19 sep. 2011

Shachars smörja samma som samtligas

Jag har faktiskt trott att Nathan Shachar var en annorlunda mellanösternkorre. Men efter att ha läst dagens artiklar av honom i DN känner jag mig faktiskt sjukt besviken.

20110919-182737.jpg

Vad sägs om detta? "Palestinier tar farväl av vapnen".
Hemmalaget är femtio byhövdingar från Nablusdistriktet på Västbanken som samlats för att finputsa taktiken inför Palestinas ansökan om att bli FN:s 194:e medlemsstat.

Bortalaget är fanatiska israeliska bosättare, som gör allt för att provocera fram våld i stor skala fram till dess. Tränaren, det är guvernör Jibrin al-Bakri, som håller förhör med de vördiga schejkerna för att se att de har allt i ryggmärgen:

– Kom ihåg att det bara behövs en gnista, ett misstag, en dumbom för att spoliera allt vi förberett i månader.

Mötet är ett av tusentals denna sommar, på palestinska bytorg, i skolor och stadshus. Allt är repeterat. Det som står på spel är det tredje palestinska upproret. (Det första utbröt 1987 och det andra 2000). Men det paradoxala med detta tredje uppror är att det är motståndarna, bosättarna, som vill dra i gång det, medan palestinierna gör allt för att förhindra det.

IDF spokesperson rapporterar från helgens demonstrationer "A Weekend of Violent Riots Despite Pledges of Nonviolence".

Mahmoud Abbas har uppmuntrat till "popular resistance" och även förklarat sig beredd att gå i krig mot Israel om alla andra arabländer går med honom.

Jag trodde att Shachar var en annan typ av korrespondent. Men det han erbjuder är detsamma som andra korrar - i bästa fall infantil "tyck synd om"-journalistik. I värsta fall rena förvanskningar.

Det finns säkert extrema bosättare som förstör för palestinier. Det är viktigt att det uppmärksammas och att de bekämpas. Men att framställa bosättarna som hindret för fred är bara absurt.

Det palestinska ledarskapet vägrar erkänna Israel som en judisk stat. De kräver att landet ska ta emot miljoner inflyttande araber vilket skulle ändra majoritetsförhållandena i Israel. Det är deras grundinställning - vilket alltså de facto innebär att Israel som judisk stat upphör att existera.

De vägrar kompromissa, och kan följaktligen heller inte delta i fredsförhandlingar. Därför har de valt att runda förhandlingar genom att gå till FN. Inte för att söka fred, utan för att kunna trappa upp kampen mot Israel.

Om detta berättar inte svenska korrar. Deras berättelser säger mer om dem själva än vad som händer i mellanöstern.

10 kommentarer:

Anna sa...

Svansbo, det där med att palestinierna vägrar erkänna en judisk stat är dumheter. PA skrev under avtal med Israel och Abu Mazen har upprepade gånger sagt att det inte är palestiniernas sak att avgöra vad Israel ska vara för en stat. Det är ett korkat och onödigt krav som inte betyder någonting i praktiken.

Den palestinska myndigheten har i två år jobbat på en plan i samarbete med kvartetten. De lever under ockupation och de har all rätt i världen att protestera under fredliga former, vilket FN-petitionen är. För övrigt har Shachar fullt rätt i att IDF länge slagit ner ickevåldsprotester i Nabi Saleh och andra byar med full kraft. Jag har sett och hört berättelser från israeler som varit där. Palestinierna pratar om gränsen 1967 och ja, de talar också om FN-resolution 194 som säger att palestinierna ska ha rätt att återvända - men detta är något som kommer att diskuteras i förhandlingar. Palestinier har under tidigare förhandlingar gått med på långtgående eftergifter i flyktingfrågan eftersom de också utmärkt fattar att Israel aldrig kan gå med på mer än något tiotals tusen som "återvänder" till Israel, förmodligen inom den redan nu existerande möjligheten till att förena familjer osv.

Nathan Shachar är en enormt kunnig och kompetent journalist. Istället för den här reflexreaktionen "palestinierna är ute efter att förinta Israel", försök ta till dig att det han säger är baserad på faktiska samtal och närvaro. Att kalla det "smörja", visst, läs bara Paul Widén och ha det så bra.

