22 sep. 2011

Röda korset tolererar inte judiska symboler

När jag går drottninggatan ned här i Linköping går jag förbi Röda Korsets lokal. Där skyltar de stolt med att deras organisation inkluderar röda korset, halvåmånen och röda fyrkanten.
Vad motsvarar den röda fyrkanten? Jo - röda davidsstjärnan! Men den judiska motsvarigheten till röda korset, Magen David Adom, tillåts inte ha sin religiösa symbol. Från Wikipedia om Magen David Adom:
Organisationen sökte medlemskap i internationella rödakorsrörelsen under många år, men blev nekad fram till 2006. Ärendet har varit kontroversiellt, dels på grund av de muslimska ländernas ovilja att acceptera ett erkännande av den israeliska rörelsen och dels på grund av att Magen David Adom önskat inkludera sin röda davidsstjärna bland de officiella symbolerna i rödakorsrörelsen - något man varit ovillig till.

I och med skapandet av den nya religiöst och politiskt obundna symbolen röda kristallen har frågan löst sig och Magen David Adom har accepterat den som sin symbol parallellt med den tidigare. Internationella Rödakorskommittén beslutade 22 juni 2006 att uppta Magen David Adom som fullvärdig medlem i organisationen, tillsammans med Palestinska Röda Halvmånen

Visst är det så att judiska symboler kan vara kontroversiella för vissa. Och det finns ett namn för den typen av fördomar - antisemitism.

Hur kan det accepteras att Röda Korset diskriminerar på detta sätt?

6 kommentarer:

stettiner sa...

I 76 år vägrades MDA att upptas bland de andra. Röda Korsets representant besökte Terezin och fann fångarna "osympatiska" och därför hade Röda Korset ingenting att erinra mot nazisternas behandling av judar. Sedan Israel återuppstod 1948, var det bekvämt för dess fiender att beskjuta MDA:s ambulanser; man kunde göra det utan att bryta mot några konventioner. Hade inte USA:s Rödakorsavdelning till slut tröttnat och vägrat att betala, hade denna rasistiska praktik fortgått till dags datum.

Daniel sa...

Groteskt.

Jens sa...

Sorgligt att se hur Röda Korset drar sitt eget varumärke i smutsen.

JohannaV sa...

Jag är medlem sedan många år tillbaka i Svenska Magen David Adom men jag faktiskt sen en tid tillbaka funderat på att gå ur, just pga att man har accepterat den här förödmjukande behandlingen från Röda korset.

Jag tycker MDA borde dra sig ur Röda korset och agera som självständig organisation. Mitt förtroende för RK har dalat betydligt (och B. Westerberg - skandalen är en småpotatis i jämförelse med RK övriga synder. )

FRIA KRISTNA MISSION sa...

Vi inom FRIA KRISTNA MISSIONSHJÄLPEN reagerade lavinartat när vi läste om Röda Korsets gränslösa vidrighet, skamlighet, goteskhet, diskrimineringar mot Israel och Judiska folket vilket är skandalöst, idikotiskt.
NILS ALVAR "Vajda" EKSTÉN
PASTOR och ORDFÖRANDE för FKM i 15 år.

Är Röda Korset antisemitiskt? « Kraschkurs sa...

[...] korset accepterade även islams skära, men inte den judiska Davidstjärnan. Det visade sig vara det här inlägget på bloggen Pophöger som var [...]