26 aug. 2011

TT: Israel startade oroligheterna

Ett TT-telegram i SvD beskriver utvecklingen i mellanöstern:
Sex palestinier dödades och över 20 skadades under 24 timmar i israeliska flyganfall mot Gaza efter att palestinska raketer träffat mål i Israel, uppgav bägge sidor.Oroligheterna utlöstes av ett israeliskt flyganfall i måndags då en ledare för Islamiska Jihads väpnade gren al-Qudsbrigaderna dödades i södra Gaza.Paul Widén har kommenterat:
Palestinska terrorister i Gaza har avfyrat minst 20 raketer mot Israel sedan igår kväll. Israeliska medborgare som bor närmare än 40 km från Gaza, ca. en miljon människor, har uppmanats att alltid befinna sig på högst 15 sekunders avstånd från ett skyddsrum. Södra Israel är alltså i princip helt lamslaget. När som helst kan 20 kg högexplosivt ämne trilla ner från himlen och döda allt inom en radie på 100 meter.

Vad skriver då TT om detta? ”Sex palestinier dödade i Gaza.” I vanlig ordning nämner man först verkan, sedan orsak: ”Sex palestinier dödades [...] i israeliska flyganfall [...] efter att palestinska raketer träffat mål i Israel.” Och inte nog med att orsaken till attacken är bortträngd till slutet av meningen, den är också medvetet diffus: ”raketer” (ingen information om storlek eller antal) har ”träffat mål i Israel” (dessa ”mål” är alltså israeliska civila samhällen). […]

Men det blir värre, som alltid med TT. ”Oroligheterna utlöstes av ett israeliskt flyganfall i måndags då en ledare för Islamiska Jihads väpnade gren al-Qudsbrigaderna dödades i södra Gaza.” Inte ett ord om de över 150 raketer som avfyrades mot Israel under helgen, som dödade två människor och skadade tiotals fler. Inte ett ord om förra veckans terroristattack, då nio människor fick sätta livet till och som var det egentliga startskottet.

Det här är alltså ett rent faktafel från TT. Inte helt vanligt, ofta brukar man vara sakligt korrekt men förvrida händelserna så mycket som möjligt.

Jag har kontaktat SvD och uppmärksammat dem på felet i TT-telegrammet.

2 kommentarer:

Bosse J sa...

Bra att du skrev till SvD för TT skulle ignorera dig helt - det är ju trots allt tidningarna som är deras kunder och inte läsarna. TT producerar sin fördomsfulla skit så länge som tidningarna fortsätter skicka miljoner till dom.

SvD och en del andra tidningar, framför allt landsortspress, finns det fortfarande lite hopp om. Jag misstänker att mindre tidningar kan vara mer lyhörda än de stora drakarna, mera generellt de som har en vilja att faktiskt förmedla sanningen mera objektivt (till skillnad från sin egen upphöjda och mästrande "sanning") väljer bort TT eller åtminstone redigerar texterna för att om möjligt undvika de mest uppenbart propagandistiska utfallen.

TT är långsiktigt ett hot mot svensk demokrati.

Bosse J sa...

Förtydligande: "TT är långsiktigt ett hot mot svensk demokrati."

Dvs, deras uppenbart fördomsfulla inställning mot den enda demokratin i konflikten, till förmån för den våldsamma och auktoritära parten, undergräver läsarnas lojalitet med demokratiska samhällssystem.