26 nov. 2011

Bra att skänka kläder?

20111126-142823.jpg

På vår bakgård har Röda Korset en insamlingslåda. Idag har jag lagt kläder där. Men jag undrar om jag verkligen har gjort något bra. Är det verkligen säkert att kläderna används på ett bra sätt?

Jag är mycket osäker på den punkten.

Min kollega har berättar för mig hur kläder ofta säljs till fattiga länder och slår ut den inhemska klädproduktionen. Alternativet är att de skänker pengar och detta kan också ha en negativ effekt.

4 kommentarer:

Robert N sa...

Till skillnad från många andra organisationer som har diverse program där den typen av effekt kan uppstå är Röda Korset mer inriktad på sjukvård och direkta kriser. Båda fallen är sådana där existerande marknad inte kan slås ut eftersom det i de lägena helt enkelt inte finns. Undantag finns säkerligen, men en negativ effekt på (säg) i två fall av tio uppvägs av åtta fall av positiv effekt.

Ingenjören sa...

Det beror på vilken biståndsorganisation vi pratar om. Den som har mörkast historia i den genren är om jag inte missminner mig UFF. Officiellt är UFF numera fristående från Tvind, men det finns många organisationer i denna värld som är officiellt fristående från varandra.

Erik Svansbo sa...

Robert: Kanske det, vet faktiskt inte. Men jag är skeptisk.

Ingenjören: Jo, jag har inte så stort förtroende för Röda Korset. Vet inte vilka som är bra faktiskt. När det gäller nödhjälp puffar jag gärna för Läkare utan gränser, men dom säljer ju inte secondhandkläder.

ג'ון sa...

Röda Korset misstror jag djupt pga att det föerfaller som om mycket av det ekonomiska stöd som samlas in går till organisationens mycket tunga byråkrati och att man inte har accepterat Israels Röda Davidsstjärna som medlem utan tvingat Israel att göra en ny logga.
Sannolikt har Röda Korset här gjort en feg eftergift till muslimerna och deras röda halvmåne.
Den hjälporganisation som jag sätter främst och gärna donerar till är inte den vänsterorienterade Röda Barnen, inte Diakonia med dess arabpositiva bias utan Läkare Utan Gränser som gör ett fantastiskt arbete.