1 nov. 2011

Kontroversiell politisk profil leder melodifestivalen

Ana Gina är en medial kelgris. Hon är programledare i både SVT och P3, och nu ska hon även leda Melodifestivalen.

Nyheter24 skriver nu om Ana Ginas blogginlägg där hon jämför Israel med Hitler.
– Det är en olycklig rubrik och hon står inte längre för den, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen.

Men fortfarande står hon för innehållet i texten och formuleringen som väckt reaktioner både på SVT och nu också bland läsarna på hennes egen blogg.

– Jag har förstått det som att den texten ska tolkas som att hon är emot att använda våld för att lösa konflikter, säger Thomas Hall till Nyheter24.

SVT-toppen: "Ska inte ta ställning"

Enligt Thomas Hall finns det ett regelverk som alla programledare förväntas följa. Där står det bland annat att de inte ska göra uttalanden som kan påverka den värdegrund som SVT står för.

– Våra programledare ska inte ta ställning och vara opolitiska.

Tycker du att Gina Dirawi följt regelverket?

– Min uppfattning är att hon levt och verkat efter det ända sedan hon fick jobbet som programledare för sin egen show på SVT Play.

Ana Gina står alltså fortfarande för innehållet i inlägget, enligt Nyheter24. Hon står nog för det mesta, eftersom det fortfarande ligger ute i oförändrat skick. Det måste ändå tolkas som att hon aktivt för ut åsikten idag, och tar politisk ställning.

För vad tar då melodifestivalens programledare ställning? Jo:

  • Hon tar ställning för att använda Nazityskland och förintelsen som politiskt slagträ. Det är att medvetet spela ned betydelsen av förintelsen.

  • Hon tar ställning för att demonisera den judiska staten utifrån dess judiska karaktär. Hon använder alltså ras för att driva fram sin politiska åsikt


Det handlar inte om någon enstaka rubrik, det handlar om en medveten extrem agitation med rasistiska inslag. Bloggen Mina Tankar har visat på ett annat exempel - Ana Gina uppmärksammar förintelsens minnesdag och passar återigen på att knyta den till Israel.
Jag vill att vi alla inte bara har en tyst minut för alla judar som dödats,utan har en tyst minut för ALLA människor runt om i världen som blivit illa behandlade och mördats. För alla palestinier som mördats av sionister i Israel,

Att politisera förintelsen och koppla den till mellanösternkonflikten är ett liknande resonemang som hennes hitlerliknelser.

Som om inte detta vore nog tillåter Ana Gina öppet antisemitiska kommentarer på sin blogg. Mina tankar har citerat några, t ex från detta inlägg:
”sionisterna asså , dom ska alltid ligga bakom allt (JUDAR) !!!”

Eller detta inlägg där Ana Gina stöttar Ship to Gaza:
"Israeler och judar är omänskliga. de har inget blod i kroppen."

SVT tillåter alltså att den som ska leda Melodifestivalen 2011 har en blogg där hon uttrycker extrema politiska åsikter med antisemiska inslag. Hon upplåter också plats till antisemitiska kommentarer.

Detta är inget enstaka snedsteg, Ana Gina är en politisk profil och genom att ge henne detta stora förtroende säger också SVT att det hon gör i någon mån är OK. Som att låta Kent Ekeroth leda en liknande show.

Peter Wolodarski har uppmärksammat detta på Twitter, låt oss hoppas att bollen är i rullning. Johan Lundberg skriver också om ärendet på Axess' blogg: Business as usual.

UPPDATERING: Ulf Överberg skriver på Newsmill: Melodifestivalens programledare måste ta avstånd från antisemitismen.

9 kommentarer:

Varför ska en person med antisemitiska åsikter inte få leda Melodifestivalen? | Anna Ekström sa...

[...] Erik Svansbo har fakta om en person som heter Ana Gina. Hon har uttryckt sig antisemitiskt och har fått i uppdrag att leda Melodifestivalen. Bland annat har hon skrivit att Israels regering beter sig som Hitler. [...]

Deprimerande | Kim Milrell.com sa...

[...] nej till Palestina i Unesco En gång är ingen gång, tre gånger är en vana – Gina Dirawi Kontroversiell politisk profil leder Melodifestivalen Varför ska en person med antisemitiska åsikter inte få leda [...]

Lisa Abramowicz sa...

Läs EUs definition på antisemitism. Passar precis på Ana Ginas texter, även efter borttagen rubrik.

http://fra.europa.eu/fraWebsite/material/pub/AS/AS-WorkingDefinition-draft.pdf

Brian sa...

Eftersom S(V)T består av en ansenligt mängd Israel hatare är det naturligt att fröken får en anständig anställning i detta av stulna penger finansierade monster.
Kan bara be till Gud att han förlåter henne och att hon blir frälst senare i livet..

Är Gina Dirawi antisemit? « Sapere Aude! sa...

[...] Pophöger, Nyheter24, Mina tankar, Expressen, Kim [...]

Marcus sa...

Detta tar nog priset av fånighet, alla kategorier. Något som inte framgår i den här KLART partiska artikeln är att hon tillåtit en mängd pro-israeliska och antipalestinska kommentarer.

Marcus sa...

Oopps, där skickades inlägget för tidigt! Skulle bara tillägga att jag har läst artiklarna och jag håller med i ganska stor utsträckning, exempelvis angående politiseringen av förintelsen. Det är inte okej på något sätt.

Erik Svansbo sa...

Marcus, tack för din kommentar. Som blogginnehavare har man ansvar för att rensa bort stötande kommentarer. Det var det jag syftade på.

Gina Dirawi och SVT « fredsprocessen sa...

[...] länk 1, länk 2, länk 3, länk 4, länk 5, länk [...]