15 nov. 2011

Det var sämre förr

Svenskt Näringsliv driver den utmärkta satsningen Så var det 1980. Syftet är som följer:
KANSKE VAR DU INTE FÖDD 1980. För din skull har vi dykt ner i Sveriges Televisions utmärkta arkiv och tagit en titt på hur Sverige såg ut då. Vi vill visa på den fantastiska utveckling som Sverige genomgått de senaste tre decennierna.

Varför har vi gjort det? Jo, för om vi ska kunna bestämma oss var vi vill gå i framtiden så måste vi veta varifrån vi kommer. För allt var verkligen inte bättre förr (även om Ebba Grön möjligen är ett undantag).

Då bestämde politiker vilken skola barn skulle gå i, vilken vårdcentral dina föräldrar hörde till och var farmor skulle få sin äldrevård. Ingen valfrihet där inte. Fredagsmys  innebar en kväll med  SVT som hade två kanaler. Om du hade tur visades någon enstaka utländsk film senare på kvällen. Människan var liten och staten stor.

Mycket har förändrats sedan dess – nu kan företagsamma människor med smarta idéer utveckla företag och bidra till valfrihet och mångfald på många områden. Sverige har blivit bättre.

Jag har kollat på filmen om Mat& dryck, och så mycket kan jag säga - det var sämre förr:En bra blandning av humor och dokumentär i filmen tycker... Men kanske något lång. 9 min på Youtube är en evighet!

Viktig och tänkvärd kampanj av Svenskt Näringsliv!

5 kommentarer:

Gunnar sa...

Man kan ju undra varför fler är överviktiga idag i så fall...

sven sa...

Enligt den svenska kultureliten var det mycket bättre förr särskilt på 1970-talet.

JohannaV sa...

1980. Jag minns Sverige på den tiden. Ungdomar av idag kan inte föreställa sig det:

Det var ett Sverige där tonårsflickor kunde gå genom stadens gator ensam på kvällar och nätter utan att få obehagliga blickar eller riskera glåpord.

Det var ett Sverige där ordet "balkongflicka" - om det någonsin användes - betydde en flicka som för tillfället befann sig på en balkong och som troligen skulle befinna sig där tio sekunder senare och inte krossad mot asfalten tio meter ner.

Det var ett Sverige där alla flickor, fick bevara alla sina kroppsdelar intakta - och om någon skulle varna för ett Sverige där man karvade i flickors könsorgan skulle man betrakta den personen som galen och pervers.

Det var ett Sverige där våldsbrott uppmärksammades stort i tidningarna - inga smånotiser längs ner på sidan 8 - och där människor tog sig tid att bli upprörda.

Det var ett Sverige där judar kände att de hörde till precis lika mycket som andra - och där ordet antisemitism ansågs beskriva en attityd från det förgångna.

Men, Erik har helt rätt, vi har en hel del käk att välja på som vi inte hade då! ;-)

JohannaV sa...

Inlägget ovan var naturligtvis ironisk menad.

Kapitalism och forskning/utveckling leder till många framsteg - men vi lever inte av bröd allena. Kapitalism BEHÖVER ju inte leda till otrygghet, våldtäkter m.m som det har gjort i Sverige. Se t.ex. till Finland!


Vi har ett broderland som tagit till sig innovationer och kulturinspirationer utifrån utan att för den skull varit dumma nog att oreflekterat släppa in bärarna av mer lågstående kulturer. Detta, och i kombination av en skola som aldrig tagit till sig 70-talspedagogiken, har inneburit ett land med konkurrenskraftiga medborgare och forskning i världsklass.

benke sa...

Otroligt kul, tack Erik!