26 sep. 2011

Peres hyllar Abbas

I Haaretz hyllar Israels president Simon Peres den palestinska ledaren Mahmoud Abbas:
President Shimon Peres said Monday that Palestinian President Mahmoud Abbas is the best Palestinian leader Israel could work with toward the goal of resuming the peace process.

"I call on my friend, Palestinian President Mahmoud Abbas, who I respect and acknowledge as the best leader Israel will work with, to return to the negotiating table," Peres said Monday at a Rosh Hashanah ceremony with foreign diplomats.

Peres pressed that peace between the Israelis and the Palestinians is possible. "Let's decide the facts in the Middle East reality that is changing before our eyes," he said.
He also called on both sides to adhere to the timetable the Mideast Quartet presented for renewing negotiations and reaching a peace agreement.

Det har höjts flera röster till Abbas försvar den senaste tiden. Bill Clinton förstås, men även här på hemmaplan hyllas Abbas av Israelvänner.

I dagens Corren ekar Ernst Klein Bill Clintons ord - han stöttar Abbas och hans FN-bud och fördömer Netanyahu. Klein menar att även Per Ahlmark delar hans åsikter. Självklar är även Anna Veeder på denna linje.

Jag respekterar alla dessa personer. Själv tycker jag dock Netanyahu har en oerhört viktig poäng när han drar paralleller till Gaza. Även om nu Mahmoud Abbas är trovärdig kan han röstas bort till förmån för Hamas. Vilket är hans folkliga mandat för fred? Simon Peres menar att "There is a clear majority in both nations for the principle of two states for two peoples". Det undrar jag om det stämmer.

Abbas är inte demokratiskt vald och han gör mängder med obehagliga uttalanden. Även om detta är ett spel för gallerierna är han inte ensam. Han har hela PLO och arabvärlden bakom sig. Och där har jag svårt att se att det plötsligt har börjat vimla av fredsvänner.

Men det vore intressant att höra mer om hur alla dessa personer resonerar - skicka gärna länkar!

5 kommentarer:

Anna sa...

Peres har rätt - en majoritet i båda nationer stöder en tvåstatslösning. Men en majoritet i båda länder tvivlar starkt på att den andra sidans ledning menar allvar alternativt är kapabel att genomföra en sådan tvåstatslösning (Israel att dra tillbaka bosättarna, Palestina att upprätthålla säkerheten).

Så här tycker Council for Peace and Security som är en extremt kompetent organisation värd att lyssna på (idel ex-officerare från militär och säkerhetsorganisationer, ex-diplomater/förvaltningsanställda osv) http://www.haaretz.com/print-edition/features/border-control-mideast-peace-can-provide-all-the-security-israel-needs-1.386923

Anna sa...

PS och apropå Gaza - det var just vad alla proisraeler nu fördömer, ett ensidigt tillbakadragande, inte ett resultat av förhandlingar med PA, som inte kunde plocka några poäng i den palestinska allmänheten för att ha lyckats i en förhandling.

A-K Roth sa...

Intressant och intressanta kommentarer från Anna. Men det finns så många osäkerheter och så mycket som rapporteras om vad politiker och aktivister säger. Ska man ignorera eller ta på allvar vad en Fatah-talesman säger på arabiska vänner emellan? Eller ska man bli mörkrädd? Om trovärdigheten är körd, vad gör man då?

Det man måste tänka på är fred och säkerhet för alla. Irans inblandning. Syriens. Terroristgrupper vars mål omvärlden inte verkar vilja ta på allvar. Religiösa fundamentalister som förkunnar vad som ska ske för att Messias ska återvända. Andra kristna, libanesen Carl Medearis, t.ex. som hålls fram i en kristen svensk propalestinsk blogg idag, som tror att Jesus skulle ha röstat för en palestinsk stat...

Vad ska israelerna och palestinierna satsa på?

Erik Svansbo sa...

A-K och Anna, visst är det intressant att höra om debatten. Men man kan inte ignorera vad som sägs på arabiska.

Även om Abbas är en god person som säger saker på arabiska bara för att han måste han leva upp till de löften han gett på arabiska.

Ibland kan man ha överseende med politikers uttalande men med personer som verkar i en icke-demokratisk miljö är det viktigare än någonsin att det inte ger dubbla budskap.

EL sa...

4. Erik

"man kan inte ignorera vad som sägs på arabiska."

Nej, det ska man inte göra. Som tur är har vi MEMRI!