2 sep. 2011

Vad gör Garthon på DN Debatt?

Mellanösternkonflikten rymmer huvudsakligen två parter - Israel och Palestina. Men den svenska debatten riktar sig mot en part - Israel.

Om man gör som brukligt är i Sverige, och bortser från palestinierna, samtidigt som man överdriver läget rejält så kan man kanske förstå Per Garthons DN Debatt-artikel. Varför den kommer nu är mer oklart, det verkar handla om den arabiska våren.

Israels motpart Fatah och den palestinska myndigheten vägrar Israels rätt att existera som judisk stat. Det upprepade Mahmoud Abbas senast för några dagar sen.

Det går inte att göra fred med en fiende som vägrar erkänna rätten för sin motpart att existera. Följaktligen har alla alla israeliska fredsförslag fallit som käglor. De palestinska ledarna har förkastat israeliska fredsförslag

Följaktligen är västbanken ockuperat. Uppdelningen av denna landremsa ska ske i förhandlingar som palestinska myndigheten vägrar att återuppta.

Garthon har fått svar av Uri Rothman på israeliska ambassaden. Han har en viktig poäng när han skriver om att kampen är viktigast för Garthon. Så är det också för den breda palestinarörelsen. De strävar inte efter fred - de strävar efter att Israel ska försvinna.

Garthon och Palestinagrupperna har inte tagit avstånd från dessa strävanden och kan följaktligen inte ses som en aktör för fred. Garthon har också en historia av att försvara antisemitism.

Han är extrem och hans påståenden måste ses i ljuset av detta. Vad har denna extremist på DN Debatt att göra?

 

3 kommentarer:

ג 'ון sa...

Min gissning är att Gahrton ägnat sig åt sin favorithobby när han skrev sin debattartikel i DN.

Ingenjören sa...

Herregud, Gahrton har verkligen tappat all kontakt med underlaget. "Efter revolutionens seger i Libyen blir Israel alltmer ensamt som folkrättsbrytare i Mellanöstern", inte ens om man skulle acceptera hans premiss att Israel bryter mot folkrätten är påståendet begripligt. Att någon som påstår sig bry sig om palestinier skriver den artikeln två veckor efter att den syriska armen gick in i Latakia är patetiskt och då är vi ändå bara inne på övergrepp mot just palestinier. Ideologisk enögdhet kommer bli allas vår död.

ps. Din länkordning är en aning förvirrande, om man klickar på länken vid Gahrton kommer man till repliken och om man klickar på "fått svar" så kommer man till debattartikeln av Gahrton.

Erik Svansbo sa...

Tack Ingenjören!

Gahrton är en extremist och en galning, han har inget på DN Debatt att göra. Eller i etablissemangets finrum överhuvudtaget.