22 aug. 2011

Svensk media sprider antisemitism

Anna Ekström skriver idag briljant om svenska mediers mellanösternrapportering:
Jag tror inte på dem som säger att denna fixering vid israeliska judars påstått dåliga moral och vid deras påstådda envälde över krig och fred inte har att göra med motvilja mot judar.

Israelflödet i svenska och andra europeiska nyhetsmedier påminner alltför mycket om Robert Spencers antimuslimblogg för att man ska kunna säga att det handlar om tillfälligheter eller slapp journalistik.

Spencer skriver ned alla dåliga nyheter om muslimer han kan hitta. Oftast bygger texterna på fakta och ofta handlar det, som i notisen om den misshandlade pojken, om enskilda. I båda fallen är den demoniserande lögnen ett resultat av ordval, vinkling och flöde – mera sällan av rena faktafel. [...]

Både de som letar fel på israeler och de som letar fel på muslimer kan försvara sig med frågor av typen ”Har Isak/Mahmoud slutat slå sin fru?” De som specialiserat sig på Israel har ytterligare ett alibi: De rapporterar ju om israeler, inte om judar. Jag begriper det inte. De israeler vars mörka själ de rotar efter är ju judar.

Det är helt korrekt som Anna Ekström skriver, och liknelsen med Robert Spencers blogg är briljant. Precis så extrem är kraften bakom vinklingen, precis så mörk och med lika mycket illvilja.

Användandet av ordet "hämnd" är mycket vanligt i svensk media. Finns det någon myt som är stark om judar så handlar det om hämndlystnad. Gammaltestamentlig sa man förr i tiden.

Lägg till detta hur TT och andra svenska redaktioner lägger ett raster över nyhetsflödet så framträder en annan stereotyp: den blodtörstige juden.

Det som svenska medier sprider är inget annat än gift, precis som Anna Ekström skriver.

2 kommentarer:

JohannaV sa...

Anna Ekström kan ibland skriva briljant, inte talan om annat.

MEN efter det att hon censurerade mina kommentarer, bl.a. strök hon vissa delar av min text så att min kommentar fick en delvis annan innebörd, som hon sen valde att gå i polemik mot - och som hon sen valde att censurera mitt svar på, kan jag inte sen henne som en hederlig och anständig skribent.

Hade det bara varit mot mig och en engångsföreteelse hade det kanske inte varit ngt att fästa sig vid - men Anna Ekströms antidemokratiska reflexer mot meningsmotståndare är väl kända från tiden hon skrev på Axess. Nu har hon slutat där och tidskriften håller därefter en jämn och hög pålitlig kvalité.

EL sa...

"Det som svenska medier sprider.."

För att inte tala om vissa bloggare som går på som besatta. De frossar i det negativa och är inte så noga med att kontrollera sina källor bara det är negativa historier om Israel. Som täckmantel använder de sig av de palestinska araberna.
Mycket bluff, humbug och hyckleri där.