24 sep. 2011

Netanyahus tal i generalförsamlingen

Har faktiskt blivit riktigt bra återgivit i Expressen.
Israel vill ha fred - och är redo att förhandla med palestinierna redan i kväll.
Det sade premiärminister Benjamin Netanyahu i sitt tal i FN:s generalförsamling.
- Jag sträcker ut handen i fred till det palestinska folket, sade han.

Haaretz har den fullständiga texten.

Det var ett bra tal, men som jag ser det väldigt konfrontatoriskt. Netanyahu har rätt i sak, men han säger det på ett sätt som knappast stryker någon medhårs.

Det känns som en ganska klassisk israelisk inställning. Rakt på sak, konfrontatoriskt, rättfärdigt och utan att be om ursäkt. Men det klarar inte medier och politiker att hantera.

Om jag skulle ge mitt tips från coachen skulle det vara att börja spela med i det mediala spelet. Israel har alla korten på sin sida, men inställningen som landets politiker visar upp genom sina handlingar och utspel gör att Israels ställning försämras

Palestinierna spelar hela tiden det mediala spelet till fullo. Israel gör inte det, och därför åker de på däng om och om igen.

Se även Chami Shalevs analys av Netanyahus och Abbas tal i Haaretz.

1 kommentar:

benke sa...

Av en tillfällighet råkade jag se de sista minutrarna av Netanyahus tal. Ett mycket bra tal, i alla fall den delen jag såg. Han är en utomordentlig ledare för Israel.

Efter honom kom Fredrik Reinfeldt och jag skämdes att vara svensk. Innan han började prata så hade jag förhoppningen att han skulle prata Israel och mellanöstern på ett vuxet vis. Han pratade inte om det alls. Karl'n babblade på om kvinnors rätt i världen utan att med ETT ord nämna de länder som förtrycker kvinnor. Jag orkade inte se struntet så möjligtvis blev han lite modigare emot slutet. Nah. Knappast. Reinfeldt har visat sig vara en ynkedom. Inte konstigt att Sverige inte tas på allvar i världen.