20 okt. 2011

Regeringen vill se straffskatt på fonder

I dagens SvD står att läsa om hur regeringen utan någon synbar motivering planerar en särskild skatt på fondsparande:
Vid årsskiftet införs en ny skatt på fondsparare. Det har fått Fondbolagens förening att gå i taket och protestera högljutt mot vad man menar är en förmögenhetsskatt för vanligt folk.

I tisdags uppvaktade Fondbolagens förening skatteutskottet för att protestera mot vad man menar är ett urbota dumt förslag från regeringen.

– I skatteutskottet sitter representanter från alla partier. Vissa lyssnade intresserat medan andra började skruva på sig, säger Pia Nilsson, vd på Fondbolagens förening.

Det handlar om fondsparande som från och med årsskiftet kommer att omfattas av en extra skatt. Förutom att vinsten beskattas med 30 procent när fonden säljs kommer en skatt på 0,4 procent av fondens värde tas ut varje år. För dem som har 500 000 kronor sparade i fonder ska 2 000 kronor i fiktiv inkomst tas upp för beskattning i deklarationen varje år och ger en kvarskatt på 600 kronor. På Fondbolagens förening ser man skatten som en förmögenhetsskatt.

– Det är anmärkningsvärt att en borgerlig regering inför en förmögenhetsskatt för vanligt folk.

Ja, och inte minst eftersom man verkar avse att bara smyga igenom detta utan någon debatt. Med vilken trovärdighet kan man kritisera vänsterns krav på skattehöjningar när man själv smyger igenom höjningar av detta slag?

Och just på fondsparande, när svenska folket är så dåliga på att spara. Detta är en katastrof.

Regeringen måste få kritik för detta - stoppa Borg och finansens klåfingriga händer!

5 kommentarer:

Obegripligt sa...

Bra att du tar upp detta! Såg det också i Svd och måste säga att jag undrar vad regeringen håller på med. Är sparande ett problem i dessa dagar??

motor sa...

väntat som vanligt! Landet bankrutt trots alla inv som gör att det går bra för sverige.
när sanningen göms under rökridåer så smyghöjs småposter i det tysta, precis som lagändringen smögs igenom.
Tvi vale, aldrig mer M,S etc. Vi är straffade nog!

sven sa...

.........den arabiska våren..........khadaffi.........

Erik Svansbo sa...

Sven, det står så mycket om det ändå så! ;-)

Sten sa...

Varför i helvete ska man betala schablonskatt på fonder för? Jag har gått back på mina och nu ska staten korpa åt sig mer av mina pengar.

Regeringen kan dra åt helvete. Införs denna skatt sticker jag hem till Anders Borg och sparkar sönder hans postlåda. Lika sunt beteende som att införa idiotskatter tycker jag...