Erik Svansbo sa...

Anna, jag tror absolut att det som Nathan Shachar skriver är korrekt. Det som gör mig så besviken är hans perspektiv - precis samma som alla andra.

Om han har insikt tycker jag att han har ansvar att bredda bilden.

Förhandlingar säger du, men Abbas och PA vägrar ju att förhandla?

Anser du att Abbas och PA har en seriös fredsvilja?

Jag läser gärna Paul Widén och jag läser gärna det du skriver.

ג 'ו sa...

Nyss vägrade Abbas i FN att adressera Israel som en judisk stat vilket naturligtvis beror på att palaraberna genom att kalla israel judiskt skulle överge "rätten att återvända" t.o.m. fjärde led.
Oförsonligheten hos Abbas´ palaraber är det främsta hindret för fred näst efter Hamas på Gaza som vill utplåna det judiska Israel

Så visst har Erik rätt i att Nathan Schachar förtiger en av grundbultarna när det gäller Israel och palaraberna

Anna sa...

Erik, PA vägrar inte alls att förhandla. De förhandlade med Olmertregeringen på ett väldigt seriöst sätt. Netanyahuregeringen är inte seriös. Resten: har inte tid att kommentera just nu. Antar att NS kommer att skriva mycket mer i frågan.

stettiner sa...

Anna,

194:an talar inte om att "palestinierna ska ha rätt att återvända", som du säger. Dessutom förkastades 194:an av den arabiska sidan.

CB sa...

Abbas har flera gånger vägrat erkänna Iarael som judisk stat. Senast i veckan. Men, en arabisk stat ska han ha - hmmmm... ingen dubbel standard i detta inte...

Lunchläsning, varsågoda | Kim Milrell.com sa...

[...] SHACHARS SMÖRJA SAMMA SOM SAMTLIGAS Dela: Recommend on Facebook Share with Stumblers Tweet about it Bookmark in Browser Tell a friend Det här inlägget postades i Israel och har märkts med etiketterna Israel, Mellanöstern, Palestina, politik. Bokmärk permalänken. ← Svammel och lögner (Uppdaterad) [...]

Stefan Karlsson sa...

Anna, det finns inga bevisade tecken på att Fatahledningen visat villighet att ge upp kravet på att flera miljoner fientligt inställda araber ska få "återvända" (till ett land de för övrig aldrig varit i) till Israel. Den enda indikationen på det är wikileaksdokument av minst sagt tveksamt värde , men då Fatahledningen direkt förnekat det så har den källan noll värde.

För även om det skulle varit sant tidigare (och det var det troligtvis inte) så visar deras förnekande att de inte är beredda att gå med på det nu.

A-K Roth sa...

Det känns nästan som att somliga tar så lätt på det här kravet att Israel ska erkännas som judisk stat för att de inte vill stöta sig med dem för vilka det politiskt eller ideologiskt är omöjigt att erkänna Israel som judisk stat, det judiska folkets hemland, judarnas legitima stat eller what-have you.

Jag tycker inte det är ett "korkat" krav, givet terrorgruppernas agenda. Ömsesidig acceptans av varandras nationalstater borde borde vara ett basvillkor om något.

eva sa...

PALESTINIER TAR FARVÄL TILL VAPEN

Problemet är snarare att vapen flödar in och beskjutningen är ständig från Gaza.

Mellan alla hövdingar, fraktioner och Hamas infiltration är Västbanken inte stabil.

Abu Mazens mandat har för länge sedan gått ut
och vid ett framtida val är Hamas en troligare vinnare än korrupta Fatah.

Avståndet från Västbanken till Israels befolknings centra är minimalt. Tel Aviv är 11 km.

Det är etablerat att Abu Mazen inte accepterar en judisk stat. Det motsäger inte att han vid tillfälle sagt att det inte är palestiniernas sak att säga vad slags stat Israel ska vara. Arafat menade aldrig en judisk stat när han refererade till ett framtida Israel. Arafat gick ifrån ett genröst erbjudande från Barak när alla sk flyktingar inte fick återvända.