann flera militära slag mot arabvärlden. Då blev konspirationsteorierna ett sätt att förklara nederlaget.

En kritik mot filmen var att det var svårt att följa när olika deltagare var där för att bära fram en poäng, eller när de var där som avskräckande exempel. En palestinsk professor menade till exempel att antisemitismen på västbanken kom genom att Israel stulit palestiniernas land.

Hursomhelst var filmen mycket informativ och sevärd. Lägg en timme på denna film om du har möjlighet.

5 kommentarer:

sven sa...

Ser man det historiskt så har islam varit betydligt mer tolerant mot judar och kristna än kristna har varit mot judar och muslimer.

Bosse J sa...

Sven, kanske sant om man går tillbaka mer än 200 år då upplysningen i europa medförde en allmän ide om allas lika värde inför lagen. Inget sådant finns i länder med sharialagar där människors värde inför lagen beror på religion och kön. En icke-muslims vittnesmål är av noll och intet värde ifall en muslim säger emot. En syster ärver bara hälften mot en bror.

Varför är det så viktigt att peka på förhållanden för flera sekler sen?

sven sa...

Ja just upplysningen.
I den nutida sverigedemokratiska debatten blandas kristendom och upplysning ihop.

Bosse J sa...

Upplysningen fick kristendomen rejält på defensiven. Har du nåt emot det Sven?

sven sa...

Nej.